top of page

Blijf-in-je-kot

59

Coronablog 2020 n°

17 mei 2020 - of toch niet meer? Tip! Het Kunstuur

Vanaf 18 mei mogen de musea weer open, weliswaar onder strikte voorwaarden. Misschien wacht je nog liever wat af en dat is heel begrijpelijk. Maar hier een goed en veilig alternatief, als start van postcorona-kunstbeleving: het Kunstuur, in de H. Geestkapel in Mechelen,

17 mei 2020 - of toch niet meer? Tip! Het Kunstuur
17 mei 2020 - of toch niet meer? Tip! Het Kunstuur

Vanaf 18 mei mogen de musea weer open, weliswaar onder strikte voorwaarden. Misschien wacht je nog liever wat af en dat is heel begrijpelijk. Ook is het niet zo duidelijk wat nu wel of niet mag. Mag ik naar Oostende rijden om Muzee te bezoeken, maar niet op de dijk of het strand?


Hier dan een goed en veilig alternatief, als start van postcorona-kunstbeleving: het Kunstuur,  in de H. Geestkapel in Mechelen, tegenover de Sint-Romboutstoren. Het Kunstuur stelt 32 veelal Vlaamse topwerken tentoon uit de periode 1887 - 1938. Het is een heel aparte beleving. Bij elk schilderij wordt een verhaal verteld door een bekende of minder bekende Vlaming. Samen met de unieke belichting en de aangepaste muziek zorgt dat voor een uur betoverende kunst in een historische locatie.


Een bezoek aan Het Kunstuur  duurt exact één uur. Er zijn verschillende zaaltjes met telkens een bepaalde thema. De kunstwerken worden één voor één uitgelicht en via een koptelefoon hoor je muziek en verhalen. Zo word je begeleid van zaaltje naar zaaltje. De vertellers zijn bekende en minder bekende Vlamingen en worden naast het kunstwerk geprojecteerd. Ze vertellen over hun band met het kunstwerk of de kunstenaar. In de kapel vertelt acteur Jo De Meyere de levensverhalen van de kunstenaars. De muziek die je tussen de teksten hoort, is speciaal voor deze tentoonstelling geschreven door Dirk Brossé.


Vòòr de coronacrisis werden 8 personen per tijdslot toegelaten. Voorlopig en tot eind juni kan je Het Kunstuur veilig bezoeken enkel en alleen met mensen uit je eigen "bubbel" die samen een tijdsslot boeken. Dwz. dat er geen andere bezoekers zijn op jouw gekozen tijdsslot. Kijk ook op de website voor alle andere veiligheidsmaatregelen, bv. de suggestie om je eigen 'oortjes' te gebruiken. Reserveer via de website een tijdslot voor een bezoek. Het zal je niet teleurstellen. Nog te bekijken tot 30 september 2020.


Hieronder een kort filmfragment om de sfeer te proeven. En hier de facebookpagina van het Kunstuur met een tiental leukepassages.


PS: 

update voorjaar 2021: na een zeer succesvolle eerste editie, werd in de lente van 2021 een tweede editie van het Kunstuur geopend. Zelfde format, maar verschillende schilderijen. Opnieuw 100% coronaveilig en ten zeerste aan te bevelen als korte maar krachtige kunstbeleving.

17 mei 2020 - of toch niet meer? Tip! Het Kunstuur
bottom of page