top of page

Blijf-in-je-kot

83

Coronablog 2020 n°

10 juni 2020 - Mono Mendini in Groningen

'Mondo Mendini', een ode aan de ontwerper van het Groningermuseum, de Italiaanse architect en designer Alessandro Mendini, deze tentoonstelling als postume hommage aan zijn veelzijdige persoonlijkheid en een retrospectieve van zijn werk, een visueel overweldigende mix van beeldende kunst, design en architectuur.

10 juni 2020 - Mono Mendini in Groningen
10 juni 2020 - Mono Mendini in Groningen

Het Groninger Museum is één van de meest opvallende museumgebouwen ter wereld. Kleurrijk, speels, fantasierijk, geheimzinnig, ironisch, verrassend en vol iconografische en kunsthistorische verwijzingen. 


Controversieel in ieder geval, want dat was net de bedoeling van de bouwheer en de architect. De voorkant van het museum, met zijn goudgele toren en 4 pinakels op de hoeken, lijkt recht uit de Efteling te komen, de achterbouw (op de foto hierboven op het voorplan) ziet eruit als wat er overblijft na een ontploffing. Eén grote kermisattractie moest het worden, een tempel alleen voor de kunst. De nuchtere Nederlanders uit het Noorden wisten niet wat ze zagen, maar het Bilbao-effect werkte: Groningen werd bekend tot in het buitenland en evolueerde sindsdien als een stad met mediterrane allures, vol kleur en zwier. Een beetje Italië in Nederland.


Verlengd tot eind augustus loopt er vandaag nog de overzichtstentoonstelling 'Mondo Mendini', een ode aan de man achter het ontwerp van het museumgebouw, de Italiaanse architect en designer Alessandro Mendini. Voor Mendini (1931 - 2019) was dit museumgebouw één van zijn hoogtepunten.  25 jaar na de opening ervan hielp hij mee om de lustrumtentoonstelling te realiseren, maar spijtig genoeg overleed hij kort voor de opening. Daardoor werd deze tentoonstelling meteen een hommage aan zijn veelzijdige  persoonlijkheid en een retrospectieve van zijn werk, een visueel overweldigende mix van beeldende kunst, design en architectuur.


Misschien zegt de naam Mendini  je helemaal niets, maar ongetwijfeld ken je wel enkele van zijn ontwerpen. Misschien heb je zelf wel een gebruiksvoorwerp van hem bij jou thuis. Bekijk hiernaast een korte video over zijn drijfveren als designer, kunstenaar en architect.

Het filmpje is gesponsord door Alessi die vele van zijn ontwerpen op de markt brengt, o.a. de beroemde kurkentrekker in de vorm van een ballerina. Bij het openen van een fles wijn gaan haar armen sierlijk omhoog. Een design waar je blij van wordt. En dat is typisch Mendini.


In de reeks van Avro-Tros 'NU TE ZIEN' kunnen we de tentoonstelling virtueel bezoeken, als voorsmaakje als je er nog niet was, of als herinnering aan je bezoek. Klik hier om op de webpagina van Avro-Tros de videoplayer te openen.

10 juni 2020 - Mono Mendini in Groningen
bottom of page