top of page

Kunstzinnige coronawandelingen in Limburg

Leven in bubbels en zonder Kunstontmoetingen. Er is veel dat we moeten missen. Maar dat biedt kansen om nieuwe dingen te ontdekken. Deze pagina kan je inspireren om met je eigen bubbel mooie plekken in de buurt te (her-)ontdekken. 

Streetart en kunst in de stad Hasselt

Hasselt, Kunstroute

Ontdek wat Hasselt te bieden heeft op gebied van Kunst in de Straat. Volg de KunstRoute, een blikverruimende wandeling van 5,5 km met drie thema’s: street art, beeldende kunst en illustraties. Je kan hier een pdf-brochure downloaden.


Wil je verdiepen in de Street Art, zowel in Hasselt als in andere steden? Kijk dan op deze site waar alle Street Art van West-Europa verzameld wordt. Of volg deze wandelroute voor Hasselt.

Grote Markt, Hasselt, Belgium
Hasselt, Kunstroute

In Memoriam, Pliniuspark en Mijlpaalroute. In de sporen van de Romeinen.

Mijlpaalroute, groene lus

Vertrek vanuit het Pliniuspark, de plek met een ‘uitzonderlijke waterbron in Tongeren’, zo schreef de Romeinse geleerde Plinius de Oudere al 2000 jaren geleden. Ooit (in 2007) de plek van het Tongerse 'Land van Ooit'. Nu getransformeerd tot stadspark, waar water nog steeds een hoofdrol speelt met een architecturaal interessant openluchtzwembad (arch. VerhoevenCS uit Nederland) en enkele moderne kunstwerken. In Memoriam van de Belgische kunstenaar Renato Nicolodi (°1980), een virtueel grafmonument zonder opschrift, als metafoor voor wat voorbij is, met bogen die verwijzen naar de Romeinse tempels.  Verder The Third Paradise, een kunstproject van het artistieke duo Le Prince Evêque geïnspireerd op de filosofie van Michelangelo Pistoletto. Van de drie Gallo-Romeinse grafheuvels heeft de grootste in zijn kern een cylindervormige koker met onderaan een spiegel die de hemel reflecteert. Aan het zwembad een mooi gietijzen sculptuur van Hebe.

Hier een fotoverslag.


Deze wandeling met een combinatie van cultuur en natuur maakt deel uit van de Mijlpaalroute die uit drie delen bestaat: een groene, blauwe en rode wandeling (straatnagels met in dit geval een groene M).  Totale lengte van de groene lus 5 km. Start op een van de parkings aan het Pliniuspark.


Bezienswaardigheden onderweg: het Kasteel van Betho (15de-18de eeuw), Romeinse omwalling uit de 2de eeuw na Christus, reconstructie van de Romeinse tempel, Grote Markt met Ambiorix (1866), Onze-Lieve-Vrouwe basiliek (1240-1541),  stadhuis (1737-1749), terug  de stad uit via het Beukenbergbos met resten van een Romeins aquaduct. Via het kasteel van Betho terug naar het Pliniuspark.

Pliniuspark, Fonteindreef, Tongeren, Belgium
Mijlpaalroute, groene lus
Zwevende kapel van Hels(ea)ven

Temidden van de boomgaarden van Sint-Truiden, niet ver van de historische kapel van Helshoven, staan op de kop van een heuvel naast elkaar een galg en een zwevend kapelletje. Het kunstwerk van Frits Jeuris uit 2020 kreeg de naam “Helsh(ea)ven”, verwijzend naar het plaatsje Helshoven, maar ook naar een plek zwevend tussen hemel en hel, tussen leven en dood. De kapel herdenkt de noodzakelijke kap van 50 oudere hoogstamkersenbomen uit de omgeving om wille van een besmettelijke plantenziekte, Little Cherry Virus, die te kleine vruchten bij kersen veroorzaakt. De gekapte bomen kregen een tweede leven in dit kunstwerk. De galg verwijst dan weer naar het gebruik in de Middeleeuwen waarbij rovers en criminelen - in casu de Bokkenrijders in Haspengouw - aan de galg werden opgehangen. Leven en dood.


De kapel die gebouwd is met de gestapelde houtblokken, staat op een cortenstalen grondplaat die half verzonken zit in een talud. Daardoor zweeft de kapel letterlijk boven de grond. Als je de kapel binnengaat, kom je aan een balkon met een prachtig panorama over het Haspengouwse landschap. He hele site oogt werkelijk indrukwekkend. Dit is kunst waarvan je stil wordt.


Klik hier voor enkele sfeerbeelden (gemaakt in mei 2024).


Waar parkeren? Aan de zwevende kapel is er op de grasboord een parkeerstrook voorzien waar je je auto kan zetten. Voor een langere tocht parkeer je beter aan de kapel van Helshoven, 500m verder.


Met de fiets: Toerisme Sint-Truiden heeft in samenwerking met Routeyou.com de route “Kijk op Sint-Truiden en Haspengouw” uitgewerkt. Hier de pdf om te downloaden. De zwevende kapel ligt aan fietsknooppunt 169.


