top of page

Kunstzinnige coronawandelingen in Wallonië

Leven in bubbels en zonder Kunstontmoetingen. Er is veel dat we moeten missen. Maar dat biedt kansen om nieuwe dingen te ontdekken. Deze pagina kan je inspireren om met je eigen bubbel mooie plekken in de buurt te (her-)ontdekken. 

Kunstpaden in de Condroz-Famenne

42 land-art kunstwerken van internationale kunstenaars in open velden en dichte bossen, verspreid over 141 km wandelroutes, maar ook verschillende lussen van 7 tot 15 km.  Bv. het kunstpad tussen Gesves en Ohay met 15 kunstwerken. Het totale traject is 45 km (!), maar er zijn ook kleinere lussen, bv. de lus van Gesves (13 km of 4 uur) met start aan de kerk, hier een pdf-wandelkaart (gele markeringen). Of je kan met de auto van de ene parkeerspot naar de andere rijden en dan ter plaatse een korte wandeling maken, zie deze pdf-kaart met parkeerinstructies per kunstwerken een beschrijving. Hier enkele foto's.

Chaussée de Gramptinne 189, 5340 Gesves, Belgium
Kunstpaden in de Condroz-Famenne
Kunst, natuur en architectuur in Sart Tilman

De collectie telt meer dan 150 kunstwerken, het merendeel in openlucht en vrij toegankelijk. Naast de artistieke collectie bezit Sart Tilman eveneens een uitzonderlijke combinatie van architecturaal en natuurlijk erfgoed. Hier een brochure met 5 wandelroutes en beschrijving van de kunstwerken. Hier een gedetailleerd plan. Een unieke manier om kunst en architectuur te beleven in een weidse natuur.

Boulevard du Rectorat, 4000 Liège, Belgium
Kunst, natuur en architectuur in Sart Tilman
 Domaine de Mariemont

Enerzijds een museum (opnieuw open) waarvan de collecties rivaliseren met de grootste musea, anderzijds een prachtig en vrij toegankelijk park van 45 ha met verspreid tussen zeldzame plantensoorten en eeuwenoude bomen enkele monumentale sculpturen (Lambeaux, Meunier, Rodin,..).  Hier een plannetje van het park. Mondmasker verplicht op het domein. Hierboven een impressie van een bezoek in coronatijden.

Chaussée de Mariemont 100, 7140 Morlanwelz, Belgium
 Domaine de Mariemont
Solvay-park met Stichting Folon

Vrij toegankelijk wandelen met audiogids in dit immense Solvay-park, hier een plannetje. Voor de Stichting Folon in de hoeve van het kasteel van Terhulpenis online reserveren verplicht.

Drève de la Ramée 6/A, 1310 La Hulpe, Belgium
Solvay-park met Stichting Folon
De abdij van Villers-la-Ville, met tijdelijke expo J-M. Folon

Ondanks lockdown, toch open. Kaarten aan de kassa of online. Wandelen in de ruïnes van deze oude cisterciënzerabdij, "collectief wonen" voor mensen met eenzelfde levensvisie. Zie coronablog van 15 mei. Van 24 okt tot 21 feb 2021: unieke beeldententoonstelling J_M.Folon, Open 10 - 17 u, van maandag t/m zondag.

Rue de l'Abbaye 55, 1495 Villers-la-Ville, Belgium
De abdij van Villers-la-Ville, met tijdelijke expo J-M. Folon
Kunst en architectuur in LLN

Wandelen in de nieuwe stad, zie onze coronablog van 16 mei, met hieronder een promo videoclip van KAP Signes, een studentenorganisatie die dove of slechthorende studenten helpt bij hun studies. Hier ook nog een brochure en een stadsplan .

Louvain-la-Neuve, 1348 Ottignies-Louvain-la-Neuve, Belgium
Kunst en architectuur in LLN
bottom of page