top of page

Kunstzinnige coronawandelingen in de provincie Antwerpen

Leven in bubbels en zonder Kunstontmoetingen. Er is veel dat we moeten missen. Maar dat biedt kansen om nieuwe dingen te ontdekken. Deze pagina kan je inspireren om met je eigen bubbel mooie plekken in de buurt te (her-)ontdekken. 

Kasteel Ter Elst en Cornelius Kiliaan in Duffel

Duffel, ooit een belangrijk textielcentrum waar zware, ruwe stoffen werden geweven, zgn. Duffels laken of 'duffel', vandaar de overal bekende duffelcoat. en het woord 'induffelen'.

Parkeren aan het Muggenbergpark, langs de Hondiuslaan, bij het standbeeld van Duffelaar Cornelius Kiliaan, trouwe medewerker van Christoffel Plantijn en samensteller van het eerste Nederlandse verklarende woordenboek. Luister in de youtube naar een hoorspel tussen Plantijn en Kiliaan. 

Van het standbeeld gaat het door het Muggenbergpark (waar vroeger het kasteel van Muggenberg stond, ooit eigendom van de familie de Merode) naar de ruïnes van het Kasteel Ter Elst, met oorsprong in de 12e eeuw en in de 16e eeuw een luxueuze 'doorreis-/zomerresidentie' waar hoge gasten als Margaretha van York en Filips De Schone verbleven. Binnenkort starten restauratie/conservatiewerkzaamheden. Verder gaat het langs de Nete, via de sierlijke spoorwegbrug naar de andere oever en zo terug naar het startpunt (4 km wandellus/loopparcours, blauwe wandeling, meestal geasfalteerd en autovrij). Verbazend rustig en met mooie uitzichten over de Nete en het water van de spaarbekkens.  Hier enkele foto's en hier een mooie brochure over de bezienswaardigheden in Duffel..

Kasteel Ter Elst en Cornelius Kiliaan in Duffel
Hondiuslaan 24, 2570 Duffel, België
Kasteel Ter Elst en Cornelius Kiliaan in Duffel

Paviljoen 'De Notelaer', gehucht Buitenland en kasteel d'Ursel, 3 pareltjes langs de Schelde

Vertrek vanuit het gehucht 'Buitenland', waar vroeger mandenvlechters woonden en waar rond 1900 een merkwaardig en uniek ensemble van huizen zijn gebouwd, veelal gereconstrueerde

historische panden die fungeerden als replicas op de wereldtentoonstellingen van 1894 (Antwerpen) en 1897 (Brussel). Verder een merkwaardig vakwerkhuis VMV uit begin 20e eeuw. Het geheel lijkt op het decor van een filmopname. Wandel verder over de Scheldedijk naar knooppunt 6 tot aan het het merkwaardige paviljoen 'De Notelaer', te bezichtigen op zondagnamiddag (kunstgalerie). Aan knooppunt 7 staat het beeld de Dijkgraaf. Dan via een stiltegebied naar Hingene (knoopunt 8), met een ommetje naar knoopunt 12 en het mooie kasteel d'Ursel, eeuwenlang het buitenverblijf van de adellijke familie d’Ursel en sinds 1994 eigendom van de Prov. Antwerpen als cultuurhuis. Terug via 180 en 179 naar 6 en naar Buitenland. Totale wandeling van ongeveer 8 km. Buitenland > 6 > 7 > 8 > 12 > 8 > 180 > 179 > 6 > Buitenland.

Hier achtergrondinfo van wat er te zien is, en hier enkele foto's.

Paviljoen 'De Notelaer', gehucht Buitenland en kasteel d'Ursel, 3 pareltjes langs de Schelde
Buitenland, 2880 Bornem, Belgium
Paviljoen 'De Notelaer', gehucht Buitenland en kasteel d'Ursel, 3 pareltjes langs de Schelde

Cosmogolem van Koen Vanmechelen aan de Liereman

Het natuurreservaat de Liereman in de Kempen (tussen Oud-Turnhout en Arendonk) is een van de oudste natuurgebieden van België. De bossen, heide, graslanden, stuifduinen en vennen maken er een uniek natuurgebied van. Parking naast het bezoekerscentrum (met sanitaire voorzieningen -alle dagen open van 13u tot 17u, ook tijdens corona-  en waar je een kaartje van Natuurpunt met verschillende wandelroutes kan krijgen of hier een pdf). En hier een fotoreportage.