Te voet: Vertrek aan de kapel van Helshoven, wandel de Romeinse Kassei in en na +/- 500 meter kom je aan het uitkijkpunt. Er zijn ook vele wandelcircuits mogelijk, zie bv. hier of hier voor een aantal mogelijke routes. Of gebruik de kaart van de wandelknooppunten. Helsheaven ligt bij knooppunt 22.

Zwevende Kapel, Romeinseweg-Brustem, 3800 Sint-Truiden, Belgium
Zwevende kapel van Hels(ea)ven

Speelbos in de Lommelse Sahara, met  land-art wilgengrotten van Will Beckers

Speelbos in de Lommelse Sahara, met  land-art wilgengrotten van Will Beckers

Parkeren en vertrek aan evenementenhal De Soeverein, Sportveldenstraat 10, Lommel. Loop verder richting het meer en ontdek net voor het strand de unieke wilgencreaties van Will Becker. Een toffe speeltuin voor kinderen of een inspiratiebron voor volwassen om na te denken over symbiose van mens en natuur. Ontdek verder in dit natuurgebied de grote zandvlakte, helderblauwe meertjes, heidestroken, geurende naald- en loofbossen en .. de reus van Bosland (zie videoclip). Klik hier voor meer foto's.

Sportveldenstraat 10, 3920 Lommel, Belgium
Speelbos in de Lommelse Sahara, met  land-art wilgengrotten van Will Beckers

Vlinderwandeling in het Kattenbos, met verschillende werken van art-in-nature kunstenaar Will Beckers

Vlinderwandeling in het Kattenbos, met verschillende werken van art-in-nature kunstenaar Will Beckers

Startplaats en parking: Zandstraat, 3920 Lommel (100 m voorbij de molen), langs de weg Leopoldsburg-Lommel. Uit de brochure van Bosland: 'Kunstenaar Will Beckers toverde het verharde, rolstoelvriendelijke wandelpad van 2,2 km  om tot een vlinderwandeling waarbij je op verschillende punten tijdens de tocht speel- en belevingselementen tegenkomt, telkens vergezeld van een educatieve toelichting en opdrachtjes op kindermaat'. Deze wandeling kan je uitbreiden met andere bewegwijzerde wandelingen in het Kattenbos. Oranje: 7,7 km of Rood: 9,4 km. Hier meer foto's. De videoclip komt van het Agentschap voor Natuur en Bos en laat Will Beckers aan het woord over zijn project.

Park der Lage Kempen, 3920 Lommel, Belgium
Vlinderwandeling in het Kattenbos, met verschillende werken van art-in-nature kunstenaar Will Beckers
Wandelen of fietsen door de bomen

Unieke ervaring! Wandel of fiets door de kruinen van de bomen via een dubbele helix, 700m lang en tot 10m hoog. Het wandel-/fietsproject "Fietsen door de Bomen" in Bosland, ontworpen door het Belgische BuroLandschap & Atelier Ensemble en De Gregorio & Partners, heeft in het najaar van 2020 de internationale Dezeen Award gekregen voor "Beste Architectuur en Infrastructuur van het jaar", ondertussen al de 5e internationale prijs voor het project. Klik hier voor meer foto's.

In het Pijnven kan je ook uren wandelen. Download hier een wandellus van 6,5 km. Parkeren in het Pijnven, Kiefhoekstraat 16 in Hechtel-Eksel (locatie op Google Maps).  .

Pijnven, 3941 Hechtel-Eksel, Belgium
Wandelen of fietsen door de bomen
INCIDENTALLY INSIGHTS #3, Patrick Ceyssens

In de Kruiden- en Inspiratietuin van Abdijsite Herkenrode staat een stalen raster van 10 m². Geprofileerde ribben vormen een doorkijkbeeld dat versmelt met het beeld van de omgeving. Elk nieuw gezichtspunt levert nieuwe 'inzichten'. Nu is de Abdij gesloten voor bezoek, maar het kunstwerk van Patrick Ceyssens is ook te zien voor wandelaars en fietsers. Op de site vertrekken vier uitgestippelde natuurwandelingen, van 1 km tot 9.2 km.

Op de plek waar ooit de abdijkerk stond, kan je het kunstwerk ‘Het Stille Uitzicht’ van Hans Op de Beeck bekijken, in een speciaal gebouwd paviljoen. Zie website van de abdij voor openingstijden. Nu echter tijdelijk gesloten

Herkenrodeabdij 4, 3511 Hasselt, Belgium
INCIDENTALLY INSIGHTS #3, Patrick Ceyssens

"Reading between the lines", Gijs Van Vaerenbergh

"Reading between the lines", Gijs Van Vaerenbergh

Permanent te zien, vrij toegankelijk voor wandelaars. Bekijk hier een video uit de Klara-reeks 'Kunst op de kaart' over Gijs Van Vaerenbergh. Klik hier voor de fietsroute in Limburg.

