top of page

Blijf-in-je-kot

23

Coronablog 2020 n°

10 april 2020 - Mattheuspassie van J. S. Bach

Goede Vrijdag. Dag van het passieverhaal en de kruisweg. Dag van alle pijn en leed in de wereld. Dag van het besef van onze nietigheid en onmacht, ondanks goede wil, verstand en technologie.
Gelukkig weten we dat weldra Pasen komt. Dan kunnen we weer uitkijken naar een betere toekomst.

10 april 2020 - Mattheuspassie van J. S. Bach
10 april 2020 - Mattheuspassie van J. S. Bach

Goede Vrijdag. Dag van het passieverhaal en de kruisweg. Dag van alle pijn en leed in de wereld. Dag van het besef van onze nietigheid en onmacht, ondanks goede wil, verstand en technologie.


Gelukkig weten we dat weldra Pasen komt. Dan kunnen we weer uitkijken naar een betere toekomst.


Maar vandaag zoeken we troost en koesteren we wat ons verbindt. En dat gaat het best met muziek. Universele muziek. Muziek van Bach. Die is net als de corona “pandemisch”: viraal en besmettelijk.Hier 2 selecties uit het online aanbod.

___


Om hun vijftigste verjaardag te vieren had het Collegium Vocale Gent, onder leiding van artistiek directeur Philippe Herreweghe, voor dit voorjaar de Johannespassie van Bach voorbereid. Een gouden jubileum in mineur, want alle 6 geplande concerten met Bachs Johannespassie en de 14 concerten met de Mattheuspassie zijn geannuleerd. Toch wilden ze hun publiek laten meegenieten van deze prachtige werken van J.S. Bach en werden ze beide online geplaatst in hun volledige uitvoering.


Ook op Klara zal het Collegium Vocale heel het Paasweekend te horen zijn, een hart onder de riem voor de zangers en muzikanten die nu tijdelijk werkloos zijn: vijftig iconische muziekopnames en vijftig getuigenissen van betrokken zangers, instrumentalisten, concertorganisatoren, platenfirma's en ook concertbezoekers. Een mooi paasgeschenk in deze bange corona-dagen. https://klara.be/collegiumvocalegent50

___


Nederland heeft altijd al een rijke traditie van Mattheuspassie uitvoeringen gekend. Alle concertuitvoeringen zijn uiteraard ook daar afgelast. Maar er is eveneens een mooi online aanbod als alternatief, zoals bv. op deze speciale coronapagina van de Nederlandse Bachvereniging. Je vindt er niet alleen de link naar een integrale uitvoering (opname voor het project 'All of Bach' van 16 en 19 april 2014 in de Grote Kerk in Naarden, uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging), maar ook heel veel interessante links naar de zangteksten, de partituren of naar achtergrondinformatie om de luisterervaring nog te versterken. Op hun youtube-kanaal kan je niet alleen de integrale versie aanklikken, maar ook elk individueel onderdeel. Dat is zeker interessant als je geen 2u45 tijd hebt. Luister hier als voorbeeld naar ‚Wenn ich einmal soll scheiden.


Hou je goed!


PS:

Misschien nog een tip om dit hoofdstukje Mattheuspassie af te ronden. Sander De Keere vertelt over 'De  monsterhit van Bach'.


Sander gaat op zoek naar antwoorden met Mark Janssens en met Philippe Herreweghe van Collegium Vocale Gent. En kom ook te weten wat de Mattheuspassie te maken heeft met Charlie Chaplin.

https://youtu.be/RHjKFMGE1z4


_________________________


Addendum maart 2021

De Passieweek komt eraan en daarbij ook de uitvoeringen van het passieverhaal. In de rijke passietraditie van het Concertgebouworkest Amsterdam neemt Bachs Matthäus-Passie een belangrijke plaats in.

We wijzen u graag op de gratis livestream vanuit het Concertgebouw Amsterdam op zaterdag 27 maart 2021 om 20u.


Dirigent Philippe Herreweghe brengt met het Collegium Vocale Gent, het Nationaal Kinderkoor en een keur aan gespecialiseerde vocalisten een uitvoering van deze passie.


Op de webpagina wordt met een infografiek het werk ook beknopt visueel voorgesteld.

https://www.concertgebouworkest.nl/en/concert/bachs-st-matthew-passion-1


Bijkomende toelichting:

Het Koninklijk Concertgebouworkest heeft de geplande semi-livestream van Bachs Matthäus-Passion voor zaterdag 27 maart afgezegd. De registratie onder leiding van Philippe Herreweghe, die vrijdagavond in de Grote Zaal van het Concertgebouw zonder publiek zou worden opgenomen, kan niet doorgaan omdat een externe productiegebonden medewerker tijdens de voorbereiding positief is getest op corona. Uit voorzorg is daarom besloten het concert niet door te laten gaan.

Dat maakte het orkest vrijdag bekend. Voor de uitvoering is deze week wel door het orkest met Herreweghe gerepeteerd. Het Concertgebouworkest streamt ter vervanging de uitvoering van de Matthäus-Passion onder leiding van Iván Fischer uit 2012.


PASSIES VAN J.S. BACH 2021 (LIVE- & SEMI-LIVESTREAMS)

27/3, 20u, Matthäus-Passion, Concertgebouworkest o.l.v. Iván Fischer via Facebook- en YouTube-kanaal van het orkest, daarna op concertgebouworkest.nl/video.

27/3, 20u, Johannes-Passion, Apollo Ensemble, met ticket.

28/3, 13u, Matthäus-Passion o.l.v. Ton Koopman op NPO 2

2/4, 20.15u, Matthäus-hoogtepunten, RPhO o.l.v. Jan Willem de Vriend, met ticket

2/4, 19.20u Johannes-Passion, Ned. Bachvereniging o.l.v. René Jacobs, NPO2

4/4, 14u, Johannes-Passion, NedKamerorkest o.l.v. D. Reuss via radio4.nl

5/4, 16u, Matthäus-Passion, Bach Collegium Japan o.l.v. Masato Suzuki, met ticket

10 april 2020 - Mattheuspassie van J. S. Bach
bottom of page