Blijf-in-je-kot
64
Coronablog 2020 n°
22 mei 2020 - Brugge, die stille
Brugge is opnieuw van de Bruggelingen. Bijna leeg. Eventjes nog.

Een nicht uit West-Vlaanderen mailde ons onlangs deze verzen hiernaast door. Ook op de facebookpagina van de vereniging Bruggelingen Buiten Brugge zijn ze te lezen, naar Guido Gezelle, auteur onbekend.
Brugge is opnieuw van de Bruggelingen. Bijna leeg. Eventjes nog.
Bekijk hier een live webcam op de markt met zicht op het belfort of hier een timelapse van de laatste 24 uur.
En voor alle anderen is er ‘Bits of Bruges’, een online vervanger om in coronatijden toch te kunnen flaneren in de stad van het Minnewater.
Heel wat wonderen der techniek zijn via deze website te ontdekken. Brugge een middeleeuwse stad? Vergeet het maar. Hier is Brugge 3.0!
We beginnen bij de rubriek ‘VIDEO’ en krijgen verschillende opties aangeboden. Deze promo video voor Brugge springt letterlijk en figuurlijk uit de band: Brugge gezien vanaf de daken door ‘freerunner’ Dominic Di Tommaso.
Niet om thuis na te doen.
Dan, onder de rubriek ‘360’ is er ‘Brugge in 360°’, een soort Google Street View, maar dan vanuit een drone. Je kiest een spot op een luchtfoto van Brugge en dan mag je zelf de camera van de drone besturen: kijk boven, onder, links, rechts, of dichterbij. Technisch zo geweldig, de dronecamera als een arendsoog.
Nog onder het vakje ‘360’ vind je ‘Virtuele Rondleidingen’ met enkele opmerkelijke 360° YouTube filmpjes, waar je met je PC-muis zelf kunt kiezen in welke richting je kijkt terwijl het filmpje afspeelt.
Er is bv. een virtuele wandeling in het Groeningemuseum: je loopt van schilderij naar schilderij en krijgt bij elke stop tekst en uitleg of je zoomt in om elk detail te onderzoeken. Een indrukwekkende ervaring om een museum zo vanuit je zetel te kunnen bezoeken.
Ook kan je luisteren naar Anima Eterna in Beethovens Negende Symfonie terwijl je zelf tussen de musici zit en met je PC-muis heimelijk kan rondkijken https://www.concertgebouw.be/nl/anima-eterna-in-360
Natuurlijk zijn we benieuwd wat er achter het vakje ‘Musea’ steekt. Uit de lange lijst pikken we een YouTube-video uit waarin de directeur van Musea Brugge, Till-Holger Borchert, -in 2min30sec- enkele details onthult uit het op één na grootste werk van Jan van Eyck, 'Madonna met kanunnik Joris van der Paele'. De band met het Lam Gods is niet ver weg (cfr. onze eerste blogpost van 19 maart).
En ook, onder het initiatief KUNST | WERK, een ‘Blijf in uw kot!’ reportage over 25 kluizenaars die door de Antwerpse kunstschilder en prentontwerper Maerten de Vos (1532-1603) afgebeeld werden in de reeks Oraculum Anachoreticum. De Vos kiest de meest idyllische lockdownplaatsen bij bossen, weiden, berg- en rivierlandschappen. Een beetje zoals wij ook op onze lockdownwandelingen idyllische plekken uit onze buurt (her-)ontdekken.
We sluiten hier af met het vakje ‘Muziek’. Bovenaan de lijst vinden we Daan Vandewalle terug met Caress, een reeks mini-pianoconcertjes (zie blogpost van 4 mei). Al je er nog niet was, ga dan zeker eens kijken. En verder, de voorstelling van het nieuwe concertseizoen van Concertgebouw Brugge. Van moed en optimisme gesproken. Thema is “Voor het leven”, met natuur en alle vorm van leven als inspiratiebron voor kunstenaars, componisten en denkers.
"De seizoensstart mag dan nog onzeker zijn, één ding staat vast: als niets zeker is, is alles mogelijk. Maak kennis met een onvoorspelbaar mooi, (bio)divers programma en droom alvast mee!"
We vinden er alvast een voorsmaakje met een prachtige uitvoering van Beethoven's Mondscheinsonate door Jos Van Immerseel,
