top of page

Blijf-in-je-kot

24

Coronablog 2020 n°

11 april 2020 - David Hockney, een nieuwe Van Gogh?

Stille zaterdag. Een dag van verstilling. Maar een prachtige lentedag ook, om te genieten van de ontluikende natuur en van de kleuren van de eerste bloesems.

11 april 2020 - David Hockney, een nieuwe Van Gogh?
11 april 2020 - David Hockney, een nieuwe Van Gogh?

Stille zaterdag. Een dag van verstilling. Maar een prachtige lentedag ook, om te genieten van de ontluikende natuur en van de kleuren van de eerste bloesems. Een ideale dag voor schilders als Vincent Van Gogh of David Hockney om naar buiten te gaan en die natuur met kleurrijke verf op doek vast te leggen.


Het was een suggestie van Karel V.L. om de Britse schilder David Hockney -83 jaar nu, maar nog steeds vitaal- naar voor te brengen in dit forum, vooral omdat hij recent in het nieuws kwam met zijn positieve boodschappen van troost en hoop. Sinds maart 2020 woont en werkt Hockney in Normandië. Nu hij ook in quarantaine zit, tekent en schildert hij de ontluikende natuur rondom zijn verblijf in Normandië. Recent deelde hij via zijn Instagram account enkele tekeningen met zijn vrienden, telkens met een hoopgevende quote.


Dit schilderij met paasbloemen bij voorbeeld en de boodschap: 

Things will get better. It may be stormy now, but it never rains forever! " 🙂


Of deze bloesemende boom met de quote:

No matter what yesterday was like, birds always start the new day with a song! “ 🙂

Met de BBC deelde hij 10 van zijn recentste werken om te publiceren: “for us all to enjoy at this difficult time, along with his thoughts on the role of art in life” (David Hockney shares exclusive art from Normandy, as 'a respite from the news') .


Die boodschap ging intussen viraal en werd ook bij ons opgepikt, misschien heb je het ook wel gezien deze week?


Hier nog enkele van zijn boodschappen:

"Waarom mensen mijn iPad-tekeningen als een bron van verademing van al het nieuws zien? Wel, ze zijn gemaakt door een hand die de vernieuwing uitbeeldt, het ontwaken waar de lente in dit deel van de wereld voor staat", zegt Hockney.


"Ik wil mijn werk voortzetten, wat ik nu heel belangrijk vind. We hebben het contact met de natuur verloren, veeleer dom, want we maken er deel van uit in plaats van dat we erbuiten staan. Dit gaat ooit weer voorbij, en wat dan? Wat hebben we geleerd? Ik ben 82 jaar, ik zal sterven. De oorzaak van een overlijden is geboorte."


"De enige échte dingen in het leven zijn voedsel en liefde, in die volgorde, en onze hond Ruby. Ik geloof daar echt in. De bron van kunst is liefde. Ik hou van het leven."


Wie is David Hockney?

David Hockney (Bradfort - Yorkshire UK, 1937) werkte een groot deel van zijn leven in Californië. Vaak schildert hij zwembaden en landschappen. Later begon hij ook foto's in zijn schilderijen te verwerken. Recenter gebruikt hij zijn iPad om schilderijen te maken. Een van zijn bekendste schilderijen is "A bigger splash" (1967), maar ook "Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)" geldt als een iconisch werk. Dat schilderij uit 1972 werd in 2018 op een veiling verkocht voor 90 miljoen dollar, op dat moment een recordbedrag voor een werk van een levende kunstenaar. 

Zie: https://www.standaard.be/cnt/dmf20180920_03769923


Misschien heb je in het voorjaar van 2019 ook enkele van zijn werken gezien op de tentoonstelling “Hockney - Van Gogh: The Joy of Nature”, in het Van Gogh museum in Amsterdam? Werken van David Hockney werden er tentoongesteld naast werken van Van Gogh, een ode aan het landschap, de lente en de kleur. Dit filmpje geeft wat meer achtergrond bij de persoon en zijn werk:

https://www.youtube.com/watch?v=vA_I0qwnh_w&t=229s


Bedankt, Karel, voor de tip en het voorbereidend opzoekingswerk.

11 april 2020 - David Hockney, een nieuwe Van Gogh?
bottom of page