top of page

Blijf-in-je-kot

20

Coronablog 2020 n°

7 april 2020 - Cinema Corona

'Cinema corona', een initiatief van Het filmhuis in Mechelen is ook met een coronablog gestart, met elke dag telkens een gratis film van een topregisseur.

7 april 2020 - Cinema Corona
7 april 2020 - Cinema Corona

Het filmhuis  in Mechelen is ook met een coronablog gestart, Cinema corona. Ze zitten inmiddels al aan quarantaineweek 4, episode 22. Dat betekent: 22 suggesties voor telkens een gratis film van een topregisseur, met de nodige commentaar en context. En uiteraard gaat het niet over Netflix blockbusters, maar over filmhuisfilms: art films, docu’s, cultfilms, klassiekers, etc. Kies er zelf één om te bekijken, nu of later. Het blijft een interessante plek voor filmfanaten om in te grasduinen.


In episode 22 bij voorbeeld  wordt ‘Rosas/Rain’ gepresenteerd,  een opname van de dansvoorstelling 'Rain' van Anne Teresa De Keersmaeker en haar dansgezelschap Rosas in het Koninklijk Circus in 2016. ‘Rain’ is één van haar meest wervelende en kenmerkende voorstellingen.

  • De regie van de filmopname was in handen van Olivia Rochette en Gerard-Jan Claes.

  • De hypnotiserende muziek is van Steve Reich, uitgevoerd door het Ictus Ensemble. Alleen al voor zijn meesterwerk 'Music for 18 Musicians' zou je deze film kunnen bekijken. Een hedendaagse versie van de Bolero van Ravel. Minimalistische muziek, pulserende ritmes, .... begeesterend.

  • De kostuums zijn van Dries Van Noten.

Normaal zijn alleen trailers op het internet te zien. Tijdens de lockdown is de volledige uitvoering van onveer 1 uur gratis ter beschikking gesteld door Anne Teresa De Keersmaeker.

http://www.filmhuismechelen.be/documentaire/cinema-corona-22-art-film-rosas-rain-olivia-rochette-gerard-jan-claes/


Of episode 15, met de documentaire ‘A BRUSH WITH VIOLENCE’, een excellente docu over Francis Bacon die zowel de kenners als niet-kenners van zijn werk zal meeslepen.

https://youtu.be/MgrO5za0lSY


Hier wil ik mij beperken tot 2 opmerkelijke kortfilms van telkens slechts enkele minuten.

  • De eerste kortfilm is van de Canadese regisseur Denis Villeneuze en heeft als titel ‘120 SECONDS TO GET ELECTED’: een stoomcursus voor wie ambitie heeft om verkozen te worden. Dit filmpje is bij wijze van grap gemaakt in 2006 met een smartphone. Blijkbaar heeft deze instructievideo voor een aantal van onze huidige wereldleiders VS goed gewerkt. Kijk en      huiver! https://youtu.be/YLBsVdzKfgc

  • Speciaal voor boekenwurmen deze kortfilm van de Amerikaanse filmmaker Spike Jonze. https://youtu.be/2TJ1HiXDObk

7 april 2020 - Cinema Corona
bottom of page