top of page

Blijf-in-je-kot

17

Coronablog 2020 n°

4 april 2020 - Canvas Curiosa

Vanaf maandag 30 maart 2020 zet ‘VRT NU’ een selectie aan extra kunst- en cultuurprogramma’s uit het VRT-archief online.

4 april 2020 - Canvas Curiosa
4 april 2020 - Canvas Curiosa

https://www.facebook.com/page/16385754343/search/?q=curiosahttps://www.facebook.com/canvastv/videos/973584629490106https://www.facebook.com/canvastv/videos/282313225791720


Vanaf maandag 30 maart 2020 zet ‘VRT NU een selectie aan extra kunst- en cultuurprogramma’s uit het VRT-archief online.

Dit extra educatief VRT-aanbod van cultuurprogramma’s komt er op vraag van het kunstonderwijs, maar iedereen met een hart voor kunst en cultuur zal deze tijdsdocumenten kunnen smaken.”, zegt Tinka Claeys, coördinator cultuur x innovatie VRT.


We vinden er onder andere:

  • VRT NU diept 10 afleveringen op van Iets met boeken, een coproductie tussen Canvas en VPRO uit 2008 en 2009. Presentatoren Jan Leyers en Leon Verdonschot praten telkens met twee      auteurs, een Nederlander en een Vlaming, over hun nieuwste boek. Met onder meer Ilja Leonard Pfeijffer, Saskia De Coster, Hafid Bouazza, …

  • In Paper trails (2010) stelt Hendrik Willemyns, bekend van de Belgische band Arsenal, aan de hand van zes documentaires zes meesterwerken uit de wereldliteratuur voor.

  • Uit 2011 en 2012 komen twee volledige reeksen van het taalprogramma Man over woord, gepresenteerd door Pieter Embrechts, die op zoek gaat naar de schoonheid en geheimen van onze taal.

  • Ook 12 indringende portretten van Belgische topkunstenaars worden beschikbaar, in evenveel afleveringen van Goudvis.

  • Verder sloeg de VRT de handen in elkaar met ARGOS, centrum voor audiovisuele kunsten, om ook de internationaal gelauwerde, artistieke documentaires van de vroegere VRT-regisseur Jef Cornelis aan te bieden.

Maar er is nog heel veel meer, goed voor dagen terugblikken naar vroegere uitzendingen. Voor het volledige cultuuraanbod op VRT NU klik hier.


Om te decompresseren van al dat serieuze werk is er ook de reeks Canvas Curiosa. In filmpjes van enkele minuten worden ‘curieuze’ verhalen verteld over kunst, cultuur, geschiedenis en wetenschap. Altijd leuk en ontspannend. Hier heb ik er enkele geselecteerd. Zellaer en Margaretha van Oostenrijk zijn ons natuurlijk wel bekend. Maar heb je al gehoord van het stadje Terwaan? 


Veel kijkgenot, En hou je goed!


PS: O ja, toch nog melden dat je je bij de VRT moet aanmelden om toegang te krijgen tot deze archieven, via een mailadres en een paswoord, of via je sociale media account. Verder is het kosteloos.

4 april 2020 - Canvas Curiosa
bottom of page