top of page

Blijf-in-je-kot

77

Coronablog 2020 n°

4 juni 2020 - Chris Maene Straight Strung Grand Piano

Piano's Maene, een familiebedrijf uit Ruiselede (W-Vl). Een bedrijf om te koesteren. Want, op Steinway & Sons in Duitsland na, zijn er geen pianobouwers in Europa overgebleven. En ze blijven innoveren. Eerst met de unieke 'Chris Maene‘ rechtsnarige concertvleugel, dan weer met de Viñoly-Maene piano.

4 juni 2020 - Chris Maene Straight Strung Grand Piano
4 juni 2020 - Chris Maene Straight Strung Grand Piano

Ongetwijfeld heb je de naam Maene al gezien op concertvleugels. Maar het Vlaams bedrijf Maene is zoveel meer dan invoerder van Steinway vleugelpiano’s.


Piano's Maene is een familiebedrijf (nu in de 3e generatie) uit Ruiselede (W-Vl) gesticht in 1938. Dit is wat ze doen:


- verkoop en verhuur van piano‘s,

- restauratie van piano's en historische klavierinstrumenten

- eigen atelier met bouw van:

  • replica's van historische klavierinstrumenten zoals virginalen, klavecimbels en pianofortes

  • kwaliteitspiano’s onder de merknaam Doutreligne

  • de unieke 'Chris Maene‘ rechtsnarige concertvleugel.

Een bedrijf om te koesteren. Want, op Steinway & Sons in Duitsland na, zijn er geen pianobouwers in Europa overgebleven. De meeste zitten nu in China en Japan.


Hun liefde voor het vak blijkt ook uit een aantal nevenactiviteiten, zoals hun verzameling van 300 historische klavierinstrumenten, allen speelklaar en gebruikt voor speciale concerten of opnames.


Ook hebben ze privé concertzalen, zowel in Ruiselede als in andere vestigingen in Brussel en Oud-Rekem waar ze de kerk ombouwden tot klavierbelevingscentrum.


Hier kan je luisteren naar de virtuoze jazzpianist Bram De Looze die enkele pianofortes bij Maene uitkiest voor zijn jazzimprovisaties. Hij legt je uit waarom de pianofortes zo interessant zijn qua klankrijkdom en transparantie.


Beethoven, Mozart en Liszt componeerden voor rechtsnarige piano's of pianofortes. Moderne piano's, met Steinway op kop, hebben gekruiste snaren, d.w.z. dat de bassnaren kruiselings lopen over de andere snaren omdat dit bouwtechnisch voordelen biedt qua stijfheid van het kader en ze op die manier een veel grotere kracht kunnen zetten op de snaren.


De Chris Maene Straight Strung Grand Piano is revolutionair, want combineert de klankrijkdom en transparantie van de vroegere pianofortes met de performantie en aanslagtechniek van de romantische concertvleugels van het einde van de 19e eeuw. Een uniek concept dus, en eigenlijk een nieuw muziekinstrument met nieuwe mogelijkheden

Een betere piano dan een Steinway kan ik niet maken, maar ik kan wel een ándere maken, op basis van de ervaring van tientallen jaren instrumenten bouwen.’ — Chris Maene

Het initiatief om deze piano te bouwen kwam eigenlijk van Daniel Barenboim die Steinway vroeg om een rechtsnarige piano maar met moderne aanslagtechniek voor hem te bouwen. Steinway ging te rade bij Chris Maene, en zo ging de bal aan het rollen. In 2015 kon Barenboim zijn rechtsnarige piano in ontvangst nemen.Vandaag speelt de pianist al zijn concerten op zijn nieuwe concertvleugel.


Dat er veel bij komt kijken om een piano te maken, is waarschijnlijk geen verrassing. Maar dat we in Vlaanderen toch aan de top staan qua innovatie, dat is toch wel verrassend. Goed kunnen spelen op een piano is een kunst, geen twijfel. Maar een goede piano bouwen is evenzeer een kunst. Drie generaties ervaring en doorzettingsvermogen.


Hier 2 video‘s over deze revolutionaire rechtsnarige piano: 

  • hier over het verschil met een klassieke vleugelpiano

  • en hier: 'the making of‘ van een Chris Maene rechtsnarige piano.


Tot slot, "the proof of the pudding is in the eating", hier een reeks uitvoeringen met de Chris Maene Straight Strung Grand Piano, al naar gelang je persoonlijke voorkeur:

Maar nog stopt de innovatie niet bij Maene. Voor deze zomer heeft Chris Maene nog een andere verrassing in petto: een rechtsnarige piano met gebogen klavier en waaiervormige klankbodem, de Viñoly-Maene piano, een speciaal exemplaar voor Rafaël Viñoly, een bekend Argentijns-Amerikaans architect en gepassioneerd pianist. Eerst was de primeur voorzien voor 'Klara in de Singel' begin 2020, maar dat ging niet door. Benieuwd toch wat deze combinatie van muziek en architectuur gaat teweegbrengen.

Music is completely about abstraction, which is exacly what architecture is not. In a way, it has been incredibly constructive to know what true abstraction is. So, you don't fall into the trap of thinking that what you do, is abstract.Rafael Viñoly

Je kan alvast luisteren naar een fragment uit Colour Talk, de nieuwste CD van Bram De Looze die uitgevoerd is op de Viñoly-Maene piano.

4 juni 2020 - Chris Maene Straight Strung Grand Piano
bottom of page