top of page

Kunstzinnige coronawandelingen in Oost-Vlaanderen

Leven in bubbels en zonder Kunstontmoetingen. Er is veel dat we moeten missen. Maar dat biedt kansen om nieuwe dingen te ontdekken. Deze pagina kan je inspireren om met je eigen bubbel mooie plekken in de buurt te (her-)ontdekken. 

Stiltewandeling bij de verdwenen abdij van Boudelo in Sinaai

Wandel in de Fondatie van Boudelo, gelegen langs de historische Stekense vaart (14e eeuw!) in Sinaai en geniet van de natuur en van de stilte in één van de meest waardevolle natuurgebieden van het Waasland. Parkeren kan bij het begin van de Liniedreef. Iets verderop vind je de nieuwe 8m hoge kijktoren van arch. Baeten Hylebos, een groen gekleurde houten constructie, die op het eerste zicht misschien banaal lijkt, maar bij nader toezien opvalt door een harmonieus samenspel van het vakwerk. Wandeling van 7,5 km. Hier een kaartje van vzw Durme. Ook te volgen via wandelknoopunten: 21 > 20 > 25 > 26 > 27 > 28 > 29 > 23 > 24 > 21. Aan knoopunt 28 is er een interessant pompgemaal en een houten brug over de vaart. Hier een fotoreportage van de wandeling.


Het gebied 'Fondatie van Boudelo' hoorde bij de cisterziënzerabdij van Boudelo in Klein-Sinaai, op een boogscheut van het wandelgebied. Deze abdij werd in  1204 gesticht, maar in de 16e eeuw tijdens de godsdienstoorlogen vernield en met de grond gelijk gemaakt. De monniken vluchtten naar Gent waar ze een nieuwe abdij stichtten aan het Baudelopark. Recent werd de plek van de abdij in Klein-Sinaai verkaveld. Ogravingen in 1985 bracht bouwmateriaal van de vroegere abdij naar boven. Daarmee werd op de hoek van de Koebrugstraat en de Kloosterstraat, op de plaats van een vroegere kloostermuur het Boudelomonument opgericht. Het staat er nog steeds als herinnering aan de voormalige abdij en zijn bewoners.

Stiltewandeling bij de verdwenen abdij van Boudelo in Sinaai
Liniedreef, 9112 Sint-Niklaas, Belgium
Stiltewandeling bij de verdwenen abdij van Boudelo in Sinaai

Vredesmonument in de Gentbrugse Meersen

Het 240ha grote natuurgebied, de Gentbrugse Meersen, verwijst naar een meers of bocht van de Schelde in Gentbrugge. Sinds 2013 aangelegd als park- en wandelgebied, met wandelpaden en zitbanken. Het Vredesmonument (arch. Sileghem & Partners) en ziet eruit als een wapperende vlag. Op het pad er naartoe liggen 10 stapstenen met telkens het woord 'vrede' in 3 andere talen, refererend naar de 30 talen die in Gent gesproken worden. Het monument kwam er in 2013, in voorbereiding van de herdenking van 100jaar WO I. De met hout beklede stalen constructie kan beklommen worden en biedt een mooi uitzicht op de meersen en het Geboortebos.

Parkeren kan best aan de sporthal, Braemkasteelstraat 60, Gentbrugge. Verschillende wandelingen zijn mogelijk, hier een kaartje van Natuurpunt. De rode wandeling (6km) start aan de sporthal en komt vlakbij het Vredesmonument.

