Blijf-in-je-kot
62
Coronablog 2020 n°
20 mei 2020 - Flagey chez soi
Opnieuw in Brussel vandaag, met een halte in Flagey, een cultuurhuis voor projecten rond muziek en beeld, gevestigd in het voormalige nationale radio- en televisiegebouw.
Opnieuw in Brussel vandaag, met een halte in Flagey, een cultuurhuis voor projecten rond muziek en beeld, gevestigd in het voormalige nationale radio- en televisiegebouw.
Cultuurliefhebbers van alle leeftijden kunnen terecht in dit prachtige art deco gebouw voor zowel jazz, wereldmuziek, als klassieke en hedendaagse muziek, maar ook voor films en videoprojecten. Flagey ontvangt jaarlijks de allergrootste artiesten uit binnen- en buitenland en wil ook kansen bieden aan jong (Belgisch) talent.
Bekijk hieronder hun trailer om de smaak te pakken te krijgen voor hun gevarieerd aanbod.
Elk jaar programmeren ze belangrijke festivals zoals het Brussels Jazz Festival en de Flagey Piano Days, laatst nog in februari net voor de lockdown. Hier de 'aftermovie' van de Piano Days, dit jaar helemaal in het teken van Beethoven. Een afgeladen zaal en een daverend applaus, het zijn nu slechts herinneringen....
Tijdens deze lockdown vroeg Flagey aan hun muzikanten om een video boodschap op te nemen van bij hen thuis en een onuitgegeven stukje muziek te spelen. Klik hier voor de volledige lijst, 17 muzikanten stuurden al iets door.
2 korte selecties hieronder: de Belgische jazzmuzikanten drummer Antoine Pierre & trompettist Jean-Paul Estiévenart (met Roots) en de Belgische pianist Julien Libeer (met Bach’s Allemande)
Online Jazz Festival
Verder toch eventjes melden dat de opnamestudios van Flagey volgend weekend klaar staan voor een online Jazz festival, de Belgian Jazz Fest: op 29 en 30 mei kan je vanuit je kot tegen betaling (€ 15) de uitvoeringen beleven van een topselectie Belgische jazzmusici. Zie jazz.be.
Publieke concerten zijn natuurlijk nog steeds the real deal, maar de Belgische jazz lééft en heeft je nodig. Steun nu je geliefde scene en koop een ticket! De ambitie van Belgian Jazz Fest is niet min: een stream van maar liefst 24 concerten, in hoge audio- en beeldkwaliteit. Je kan online van podium wisselen en toch hoef je geen noot te missen van concerten die deels gelijktijdig verlopen: met je ticket kan je de concerten tot een week na het festival bekijken! En voor wie wil: je kan ook doneren en zo de Belgische jazz een hart onder de riem steken!
____________
En als kers op de taart
Tot 24 mei kon je op Flagey's YouTube-kanaal ‘Brussels Swings’ bekijken , een muzikale roadmovie met alleen Brusselse muziekgroepen en straatbeelden. De film is gemaakt door kunstenares Marie-Jo Lafontaine op vraag van Flagey. Het is een heel originele manier om het huidige bonte multiculturele Brussel te leren kennen. De docu duurt 1 uur, maar door de wisselende scenes en swingende muziek blijft het boeien. Van cello-solo tot Congolese rumba, van punk tot elektro-akoestische muziek, van rock tot opera, van accordeon tot rap, dit is een ode aan de bruisende diversiteit van Brussel.
Pech als je deze blog nu pas leest, maar in plaats van de hele film, hier 2 filmfragmenten:
een interview met Marie-Jo Lafontaine over haar film, met enkele fragmenten
een evocatie van het optreden van "eVanescens", opgenomen tijdens de repetities en met fragmenten van de film. eVanescens is een interactief audiovisueel concert van Todor Todoroff, Laura Colmenares Guerra en Sigrid Vandenbogaerde.
eVanescens (in the movie "Brussels Swings!" by Marie-Jo Lafontaine) from Todor Todoroff on Vimeo.