Een houten reus, de Cosmogolem,  houdt de wacht achteraan op de parking, bij de start van de Vennenwandeling. De Cosmogolem, een kunstwerk van Koen Vanmechelen, staat  symbool van kinderwensen.  Met zijn wereldwijd project staan er vandaag tientallen golems in de hele wereld. De cosmogolem bevat een houten luikje ter hoogte van zijn ‘hart’. Via dat luikje kunnen kinderen wensen, boodschappen, gedichten, tekenen bezorgen en in bescherming geven aan de Cosmogolem. 


Net voor het bezoekerscentrum, in de voortuin van PVT (psychiatrisch verzorgingstehuis)  de Liereman, kan je een bronzen sculptuur zien van Luk Van Soom, 'Madonna der Nevelen'. Nog meer 'kunst in het openbaar' in Oud-Turnhout kan je ontdekken via een fietstocht, bv. deze van Routeyou of deze hier.

Cosmogolem van Koen Van Mechelen aan de Liereman in Oud-Turnhout
Schuurhovenberg 43, 2360 Oud-Turnhout, Belgium
Cosmogolem van Koen Van Mechelen aan de Liereman in Oud-Turnhout

Finally home, toegangspoort van kunstenaar-designer Roel Vandebeek op het dorpsplein van Heindonk

Het dorpsplein van de Willebroekse deelgemeente Heindonk werd kort geleden volledig heringericht. Met het kunstwerk Finally Home  komen de erfgoedgebouwen  nu mooi tot hun recht. Men voelt er zich thuiskomen. 

Vanuit de dorpskern kan men vele wandellussen starten in het Rivierenland, bv. omloop van het Hazewinkelmeer (8 km) met mogelijke doorsteek tot Klein Willebroek (12,5km) of de Heindonkse polder naar het Zennegat (8,5km) met net achter het dorp een stuifduinrug. Plan je wandeling met de routeplanner van wandelknooppunten. Wij namen de 7km lange Rupelwandeling 'langs Den Bocht en Bovenzanden'  279 - 91 - 92 - 97 - 95 - 94 - 93 - 279 (of met een kleine verlenging via Hazewinkel 279 - 91 - 92 - 97 - 95 - 96 - 148 - 149 - 279) met onderweg (iets voorbij 97) het kasteel Den Bocht, ooit het jachtpaviljoen van de graven van Hoorn. Hier een foldertje en hier enkele foto's.

Finally home, schuilkapel van kunstenaar-designer Roel Vandebeek
Dorpsplein, 2830 Willebroek, Belgium
Finally home, schuilkapel van kunstenaar-designer Roel Vandebeek

The Giant Sculpture, van Gijs Van Vaerenbergh in het Prov. Domein Hoge Mouw

Boven op een 35m hoge zandrug ligt het cortenstalen kunstwerk 'A GIANT SCULPTURE' van het kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh. Het monumentale hoofd lijkt een onderdeel van een gigantisch beeld dat onder het zand bedolven ligt, een verwijzing naar de rijke geschiedenis van deze plek. Te bereiken via de rode (3,5 km) of blauwe (7 km) wandellus. Hier een kaartje en hier meer foto's.

The Giant Sculpture, van Gijs Van Vaerenbergh
Lichtaartsebaan 45, 2460 Kasterlee, Belgium
The Giant Sculpture, van Gijs Van Vaerenbergh

Ooit een militair kamp van het Britse leger, nu een verblijfsdomein voor jongeren in deze groene oase in opdracht van de Vlaamse overheid. Sinds 2004 in renovatie volgens masterplan van de Italianen Secchi & Vigano. Ontdek al wandelend of fietsend de architectuur die versmelt met het omliggende groen, bv. het onthaalgebouw (arch. Wieërs) en de Hostel Wadi (arch. Secchi & Viganò), geselecteerd voor de Mies van der Rohe Award 2015. Zie YouTube clip. Hier een plannetje en hier nog meer foto's.

