top of page

Blijf-in-je-kot

25

Coronablog 2020 n°

12 april 2020 - Virtuele koren

“Pasen is niet afgelast, we hebben Pasen meer dan ooit nodig”. Dat zei gisteren de Britse Queen Elisabeth in haar 2de exceptionele toespraak en 1ste paasboodschap:
“Hoe donker de dood ook kan zijn vooral voor degenen in rouw, het licht en het leven zijn groter”.

12 april 2020 - Virtuele koren
12 april 2020 - Virtuele koren

Pasen, de hoogdag van het licht.


Pasen is niet afgelast, we hebben Pasen meer dan ooit nodig”. Dat zei gisteren de Britse Queen Elisabeth in haar 2de exceptionele toespraak en 1ste paasboodschap 

Hoe donker de dood ook kan zijn vooral voor degenen in rouw, het licht en het leven zijn groter”.


Zoals Erik al suggereerde: Bach is voor Goede Vrijdag, maar Pasen is Händel, Messiah! Zoals Nederland haar traditie heeft met de Mattheuspassie, zo wordt in Groot-Brittannië traditioneel Messiah van Georg Friedrich Händel uitgevoerd op Pasen. Vooral het overweldigende koorstuk Halleluja uit het 2de deel is de apotheose.


Händel werd geboren in het Duitse Halle-an-der-Seele in 1685, in hetzelfde jaar als J. S. Bach. Na zijn opleiding en eerste stappen in zijn muzikale loopbaan in Duitsland verhuisde hij in 1712 naar Londen. Hij liet zich tot Engelsman naturaliseren en overleed in London in 1759. In totaal componeerde hij 610 werken. Het oratorium Messiah is voor het eerst uitgevoerd in 1742, in een theater in Dublin. Al vrij snel ontstond in Engeland een traditie om Messiah elk jaar met Pasen uit te voeren. En dat is tot op vandaag onveranderd gebleven. Omwille van corona gaan de geplande concerten niet door. Maar er zijn vele alternatieven! Hier een selectie.


Een korte versie van het Halleluja van het koor en orkest van het Londen's  Royal Opera House kan je hier horen. Zij voeren traditioneel de Messiah uit sinds 1743! Nu brengen ze  een virtuele koorversie  van het Hallelujah: alle spelers van het orkest en alle zangers hebben bij hen thuis individueel hun partij opgenomen terwijl ze met oortjes luisteren naar een “master-opname”. Dan, na uploaden van elke opname, werden deze digitaal gemixt tot een compleet virtueel koorstuk.

https://www.youtube.com/watch?v=-VX7L1WK3fg


Ook de prestigieuze Royal Albert Hall en Royal Choral Society  hebben hun virtuele uitvoering uitgebracht, met nog meer muzikanten en koorleden. Het klink zowaar nog indrukwekkender. Je kan ook horen dat de akoestische omstandigheden van elke stem en elk instrument verschillend zijn en dat geeft deze uitvoering een extra ruimtelijkheid. Luister en kijk hier: 

https://youtu.be/_PQYVbd1Gwg


Als tegenpool voor dit muzikaal geweld wil ik toch nog een meer ingetogen Halleluja toevoegen, eveneens opgenomen als virtueel koorstuk van de koren Lavinium and SingUp! uit Rome: het Hallelujah van Leonard Cohen in een arrangement van Fabrizio Vestri.

https://www.youtube.com/watch?v=ovwbHsKS6gA


Now, I've heard there was a secret chord

That David played, and it pleased the Lord

But you don't really care for music, do you?

It goes like this, the fourth, the fifth

The minor fall, the major lift

The baffled king composing 

Hallelujah


Tenslotte, nog een tip voor vanavond op deze Paasdag:

om 19.00 zal Andrea Bocelli live vanuit de Duomo van Milaan een benefietrecital geven als boodschap van liefde, troost en hoop voor heel Italië en de wereld.


Jan Van Daele Apr 12, 2020  ·  Edited: Apr 13, 2020

De live uitvoering van Andrea Bocelli vanuit de lege Duomo in Milaan is nu online geplaatst. Kijk hier voor de integrale uitvoering (24 min). Maar luister vooral naar de  laatste 5 minuten, met het lied Amazing Grace dat hij buiten op het voorplein van de Duomo zong en met de beelden van een verlaten Milaan, Londen en Parijs. Een echt  kippenvelmoment, indrukwekkend en ontroerend. Hieronder te bekijken.

12 april 2020 - Virtuele koren
bottom of page