top of page

Blijf-in-je-kot

33

Coronablog 2020 n°

21 april 2020 - David Claerbout

Traag evoluerende stills, of foto’s die bewegen, zo wordt het werk van David Claerbout getypeerd.

21 april 2020 - David Claerbout
21 april 2020 - David Claerbout

David Claerbout, geboren in Kortrijk in 1969, woont en werkt in Antwerpen. Van opleiding een kunstschilder ontwikkelde hij een eigen kunstvorm die best te definiëren valt als traag evoluerende stills, of foto’s die bewegen


Traagheid en wachten is een hoofdthema, of hoe we omgaan met het begrip tijd en tijdsverloop. Door de duur van het gebeuren wordt de toeschouwer verplicht te reflecteren om tot nieuwe inzichten te komen. Architectuur speelt dikwijls als achtergrond, maar ook een landschap, of een scene met mensen. Zijn video’s vertrekken van foto’s maar worden dan met computerprogramma’s verwerkt om de shots tot leven te brengen, zoals in een animatiefilm, maar dan hyperrealistisch.


Vandaag is er op youtube een reportage verschenen van een interview in zijn studio in Antwerpen.  https://www.youtube.com/watch?v=WKuoFD-LjeA.

Zeker de moeite als je iets meer wil vernemen over deze inspirerende persoonlijkheid of over de technologie die hij gebruikt om zijn films te creëren.


Zijn videowerken zijn doorgaans niet in hun geheel op het internet te vinden, omwille van eigendomsrechten uiteraard. Wel vind je fragmenten, of smartphone opnames van museumbezoekers, wat, denk ik, niet legaal is. Maar via de facebookpagina van David Claerbout vind je wel zijn post van 3 april waarbij hij aankondigt dat een integrale uitvoering van zijn werk ‘Travel 1996-2013  tijdelijk te zien is op de Vimeo webpage van de Sean Kelly Gallery.


Ondertussen (april 2021) is die facebookpagina niet meer aktief en ook de Vimeo film is verdwenen. Hij heeft inmiddels een nieuwe facebookpagina met interessant beeldmateriaal en op zijn website staat een andere vimeoversie van Travel 1996-2013 (Gallery Yvon Lambert, Paris). Zie hieronder


Hoe traag alles ook evolueert in deze film van 11 minuten, toch wordt een tijdservaring van een heel leven opgeroepen, met een prille onbezorgde jeugd, een moeizaam zoeken naar zin en bestemming en dan de finale van de bevrijding. Prachtige beelden en hypnotiserende muziek. Zouden we hier ook de vooraankondiging kunnen zien van het verloop van een pandemie?

Klik op het beeld hieronder of hier.

21 april 2020 - David Claerbout
bottom of page