Architectuur midden in de natuur van de Hoge Rielen
Molenstraat 62, 2460 Kasterlee, Belgium
Architectuur midden in de natuur van de Hoge Rielen

Klik hier voor een wandelroute ‘Kunst In Puurs-Sint-Amands’ die je meeneemt langs alle permanente kunstwerken uit de voorbije K.I.P.-edities. Zoals hierboven  'Fähgrau' van kunstenares Katie HELK. Klik hier voor meer foto's. Start bv. vanaf de parking op de Hondsmarkt.

Kunst op straat in Puurs
Puurs, Belgium
Kunst op straat in Puurs

De Drie Wijsneuzen, van Jos de Gruyter en Harald Thys, nu ook te zien in Park Fort Liezele

"New York heeft zijn Central Park. Berlijn zijn Tiergarten. En Puurs-Sint-Amands? Park Fort Liezele!"  Zo wordt dit splinternieuw landschapspark aangekondigd. Centraal pronken de Drie Wijsneuzen elk in een andere richting. Topbestemming voor wandelaars en voor land-art fanaten. Hier een kaartje en hier enkele foto's.

De Drie Wijsneuzen, van Jos de Gruyter en Harald Thys, nu ook te zien in Park Fort Liezele
Fortbaan 2, 2870 Puurs, Belgium
De Drie Wijsneuzen, van Jos de Gruyter en Harald Thys, nu ook te zien in Park Fort Liezele

Westerlo, Parel van de Kempen, dankt deze titel aan de familie 'de Merode' die hier al meer dan vijf eeuwen thuis is, en aan de prachtige bossen. Volg de paarse wandeling 'langs water en kastelen' (7 km) en geniet van mooie natuur -de Kwarekken langs de Grote Nete, de Asberg en de eindeloze beukendreven van de Beeltjens- en van mooie kastelen en dorpszichten. Voor het 'nieuwe' kasteel van Gravin Jeanne de Merode, nu het gemeentehuis, staat deze fontein met een kunstwerk van Rik Poot (zie ook YouTube clip). Hier een brochure met kaartje en hier nog meer foto's.

In de voetsporen van 'de Merode'
2260 Westerlo, Belgium
In de voetsporen van 'de Merode'

De Sionsite is een stadsontwikkelingsproject in Lier. Een nieuwe tuibrug voor fietsers over de Kleine Nete sluit aan op het natuurgebied Nazareth, waar het Nazarethpad je in een lus voert langs het Hof van Beatrijs en de Abdij van Nazareth. Parkeren kan bv. recht tegenover het Hof van Beatrijs. Deze wandeling is onderdeel van een audiowandeling 'Geritsel en gefluister', met hier een pdf-kaart en hier een link naar de verhalen om te beluisteren.

Kunstige Sionbrug met toegang tot het natuurgebied Nazareth
Unnamed Road, 2500 Lier, Belgium
Kunstige Sionbrug met toegang tot het natuurgebied Nazareth

Meer dan honderd mini-museumzalen, uitgewerkt door evenveel Belgische kunstenaars. Vrij toegankelijk op weekdagen tot 18uur (tenzij code rood voor de UA) en meestal niet zo druk bezocht (Foto: Pierre Alechinsky).

Museum to Scale 1/7
UAntwerpen - Bibliotheek Campus Drie Eiken, Gebouw, Universiteitsplein, 2610 Antwerpen, Belgium
Museum to Scale 1/7

Kunst is overal op de Universiteit Antwerpen. Op de campus Drie Eiken is een deel ook buiten opgesteld of te bekijken vanaf buiten. Vrij toegankelijk. Hier een flyer van de Antwerpse Gidsenvereniging, en hier een campusplan. (Foto: Vic Gentils)

Kunst op de Campus, Drie Eiken
Universiteitsplein 1, 2610 Antwerpen, Belgium
Kunst op de Campus, Drie Eiken