3840 Borgloon, Belgium
"Reading between the lines", Gijs Van Vaerenbergh
Untitled #158, Aeneas Wilder

Vrij toegankelijk voor wandelaars of fietsers. Ligt op de fietsroute van de Klara-reeks 'Kunst-op-de-kaart'

Colenstraat 1, 3840 Kerniel, Belgium
Untitled #158, Aeneas Wilder
Twijfelgrens, Fred Eerdekens

Vrij toegankelijk. Enkel te voet te bereiken. Parkeren aan de Sint-Truidersteenweg tussen de Grootloonstraat en de Neremstraat (oranje of blauwe wandelroute).

Eén van de stopplaatsen op de fietsroute van het project 'PIT' met kunst in open ruimte

een 

3840 Borgloon, Belgium
Twijfelgrens, Fred Eerdekens
Memento, Wesley Meuris

Vrij toegankelijk voor wandelaars of fietsers. Ligt op de fietsroute van de Klara-reeks 'Kunst-op-de-kaart'. Zie videoclip uit het YouTube-kanaal van de Nieuwe Opdrachtgevers.

Lambertusstraat 111, 3840 Borgloon, Belgium
Memento, Wesley Meuris

Stadskantoor "'t Scheep", maar nog meer architecturale ontdekkingen in het moderne Hasselt.

Stadskantoor "'t Scheep"

Moderne eigenzinnige architectuur in de dynamische modestad, Hasselt. Start bv. aan het stadskantoor "'t Scheep" of stadhuis van Hasselt, geopend in 2018. Gelegen aan het Limburgplein en met 2 delen: het Schip (’t Scheep) en de Rijkswachtkazerne (Kezerreme). De gehele site van het nieuwe Hasseltse stadhuis draagt de naam Obbe Beek (Op de Beek), verwijzend naar de naam van de buurt aan de Helbeek waarlangs Hasselt zou zijn ontstaan.


Nog veel meer architecturale pareltjes (zoals het museum Z33, het Gerechtsgbouw of de omgebouwde Oude Gevangenis) zijn te ontdekken tijdens Stadswandelingen in Hasselt, de hippe modestad, verrassend jong. 


Guffenslaan, 3500 Hasselt, Belgium
Stadskantoor "'t Scheep"
Klankenbos

Klankkunst in open lucht, vrij toegankelijk. Een collectie van 17 installaties van internationaal bekende klankkunstenaars zoals o.a. Erwin Stache (DE), Tony Di Napoli (FR), Hans Van Koolwijk (NL) en Pierre Berthet (BE).

Op 5 km van Klankenbos bevindt zich het Hageven, een uitgestrekt natuurgebied. Hier een plannetje.

Toekomstlaan 5, 3910 Pelt, Belgium
Klankenbos
Corpus, Art-in-Nature kunstenaar  Will Becker

Picknicken omgeven door een sculptuur van cortenstaal en houten takken, letterlijk in een gezellige cocon. Zie clip uit het YouTube kanaal van Kristof Massoels

Poort van Nationaal Park Hoge Kempen, met Cosmodrome als hoofdattractie, maar ook uitstekend wandelgebied

Kattevennen, 3600 Genk, Belgium
Corpus, Art-in-Nature kunstenaar  Will Becker
Wandelen of fietsen door het water

Vrij toegankelijk voor wandelaars of fietsers. Ligt op de fietsroute van de Klara-reeks 'Kunst-op-de-kaart' en gemakkelijk te bereiken vanaf de parking van Bokrijk. Voor wandelaars zijn er verschillende lussen, bv Bokrijk-Kievit, rood (12 km) of geel (4,1km).

Pad 3600, 3600 Genk, Belgium
Wandelen of fietsen door het water
Labiomista, Koen Vanmechelen

Kunst en architectuur in symbiose met de natuur, 'een evoluerend kunstwerk over de mix van het leven'. Ideaal als wandelbestemming, want vele kunstwerken staan buiten in open lucht opgesteld en het Cosmopolitan Culture Park is vrijte bezoeken als wandelgebied ook tijdens de lockdown.

Marcel Habetslaan 50, 3600 Genk, Belgium
Labiomista, Koen Vanmechelen
"Tim Walker, Wonderful Things"

Terug geopend vanaf 2 dec en verlengd tot 21 februari 2021 - Mondmaskers verplicht - online tickets. Combineer met een wandeling van 3 km in de Stiemervallei, Wandelroute 3 - C-mine & Vennestraat.

C-Mine, 3600 Genk, Belgium
"Tim Walker, Wonderful Things"
"Labyrint", Gijs Van Vaerenbergh

Een constructie in cortenstaal die het duo Gijs Van Vaerenbergh in 2015 ontwierp voor het tienjarig bestaan van C-mine. Maak een unieke dwaaltocht doorheen 1 km stalen gangen. Permanent te zien en vrij toegankelijk. Te combineren met een wandeling van 3 km in de Stiemervallei, Wandelroute 3 - C-mine & Vennestraat.

C-Mine, 3600 Genk, Belgium
"Labyrint", Gijs Van Vaerenbergh
Gravitational Waves, Tomás Saraceno

Poort van Nationaal Park Hoge Kempen, met Cosmodrome als hoofdattractie, maar ook uitstekend wandelgebied

Kattevennen, 3600 Genk, Belgium
Gravitational Waves, Tomás Saraceno
bottom of page