Vredesmonument in de Gentbrugse Meersen
Koningsdonkstraat 130, 9050 Gent, Belgium
Vredesmonument in de Gentbrugse Meersen

Aan de kerk van het mini-dorpje Zarlardinge vertrekt een bewegwijzerde wandeling met kunstwerken. De naam 'biZAR' verwijst naar bi  of kunst+wandelen en ZAR van de naam van het dorp. Totale wandelafstand: 7 km (kunstroute zelf van 4 km met een bijkomende lus 3 km). Hier kan je een routekaartje downloaden met zowel de 20 permanente werken als een aantal werken van de tijdelijke zomerexpositie die liep tot eind sept 2020. Ook nog een videoclip uit het Youtube-kanaal van SD Visuals. 

biZAR Kunstroute
Zarlardinge, 9500 Geraardsbergen, Belgium
biZAR Kunstroute

Zitten met een plus

Wandelroute van 12 km, bestaande uit 2 lussen (7,5 en 4,5 km) langs trage wegen, tussen de velden, met magnifieke vergezichten en zalige plekjes... Langs de weg, unieke zitobjecten, ontworpen door Jan Detavernier, Marthe Vanthuyne, Karel Verhoeven, Floris Vincke & Thijs Urban. Start aan de kerk van Louise-Marie. Hier is een brochure met plannetje.

Zitten met een plus
Louise-Mariestraat, Maarkedal, Belgium
Zitten met een plus

Ontdek de landschappen van De Saedeleer en kom langs plaatsen uit het leven van het gezin De Saedeleer. Vertrek aan het dorpsplein van Etikhove. Hier een brochure met plannetje voor de bewegwijzerde wandeling van 6 km.

Valerius De Saedeleer wandeling
Etikhoveplein, 9680 Maarkedal, Belgium
Valerius De Saedeleer wandeling

Een 'levend' kunstwerk van 30m lang, gevlochten van wilgen en hazelaars als een alziend oog dat de omgeving observeert. Start bij het kunstwerk aan het Somergembos / Heuvelpark en wandel dan verder doorheen het Kluizenbos, één van de belangrijkste overblijfselen van het ‘Afflighem Bosch’, dat in de middeleeuwen 200 ha groot was.  Hier een brochure en hier een wandelplan.

'Observer', land-art van Will Beckers
Schietbaan, 9300 Aalst, Belgium
'Observer', land-art van Will Beckers

Start de wandeling van 3,7 km aan het prachtige Roger Raveelmuseum van architect Stephane Beel, onopvallend opvallend, net zoals de lokale kunstenaar. Ontdek  verschillende locaties die een grote rol gespeeld hebben in zijn leven en werk. Overleden in 2013 zou Roger Raveel in 2021 100 jaar geworden zijn, een feestjaar in voorbereiding. De videoclip van ArtsofFlanders (nu Canvas) belicht de figuur van Raveel.  Hier een routebeschrijving van RouteYou.

Roger Raveelwandeling
Machelen, 9870 Zulte, Belgium
Roger Raveelwandeling

Wandel in de voetsporen van de Vlaamse expressionist Gustave ‘Gust’ De Smet, die in Deurle woonde en werkte. Start aan het kerkplein en volg het Cyriel Buyssepad tot aan het Gust De Smet museum. Verder passeer je het Museum Dhondt-Dhaenens, loop je door de beroemde Rode Beukendreef, vervolg je tot het voormalige woonhuis en atelier van de schilder Edgard Gevaert, het museum Gevaert-Minne. Hier een plannetje (6,5 km). Videoclip van Vlaanderen Vakantieland over het authentieke Deurle.

Gust De Smet wandeling
Deurle, 9831 Sint-Martens-Latem, Belgium
Gust De Smet wandeling

Ervaar de rust en ingetogenheid van dit architecturaal pareltje midden de Waaslandse bossen. Binnenin nu niet te bezoeken, maar meestal is de kapel open. Volg na dit 'zen-moment' de  Roosenbergwandeling, ofwel met de rode lus (6,6 km - landelijk) of met de blauwe (7,3 km - prachtige villawijk). Beide bewegwijzerde routes passeren langs Kasteel Blauwendael (enkele mooie sculpturen), de OLVrouwekerk en de rietoevers aan de Durme. Hier een plannetje met beide lussen. Parking, bv.  aan Brasserie Roosenberg (Patotterijstraat 1). Hier enkele foto's.

