top of page

Blijf-in-je-kot

27

Coronablog 2020 n°

14 april 2020 - Brieven in tijden van corona

Vandaag iets over de nostalgie van brieven schrijven, een verloren vorm van communicatie, bedachtzaam en traag. Woorden gewikt en gewogen. De radiostilte tussen het sturen van een brief en het ontvangen van een antwoord als een ruimte van verlangen en nieuwsgierigheid.

14 april 2020 - Brieven in tijden van corona
14 april 2020 - Brieven in tijden van corona

Vanmorgen in de DS krant: ‘De comeback van de (vorige) eeuw - In deze tijden van lockdown communiceren we lekker ouderwets. Via de goeie ouwe telefoon, bijvoorbeeld. En met meer dan anderhalf miljoen postkaarten’.

En ik vroeg me af: hoe zouden we gecommuniceerd hebben bij een lockdown 25 jaar geleden? Geen GSM, geen internet, geen facebook, geen skype of messenger of facetime. Hoogstens het prille begin van e-mails, via Compuserve, weet je nog? En ja, voor sommigen misschien via een fax-toestel (een wat…?).


Maar toen was er vooral nog brievenpost. Daarom vandaag iets over de nostalgie van brieven schrijven, een verloren vorm van communicatie, bedachtzaam en traag. Woorden werden gewikt en gewogen. De radiostilte tussen het sturen van een brief en het ontvangen van een antwoord schiep een ruimte van verlangen en nieuwsgierigheid. Brieven werden bewaard en herlezen. In onze hectische 21e eeuw is er geen plaats meer voor dergelijke brieven. Alleen nog een brief voor Sinterklaas misschien. Maar in deze periode van lockdown, waar de tijd lijkt stil te staan, is het terug een inspiratiebron.


Veto

Zo kan je op Veto’, het onafhankelijk studentenblad van en voor de studenten van de KU Leuven, dit initiatief vinden: 2 redacteurs, Arne Van Lautem en Benno Debals, wenden de verveling af en kruipen in de pen om elkaar af en toe een brief te sturen, weliswaar digitaal gepubliceerd. Er verschenen 5 brieven,  die je vanaf deze pagina kan lezen. Geen zware beschouwingen, maar luchtige beschrijvingen van hun bezigheden in quarantaine-tijden, nu studenten geïsoleerd zitten op hun kot of verplicht terug bij mama en papa inwonen. De digitale manier van publiceren geeft hen de mogelijkheid om elke brief af te sluiten met een toepasselijke song, om de sfeer van hun voorbije dag in lockdown op te roepen.


De kunst van het vervelen is voor weinig mensen weggelegd Benno, maar jij en ik behoren tot die beperkte schare mensen die goed is in en, sterker nog, genot schept uit het 'niets' doen"


Vanuit een stoel in een zonovergoten tuin stuur ik je de groeten, in de hoop dat je antwoord mijn schoot snel bereikt. Benno


Letters of Note

Ik botste nog op een andere website over het schrijven van brieven, maar dan brieven van belang. Een blogsite met enkele van de belangrijkste brieven uit de geschiedenis: ‘Letters of Note, ook verschenen in boekvorm. Elke brief wordt voorafgegaan door een korte introductie, om de historische context te schetsen. De brief die nu vooraan op de homepage wordt aangekondigd, is de brief “It is only matter of time”, geschreven in 2012 door Scott Burns en medeondertekend door 4 epidemiologen uit de VS. Scott Burns is de schrijver achter de film ‘Contagion’ uit 2011 over het uitbreken van een pandemie. Na de film vonden veel critici het plot overdreven negatief en onrealistisch. Daarop reageerde Scott Burns met deze brief met hier een markante en herkenbare passage:


"But a highly transmissible and novel respiratory virus in humans like MEV-1 could plausibly occur. Our objective in making this film was to entertain, educate and initiate a discussion among the stakeholders in public health on the importance of global biosurveillance and pandemic preparedness."


Enkele weken geleden waren we nog getuige van mensen die de impact van de pandemie totaal hebben onderschat. Daarop verscheen een interview met Scott Burns waarbij hij de coronasituatie in de VS becommentarieert.En ik pikte er ook deze leuke brief uit van de wetenschapper Nikola Tesla, uitvinder van elektro-magnetische krachtbronnen en naamgever aan het gelijknamige automerk, maar ook schrijver van non-fictie  boeken, brieven en artikels. Een paar van zijn bekendste quotes:


The scientists of today think deeply instead of clearly. One must be sane to think clearly, but one can think deeply and be quite insane.


Our virtues and our failings are inseparable, like force and matter. When they separate, man is no more.


The feeling is constantly growing on me that I had been the first to hear the greeting of one planet to another.


De laatste quote heeft te maken met een wetenschappelijk experiment in 1900 toen hij met zijn speciale radio-ontvanger signalen uit de ruimte opgevangen had die leken op ritmische codes. Hij dacht toen dat hij brieven hoorden van buitenaardse wezens. Lees hier de korte brief aan het Rode Kruis die hij schreef toen hij gevraagd werd naar de grootst mogelijke ontdekking van de nieuwe eeuw.


Brieven aan corona

Overal duiken initiatieven op om opnieuw brieven te schrijven, om mensen uit de zorg aan te moedigen, of voor de grootouders en ouderen in rusthuizen of geïsoleerd in hun huis.


Maar je kan ook brieven schrijven aan “Corona”, die vijand en boosdoener waarover zo weinig weten. Zeker een manier om je frustraties te kanaliseren. Ook dat kan opluchten. Zoals een stressbal. Lees hier de brieven die anderen reeds aan Corona opstuurden.

https://www.facebook.com/Brieven-aan-Corona-107117344265142/


We houden moed !

14 april 2020 - Brieven in tijden van corona
bottom of page