Coronablog tijdens Lockdown 1.0

100 berichten, van 19 maart 2020 tot 30 juni

1 april - De spraakverwarring voorbij

De Babylonische spraakverwarring wordt afgeschilderd als een nieuwe erfzonde waarmee de mensheid belast is. Iets negatiefs dat maakt dat mensen elkaar niet meer begrijpen, vervreemden van elkaar, ruzie maken, oorlog voeren, etc. Nochtans ziet elk volk zijn eigen taal als iets om te koesteren, terwijl het Engels de lingua franca wordt. Frank Westerman schetst een toekomstbeeld.

31 maart - Chopin

Na het bekijken van deze video van 15 min ga je de muziek van Frédéric Chopin helemaal anders beluisteren.

30 maart - Slamdichteres Lisette Ma Neza

In 2017 wint Lisette Ma Neza het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam. Lisette Ma Neza kreeg haar liefde voor de taal ingelepeld door haar Rwandese ouders. Heel bijzonder is haar slamgedicht in deze tijden van corona-lockdown. "Ik heb er voor gekozen een gedicht te schrijven over mentale zorgen thuis in deze quarantainedagen".

29 maart - Bernard Dewulf, Fragmenten uit Oostende

Met de website http://www.citybooks.eu/nl, een initiatief van deBuren, kan je reizen zonder je te verplaatsen. Via kortverhalen, gedichten, essays en foto’s van ondertussen al 26 steden en meer dan 120 internationale schrijvers en kunstenaars maak je kennis met interessante steden. We houden halt in Oostende.

28 maart - Plantin-Moretus

500 jaar geleden werd Christoffel Plantin geboren. Het Museum Plantin-Moretus had grootse plannen om het feestjaar in te zetten met een viering op 15 maart. Helaas, het verjaardagfeest werd afgelast en de 500 stukken taart verdeeld aan rusthuizen in Antwerpen

27 maart - Bart Moeyaert

Nu we allemaal in huisarrest zitten, is het leuk om bij bekende mensen thuis binnen te gluren en hun leefwereld te ontdekken. Met de Klara reeks ‘Dagelijkse kunst’ 'duiken we in hun universum vol alledaagse schoonheid'.
Zo is er ook een filmpje van de schrijver Bart Moeyaert.

26 maart - Roy Andersson

‘About Endlessness’, een film van Roy Andersson. 32 scènes gefilmd met een vaste camera als een totaalshot, in één enkele take en zonder montage, echte ‘tableaux vivants’ of 'living paintings' als schilderijen die tot leven komen en zich inspireren op Bruegel en Hopper.

25 maart - Coronaspeech

Indrukwekkende speech van Jesse Klaver, uitgesproken op 18 maart tijdens een bewogen crisisdebat in de Tweede Kamer, nog verschillende dagen vooraleer Nederland besliste om ook een strenger beleid te voeren.

24 maart - Bruegel

Van Camus naar Bruegel. Het surrealisme van onze quarantainetijd spookt door mijn hoofd. Terwijl een virus alle bedrijvigheid stillegt en de mensen in huisarrest 'gevangen' zet, viert de zon de lente en verwarmt de aarde met haar gloed. Met andere woorden, ze trekt er zich niets van aan. In het schilderij “Val van Icarus” valt het op hoe het leven gewoon zijn gangetje gaat, terwijl in de onmiddellijke nabijheid zich seen drama afspeelt. Deze absurde onverschilligheid van het leven was ook het thema bij Camus.

23 maart - Camus

Sommige overleden auteurs kennen plots een revival, ze beleven hun renaissance. En dat lijkt nu te gebeuren met Nobelprijswinnaar Albert Camus omwille van zijn boek ‘La Peste’.

22 maart - Caressing care

In het project "Caress", een reeks mini-pianoconcerten vanuit het Concertgebouw in Brugge, brengt pianist Daan Vandewalle elke dag van de culturele lockdown muziek tot bij jou thuis.

21 maart - Vers geplakt

Voormalig stadsdichter Maud Vanhauwaert gaat op zoek naar sporen van tien overleden dichters in Antwerpen. Loop in de voetsporen van Maud door de stad en kom langs plekken in de stad die belangrijk waren voor deze tien dichters.

20 maart - Beethoven

Speciaal voor het Beethovenjaar, van alles te beleven op klara.be

19 maart - Van Eyck

Nu is de fameuze van Eycktentoonstelling gesloten is, heb ik ontdekt dat er nog een veel betere manier is om het Lam Gods te leren kennen. Er is een prachtige website gebouwd waar jullie zeker eens moeten gaan rondneuzen.

Kunstontmoetingen is een niet-commercieel en educatief initiatief om in gezelschap van geïnteresseerde vrienden te genieten van kunst, muziek en architectuur via lezingen, cursussen, wandelingen of uitstappen.

  • Facebook

Volg ons op facebook

© 2021 Kunstontmoetingen