top of page

Blijf-in-je-kot

86

Coronablog 2020 n°

13 juni 2020 - Picasso & Matisse. Beauty is a Line

Picasso & Matisse. Beauty is a Line . De meesters in beeldende lijnen.

13 juni 2020 - Picasso & Matisse. Beauty is a Line
13 juni 2020 - Picasso & Matisse. Beauty is a Line

Tot 13 september 2020 loopt in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede de tentoonstelling Picasso & Matisse. Beauty is a Line . Een must-see voor éénieder met tekentalent, want hier kan je leren van de meesters in beeldende lijnen.


Lijnen zijn de primaire middelen van een kunstenaar om iets uit te beelden. Grottekeningen, hiërogliefen, houtsneden tot moderne schilderijen, allen vertrekken ze van lijnen. Lijnen als contouren, lijnen als arcering, snijlijnen, hulplijnen,.... altijd ten dienste van de compositie. Vanaf het begin van de 20e eeuw komen de lijnen echter op het voorplan en eisen hun eigen rol als expressiemiddel. Virtuoze lijnen die in enkele trekken uitdrukking geven aan de werkelijkheid, sierlijk, puur, kernachtig. Kunstenaars zoals Pablo Picasso en Henri Matisse gaan deze techniek tot het uiterste uitproberen. In deze tentoonstelling worden hun lijnenspel vergeleken met dat van Toorop, Kirchner en Van Heemskerck.


Klik hier voor een korte videoreportage van de AvroTros:Bart Rutten, artistiek directeur van het Centraal Museum in Utrecht, bezoekt de tentoonstelling Picasso & Matisse. Beauty is a Line in Rijksmuseum Twenthe.


Maar niet alleen deze tentoonstelling trok onze aandacht. Het Rijksmuseum Twenthe. blijkt ook één van de meest geavanceerde musea te zijn als het aankomt om het digitaliseren en documenteren van een collectie. Ze ontwikkelden een multimediale databasetechniek zowel voor onderzoekers als kunstliefhebbers en stellen die ter beschikking op hun website. Uit hun collectie van 7734 (!) kunstwerken  kies je via filters of zoekwoorden een bepaald schilderij of kunstwerk. Je klikt erop en krijgt dan een hoogresolutie beeld te zien. Als je verder naar beneden scrolt, vind je tekst en uitleg,  foto’s van schilderijen die er mee verband houden, informatie over de kunstenaar, andere werken van de kunstenaar, videomateriaal over het schilderij en/of kunstenaar, links naar andere websites of andere musea.


Een prachtige site voor opzoekingswerk, maar ook gewoon om te verdwalen en te dromen en dingen te zien die je in de echte wereld nooit bij elkaar samen vindt.

Zeker een lovenswaardig initiatief naar scholen en studenten toe. Als jezelf of je kinderen of kleinkinderen op zoek zijn naar materiaal voor een opstel of verhandeling of spreekbeurt over een kunstwerk, kunstenaar of periode, dan ben je  hier haan het juiste adres. Uiteraard ligt de klemtoonop Noord-Nederland, maar er zijn voldoende gerenommeerde internationale kunstenaars vertegenwoordigd.

Ook tijdelijke tentoonstellingen krijgen een gelijkaardige behandeling zodat een virtueel bezoek een aparte belevenis wordt. Die virtuele rondleidingen blijven ook beschikbaar na de tentoonstelling, een beetje zoals een gedrukte catalogus, maar dan multimediaal en voor iedereen te raadplegen op hun website. Kijk hier voor de lijst van beschikbare 'webexposities' zoals ze die noemen.


Zo is er ook een 'webexpositie' voor de tentoonstelling Picasso & Matisse. Beauty is a Line . Klik hier om de expositie te bezoeken.

  • Voor de beste online museumervaring, klik in het beeld bovenaan rechts op ‘Volledig Scherm'.

  • Het online bezoek gebeurt door het beeld horizontaal naar links door te schuiven. Dat kan je doen door de slider onderaan horizontaal te verschuiven met je PC-muis, of door het wieltje te gebruiken van je PC-muis.

  • Je start helemaal links met een foto van het museumgebouw en doorloopt de hele tentoonstelling tot aan het laatste beeld met de catalogus en een link naar de webshop. Alles net zoals bij een echt bezoek.

  • Op elk beeld kan je klikken voor een uitvergroting. Sluit het beeld terug door op het kruisje te klikken.

  • Tussendoor kan je teksten lezen of videofragmenten bekijken.

  • Gebruik ESC om het bezoek af te sluiten en terug op deze pagina terecht te komen.


Lang leve internet! En eigenlijk moeten we niet meer uit ons kot!

13 juni 2020 - Picasso & Matisse. Beauty is a Line
bottom of page