top of page

Blijf-in-je-kot

85

Coronablog 2020 n°

12 juni 2020 - Weer klank? Weerklank!

Ook heimwee naar een live concert of voorstelling in ‘deSingel’ of de Elisabethzaal?
Andrà tutto bene - Alles komt goed!

12 juni 2020 - Weer klank? Weerklank!
12 juni 2020 - Weer klank? Weerklank!

Ook heimwee naar een live concert of voorstelling in ‘de Singel’ of de Elisabethzaal?


Op de website van deSingel wordt schuchter uitgekeken naar het najaarsseizoen. Andrà tutto bene - Alles komt goed. De ticketverkoop start op 17 juni, weliswaar met minder beschikbare zetels en een wachtlijstsysteem. Quid Internationale Symfonische Toporkesten?  Hm, wellicht moeilijk. Wel zijn er plannen voor een grote tent en podium in de binnentuin vanaf midden augustus.


Ook voor Antwerp Symphony Orchestra (voorheen de Filharmonie) met vaste standplaats in de Koningin Elisabethzaal is het bang afwachten naar wat het najaar zal brengen. In ieder geval herstarten ze begin juli met een speciaal concert. De titel is veelbelovend: ‘WEER*KLANK’.


Onder leiding van hun nieuwe chef-dirigent Elim Chan (ze startte pas in het najaar van 2019) brengt het Antwerp Symphony Orchestra het werk Fratres voor strijkers en slagwerk van Arvo Pärt. Het orkest draagt dit werk op aan de slachtoffers van de coronacrisis en brengt hiermee tegelijk hulde aan alle werknemers uit de essentiële sectoren die een cruciale rol spelen tijdens de coronacrisis. Nog op het programma de 7e symfonie van Dvořák. Alles samen ongeveer één uur, gespeeld op 4 opeenvolgende concertdagen: 1 (open generale repetitie), 2, 3 en 4 juli.


De Koningin Elisabethzaal heeft een maximale capaciteit van 2000 plaatsen en zou meer dan 600 mensen publiek kunnen ontvangen onder de regels van social distancing. Maar voor ‘WEER*KLANK’ worden slechts 200 toehoorders toegelaten per concert, als eerste test en zoals opgelegd door de veiligheidsraad voor groepsevenementen. De oppervlakte van het podium wordt aanzienlijk uitgebreid door de beweegbare koortribune naar achter te schuiven zodat ook corona-proof kan gespeeld worden met een symfonische bezetting van 60 muzikanten.


Is dit het vooruitzicht van het nieuwe normaal? Laat ons hopen van niet. Maar we moeten geduld oefenen. Andrà tutto bene - Alles komt goed. Tenslotte heeft Vlaanderen ook bijna 20 jaar moeten wachten op een paar goede concertzalen.


Kijk hier naar een korte trailer van de Antwerp Symphony Orchestra en hun thuisbasis in de Koningin Elisabethzaal en hier een aftermovie als herinnering van het eerste optreden, 'weerklank'.


Heimwee doet ons hart verlangen.


Gelukkig is er internet en kunnen we vanuit ons kot altijd wat tijd maken om bij te leren, bv. over deSingel, toch wel een uniek concept:

  • uniek als kunstsite voor theater, dans, muziek en architectuur

  • uniek als architecturaal gebouwencomplex.


Een plek waar zowel publiek, muzikanten als performers zich onmiddellijk thuis voelen. Volgende keer, van zodra we terug mogen, komen we anders kijken en luisteren.


En echt hoopvol worden we als we merken welke jonge veelbelovende talenten er momenteel in aantocht zijn. Neem nu bv. de pianist Wouter Valvekens uit Mechelen. 23 jaar pas, maar reeds internationaal getipt als 'rising star'. Behalve een begenadigd solist is hij ook een uitstekende kamermusicus onder meer als bezieler van het ARIES TRIO.


Momenteel vervolmaakt hij zijn pianospel aan de Royal Academy in Londen bij Ian Fountain. Maar die lessen liggen nu stil en dus is hij thuis. Omdat het begon te kriebelen om op te treden, ontstond het idee voor een gestreamd liveconcert. Op 6 juni werd vanuit een lege Blauwe Zaal dit pianorecital opgenomen. Een indrukwekkende prestatie waarvan je hier in stukjes kan proeven. Het applaus moet je er telkens zelf bij verzinnen.


Kies je fragment met de tijdsindicator van de YouTubespeler

  • 00:58 - 11:15   Franz Schubert | Impromptu in Bes, opus 142 nr. 3

  • 11:15 - 12:58   Wouter Valvekens geeft zelf commentaar bij zijn concert

  • 12:58 - 25:16   Frédéric Chopin | Fantasie in f, opus 49

  • 25:16 - 52:35   Robert Schumann | Carnaval, opus 9 , ‘Scènes mignonnes sur quatre notes’

12 juni 2020 - Weer klank? Weerklank!
bottom of page