Abdij Roosenberg, van benedictijn-architect Dom Hans van der Laan
Abdij van Roosenberglaan, 9250 Waasmunster, Belgium
Abdij Roosenberg, van benedictijn-architect Dom Hans van der Laan

De Arcade, van het duo Gijs Van Vaerenbergh

Vanuit het pittoreske dorpscentrum van Bazel, met het Kasteel van Wissekerke, volg je de bewegwijzerde Kruibeekse Kreekroute (7,6 km). Onderweg ontdek je de Liefkesboom (op het kruispunt van de Verkortingsdijk met de Lange Gaanweg) of de kunstvis op de visvriendelijke stuw aan de Blauwe Gaanweg. Bij het oversteken van de Ringdijk, passeer je de Arcade, een monumentaal cortenstalen kunstwerk dat verwijst naar de historische band van het dorp met de polders, toen de Ringdijk er nog niet was. Hier een kaartje van de wandeling en hier wat foto's..

De Arcade, van het duo Gijs Van Vaerenbergh
Bazel, 9150 Kruibeke, Belgium
De Arcade, van het duo Gijs Van Vaerenbergh

De CosmoGolem, van Koen Vanmechelen

De CosmoGolem verwelkomt oud en jong op de parking van de Scheldelei (aan het veer naar Hoboken). Vandaar vertrekt de Barbierbeekwandeling (8,4 km) door het grootste overstromingsgebied van België, met een gevarieerd landschap van slikken en schorren, elzenbroekbossen en weidevogelgebied, en met onderweg de indrukwekkende watervallen van Kruibeke met  imposante Street Art wand van Krutown (zie YouTubeclip). Hier een plannetje en hier wat foto's..

De CosmoGolem, van Koen Vanmechelen
Scheldelei, 9150 Kruibeke, Belgium
De CosmoGolem, van Koen Vanmechelen

Start in Aard (Wichelen) of in Schellebelle, waar je met het veer de Schelde kan oversteken naar Wichelen. In Aard, aan het veer, vind je 'Voyager', een sculptuur van Will Beckers. Daar start ook een 'weidse stiltewandeling met kunstaccent' in de Kalkense Meersen, met onderweg 'Salicetum', een wilgenvlechtwerk van Will Beckers en het ‘half bos’ van Reinier Langendijk, middendoor gezaagde wilgen die als halve bomen groeien. Hier meer foto'.

Kalkense Meersen, met land-art kunst van Will Beckers en Reinier Lagendijk
Aard, Wichelen, Belgium
Kalkense Meersen, met land-art kunst van Will Beckers en Reinier Lagendijk

Opnieuw open vanaf 3 dec. Grotendeels in openlucht. Normaal open van donderdag tem. zondag, 11:00 --> 18:00. Reserveren niet noodzakelijk.
In de overdekte ruimtes is het dragen van mondmaskers verplicht. Hier een plattegrond van het domein (cllectie 2020).

Verbeke Foundation
Westakker, 9190 Kemzeke, Belgium
Verbeke Foundation

Op de Kordaalwandelroute, 'adellijk wandelen door een unieke brok natuur'

Eerherstel voor Clara de Vos, beeld van Eva Baets
Kruishoutemseweg, Wortegem-Petegem, Belgium
Eerherstel voor Clara de Vos, beeld van Eva Baets

Een bruisende plek, een unieke vorm van een stadswijk. Je kan er wonen, cultuur beleven en evenementen organiseren.

Vrij toegankelijk - Mondmasker verplicht in de hal en debinnenruimtes.

Kunst in de Zebrastraat
Zebrastraat, 9000 Gent, Belgium
Kunst in de Zebrastraat

Wandel langs de boorden van de Schelde, van de Sint-Pietersabdij tot de Sint-Baafsabdij, en ontdek Street Art en nieuwe hotspots, zoals de Krook (nieuwe stadsbib van arch. Coussée & Goris Architecten in samenwerking met het Catalaanse bureau RCR Arquitectes).  of de sluis aan de Reep en de standbeelden van Lieven Bauwens en Willem I. Download hier een wandelkaart.

De Passanten, Michaël Borremans
Miriam Makebaplein 1, 9000 Gent, Belgium
De Passanten, Michaël Borremans
bottom of page