top of page

Blijf-in-je-kot

72

Coronablog 2020 n°

30 mei 2020 - Kris Martin, conceptuele kunst in lockdown, nu EXIT

Kris Martins werk roept vragen op over vergankelijkheid, identiteit, leven en dood. Blijkbaar zag hij de coronacrisis aankomen. Zijn kunstwerken zijn haast profetisch....

30 mei 2020 - Kris Martin, conceptuele kunst in lockdown, nu EXIT
30 mei 2020 - Kris Martin, conceptuele kunst in lockdown, nu EXIT

Nu een museumbezoek weer mag: hier dé museumtips!

En een beknopte lijst:

 • Museum M Leuven - 'Rodin, Meunier & Minne' - Nog tot 30 augustus - www.mleuven.be

 • FOMU Antwerpen - Stephan Vanfleteren - Nog tot 13 september - www.fomu.be

 • Bozar Brussel - Keith Haring - Mondo Cane - Jacqueline Mesmaeker – Nog tot 21 juli - www.bozar.be

 • M HKA - Antwerpse kunstenares Els Dietvorst - Verlengd tot 30 augustus - www.muhka.be

 • Rubenshuis Antwerpen - www.rubenshuis.be

 • Musea Brugge - vernieuwde Groeningemuseum met expo rond Van Eyck - www.visitbruges.be

 • Wiels Brussel - Duitse kunstenaar Wolfgang Tillmans - www.wiels.be

 • S.M.A.K. - Belgische kunstenaar Kris Martin. EXIT - Nog tot 3 januari 2021 - www.smak.be

 • Mu.ZEE Oostende - www.muzee.be

 • Middelheimmuseum - Kunstpark iweer open, kasteel nog dicht - www.middelheimmuseum.be

 • STAM Gent - Expo 'Ondergronds in de stad.' - Nog tot 22 september - www.stamgent.be

 • Modemuseum Hasselt - expo SMUK - Verlengd tot 30 augustus - www.modemuseumhasselt.be

 • KMSKB De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten Brussel - Voorlopig alleen het Old Masters Museum - www.fine-arts-museum.be

 • MAS - Expo  'Cool Japan' - Verlengd tot 10 augustus - www.mas.be

 • Museum Plantin-Moretus – 2020, het Christoffel Plantijn feestjaar - www.plantinmoretus.be

 • Design Museum Gent - Expo 'Kleureyck' over van Eycks kleuren in design - www.designmuseumgent.be

 • Museum Dr.  Guislain - Grondige make-over en tijdelijke expo 'Op losse schroeven'  -  www.museumdrguislain.be

 • AfricaMuseum - Expo “Weergaloze kunst” - www.africamuseum.be

 • Joods Museum - Selectie van werken van Belgische joodse kunstenaars uit hun collectie - www.mjb-jmb.org

 • Kasteel van Gaasbeek - Last call. Nog tot 30 augustus, daarna gesloten tot 2023 voor restauratie - www.kasteelvangaasbeek.be

 • Z33 Hasselt - Nieuwe kunstentempel - www.z33.be

 • Snijders & Rockoxhuis - Expo ‘Blind Date’, geschiedenis van de Vlaamse portretkunst - Nog tot eind 2020 - www.snijdersrockoxhuis.be

Kris Martin, conceptuele beeldkunstenaar

We kiezen er eentje uit, ook te genieten vanuit je kot: Kris Martin, met zijn overzichtstentoonstelling 'EXIT' in het SMAK te Gent.

Kris Martin (°1972, Kortrijk) is een bewonderaar van Van Eyck. Hij werd vooral bekend met zijn werk “Altar”, dat eerst aan het strand in Oostende opgesteld stond ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘DE ZEE - salut d’honneur Jan Hoet’ in 2014, en nu  aan de Sint-Baafskathedraal. Dit metalen frame is even groot als de lijsten van het veelluik van het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck, maar alle panelen zijn verdwenen. In 2014 kaderden ze zeezichten, nu zijn het stadszichten geworden. Een soort van tableau vivant, maar met honneurs aan Van Eyck.


Zijn overzichtstentoonstelling in het SMAK begint al bij de balie. Tegen de grote wand is een ander drieluik opgehangen, een afgedankt 3-delig aankondigingsbord van een luchthaven, maar nog zo een pre-digitaal mechanisch model waar elke letter klepperend tevoorschijn komt. Af en toe, als er een vlucht vertrokken is en de hele lijst bestemmingen een rij naar boven moet schuiven, begint het bord te ratelen tot alle letters hun nieuwe positie hebben ingenomen. Alleen zijn op het bord van Kris Martin in het SMAK de letters uitgewist. Je kan je bestemming zelf kiezen, of reizen naar onbekende bestemmingen. Zie hieronder een kort filmpje over dit werk ‘Trinity I’ uit 2009.


Hallucant is het wel als je beseft dat deze expo van Kris Martin opende op 5 maart, enkele dagen voor de lockdown, toen de luchtvaart helemaal stil viel. Alsof hij het zag aankom. Voor de titel van de expo koos hij “EXIT”, opnieuw zeer actueel. Dus een extra reden om het SMAK te bezoeken, zeker als je weet dat dit zijn eerste grote overzichtstentoonstelling is in België, terwijl hij toch al meer dan 10 jaar exposeert in het buitenland.


In het SMAK vind je er een overzicht van zijn conceptuele kunst. De werken van Kris Martin roepen vaak vragen op over vergankelijkheid, identiteit, leven en dood. En zoals meestal bij deze kunstvorm moet je wat uitleg krijgen bij de werken, anders lijken ze nogal banaal. Maar eens je de insteek vat, krijg je sympathie voor het werk en het verworven inzicht. Zo houdt hij ervan om iconische beelden uit ons collectief geheugen lichtjes te wijzigen, om zo nieuwe  interpretaties te suggereren. Neem nu het iconische beeld van de Laacoöngroep: je ziet een plaasteren afgietsel van het bekende antieke beeld en vraagt je af waarom dit hier staat. Tot je merkt dat de gigantische slangenmonsters waartegen de vader en zijn zonen zich verzetten, weggehaald zijn. Ze vechten nu tegen een onzichtbare vijand. Het wordt bijna profetisch in het kader van het coronavirus dat overal en nergens aanwezig is. Bekijk hier een korte trailer van deze expo.


Vanaf de website van het SMAK kan je de expogids downloaden, altijd interessant om iets meer achtergrond bij elk werk te lezen. Je vindt er ook links naar achtergrondteksten, audio- of videomateriaal.

Eentje ervan verwijst naar een zeer interessante videoreportage van iets meer dan 10 minuten, gemaakt in opdracht van HUMO. Artistiek directeur Philippe Van Cauteren en Kris Martin leiden ons rond in de lege zalen tijdens de lockdown.


Klik hier, de video staat halverwege het Humo artikel.

30 mei 2020 - Kris Martin, conceptuele kunst in lockdown, nu EXIT
bottom of page