top of page

Blijf-in-je-kot

97

Coronablog 2020 n°

24 juni 2020 - Mehta, Barenboim en Beethoven II

3e pianoconcerto van Beethoven, een opname uit begin 2020 (pre-corona!), met de Berliner Philharmoniker in de Philharmonie Berlijn, met Daniel Barenboim aan het klavier en Kirill Petrenko als dirigent.

24 juni 2020 - Mehta, Barenboim en Beethoven II
24 juni 2020 - Mehta, Barenboim en Beethoven II

Hopelijk heb je ook kunnen genieten van het live concert dat online via streaming te volgen was. Het was uiteraard niet de eerste keer dat Zubin Mehta en Daniel Barenboim samen optraden, maar dit concert was toch zeer speciaal om verschillende redenen.

  • Na maanden  zonder concerten was dit toch een soort heropstart van de sector, en dan wel met 2 legendarische boegbeelden van de klassieke muziek van de laatste  50 jaar.

  • Dit concert kan als 'post-corona' referentie dienen voor andere symfonische concerten. De 'social distancing' regels werden gerespecteerd, zowel voor de toeschouwers in de zaal als voor de muzikanten. Zolang er geen afdoende immuniteit is bij de bevolking, zou de gebruikte concertopstelling model kunnen staan voor de komende maanden.

  • Er werden ongeveer 200 toeschouwers toegelaten, in een zaal die normaal 1800 zitplaatsen heeft. Dat is weinig, maar toch genoeg om voldoende applaus te horen op het einde. Een concert zonder applaus blijft vreemd en onnatuurlijk.

  • Om financieel haalbaar te zijn werd het concert gestreamd en moest je (een klein bedrag) betalen om live te kunnen volgen. Uiteraard is de luisterervaring thuis niet hetzelfde als live bijwonen, maar het kan toch gelden als een waardig alternatief in deze tijden. En de opnames waren mooi.

  • De orkestbezetting telde ongeveer 60 muzikanten. De strijkers zaten nog vrij dicht bij elkaar, weliswaar op een correcte afstand. De blazers waren meer verspreid en omringd door plexischermen.

  • Barenboim speelde op zijn unieke rechtsnarige Barenboim piano, gemaakt door Maene (zie onze blogpost van 4 juni)

  • Beethoven's derde pianoconcerto in C minor op. 37 is een topstuk dat past in dit Beethovenjaar, maar ook symbolisch passend bij de opstart van het concertleven na deze wereldcrisis. Dramatische passages wisselen elkaar af met uitgesproken lyrische delen, de gemoedsstemmingen slingeren tussen verdriet en leed enerzijds en hoop en  solidariteit anderzijds. Het verstilde, poëtische tweede deel  zal voor velen het hoogtepunt van dit concert geweest zijn.

  • Na afloop hebben Mehta en Barenboim nog vragen van luisteraars beantwoord. Uiteraard ging het over hun vriendschap en samenwerking, maar ook herdachten ze  de slachtoffers van de pandemie en speciaal dan Lombardije dat toch zwaar getroffen werd.

Uiteraard kunnen we het concert hier niet online aanbieden, maar we hebben wel enkele screenshots gemaakt die de sfeer perfect weergeven. En ondertussen kan je hier toch luisteren naar het 3e pianoconcerto van Beethoven, een opname uit begin 2020 (pre-corona!) met de Berliner Philharmoniker in de Philharmonie Berlijn, met Daniel Barenboim aan het klavier en Kirill Petrenko als dirigent.


Ludwig van Beethoven - Piano Concerto No. 3 in C minor Op. 37

  •  I. Allegro con brio, klik hier

  •  II. Largo en  III. Allegro, klik hier

Heb je nu weinig tijd, luister dan zeker hieronder naar het Largo en geniet van deze 10 betoverende minuten. Alleen in je kot misschien, maar ons lot verbonden met elkaar.

24 juni 2020 - Mehta, Barenboim en Beethoven II
bottom of page