top of page

Blijf-in-je-kot

87

Coronablog 2020 n°

14 juni 2020 - Van vader op zoon

Aan alle vaders: proficiat met Vaderdag!
Speciaal voor hen, deze selectie: Kunstenaar & Zoon bvba.

14 juni 2020 - Van vader op zoon
14 juni 2020 - Van vader op zoon

Vader Brueghel overleed toen zoon Pieter Brueghel de Jonge 5 jaar oud was. Hij bleef in het vak en samen met zijn jongere broer Jan hebben ze de familietraditie verdergezet. Jan Brueghel, goede vriend en stadsgenoot van Rubens, gaat zijn eigen weg en wordt een befaamd schilder van landschappen, dieren en bloemstukken enz. Pieter Brueghel de Jonge kopieert de populaire werken van zijn vader, een lucratieve business (klik op de foto voor een vergroting).


Ongeveer een eeuw later in Nederland hadden Willem van de Velde de Oude en zijn zoon Willem van de Velde de Jonge zich gespecialiseerd in het schilderen van maritieme taferelen. Ze fungeerden als de 'Rudi Vranckx'  van hun tijd en schetsten zeeslagen en oorlogsschepen. In 1672, verhuisden zij samen naar Londen om daar aan het Engelse hof de vloot in beeld te brengen (klik op de foto voor een vergroting).


Hier een sappige reportage van Man en Kunst van AvroTros,  door Lucas De Man.


En dan is er Renoir, le pinceau et la caméra.:

· Vader Pierre-Auguste Renoir (1841-1919), een impressionistisch schilder die zich een vakman van de schoonheid noemde

· Zoon Jean Renoir (1894-1979), een filmmaker die met bewegende beelden krachtige boodschappen de wereld instuurde.

Beiden hebben ze een voorliefde voor experimenteren , beiden zijn ze gevoelig voor het spel van licht en schaduw. Hier een korte video ter gelegenheid van een tentoonstelling in 2018, in Musée d'Orsay: Renoir père et fils. Peinture et cinéma.


En tenslotte, van vader op zoon in de muziek. Lang en Lang. Live opgenomen in Carnegie Hall, New York, in 2003. Piano-virtuoos Lang Lang en zijn vader Lang Guo-ren spelen samen Two Horses, een compositie naar werk van Huang Hai Hwai, Chen Rao Xing and Shen Li Qun. Vader Lang bespeelt een erhu, een 2-snarige Chinese viool.

14 juni 2020 - Van vader op zoon
bottom of page