Kunst is overal op de Universiteit Antwerpen. Op de campus Middelheim is een deel ook buiten te vinden en vrij toegankelijk. Hier een flyer van de Antwerpse Gidsenvereniging, hier een campusplan (Foto:  J-M. Folon)

Kunst op de Campus, Middelheim
Middelheimlaan 1, 2020 Antwerpen, Belgium
Kunst op de Campus, Middelheim

Kunst- en architectuurwandeling in Turnhout, vanaf de Warande en het Kasteel van de Hertogen van Brabant (met blikvanger Ultima Isla van Philip Aguirre y Otegui), tot aan de nieuwe stadswijk en woontoren Turnova. Hier een architectuurkaart en hier een wandelkaart.

Turnhout in 't Nief
Baron Frans du Fourstraat 4-6, 2300 Turnhout, Belgium
Turnhout in 't Nief

Het parkdomein van het psychiatrisch instituut is vrij toegankelijk, maar mondmaskers zijn  er wel verplicht.. Klik hier voor een overzicht van de vaste collectie.  In de YouTube clip, de uitvoering 'Kapel van het Niets', van Jan Swerts.

Kapel van het Niets, Thierry De Cordier
Stationsstraat 22, 2570 Duffel, Belgium
Kapel van het Niets, Thierry De Cordier

Vrij toegankelijk voor wandelaars. Kunst en natuur, een overzicht van meer dan honderd jaar beeldhouwkunst. Vind hier een plannetje. Voor het bezoek aan sommige paviljoenen moet je online inschrijven, bv. Berlinde De Bruyckere

Braem- en Collectiepaviljoen, Berlinde De Bruyckere
Middelheimlaan 61, 2020 Antwerpen, Belgium
Braem- en Collectiepaviljoen, Berlinde De Bruyckere

Vrij toegankelijk voor wandelaars. Kunst en natuur, een overzicht van meer dan honderd jaar beeldhouwkunst. Vind hier een plannetje. Voor het bezoek aan sommige paviljoenen moet je online inschrijven. In de video, een baksteensculptuur van Per Kirkeby.

Het Huis, paviljoen Robbrecht en Daem
Middelheimlaan 61, 2020 Antwerpen, Belgium
Het Huis, paviljoen Robbrecht en Daem

Kapel O-L-Vrouw van de Muizenhoek, aan het Mechels Broek

Wandelen in het Mechels Broek met dit oude kapelletje gerenoveerd als een hortus conclusus of Mechels beslotenhofje (zie onze coronablog van 23 mei)

Kapel O-L-Vrouw van de Muizenhoek, aan het Mechels Broek
Muizenhoekstraat, 2812 Bonheiden, Belgium
Kapel O-L-Vrouw van de Muizenhoek, aan het Mechels Broek

Wandelen in het trollenbos, hier een plattegrond. Meer over dit kunstwerk en de kunstenaar Dambo, zie onze coronablog van 25 juni en ook in de YouTube.

'The 7 trolls and the magical tower', Thomas Dambo
Schommelei 1, 2850 Boom, Belgium
'The 7 trolls and the magical tower', Thomas Dambo

Heel veel wandelmogelijkheden, bv. de Groene Longen wandeling. Meer over dit kunstwerk, zie onze coronablog van 25 juni.

‘One World by People of Tomorrow’,  Arne Quinze
Schommelei 1, 2850 Boom, Belgium
‘One World by People of Tomorrow’,  Arne Quinze

Wandelen of fietsen langs de Rupel en de oude steenbakkerijen, en genieten van street art. Zie ook onze coronablog van 25 juni.

Yellow Brick Road, street art
Niel, Belgium
Yellow Brick Road, street art

Kunst in 't park Rivierenhof

Het park Rivierenhof in Deurne telt talrijke kunstwerken. Reus Atlas is een klassieker, maar er zijn ook recentere aanwinsten zoals de zwanen aan de vijver (Marc Dedrie), de giraffen in gerecycleerd metaal (Odius Makoma), . Er zijn wandelroutes van 4, 2,6 en 2,4 km. Een brochure vind je hier.

Kunst in het park
Turnhoutsebaan 246, 2100 Antwerpen, Belgium
Kunst in het park
bottom of page