top of page

Blijf-in-je-kot

80

Coronablog 2020 n°

7 juni 2020 - Ann Veronica Janssens in Louisiana.dk

Een virtueel uitstapje naar het Louisiana Museum of Modern Art, een echt ' instituut' in het landschap van de internationale hedendaagse kunst. Momenteel en verlengd tot 21 juni loopt er een tentoonstelling van de Belgische kunstenares Ann Veronica Janssens, ‘Hot Pink Turquoise’.

7 juni 2020 - Ann Veronica Janssens in Louisiana.dk
7 juni 2020 - Ann Veronica Janssens in Louisiana.dk

Denemarken is nog wel geen toegelaten reisbestemming voor Belgen, toch maken we een virtueel uitstapje naar het Louisiana Museum of Modern Art, een echt ' instituut'  in het landschap van de internationale hedendaagse kunst. En een aanrader van zodra de grenzen weer opgaan. Momenteel en verlengd tot 21 juni loopt er een tentoonstelling van de Belgische kunstenares Ann Veronica Janssens,Hot Pink Turquoise’. 


Een goede reden dus om er eens te gaan kijken.


Vooreerst iets over het museum zelf. Het is gelegen aan de kust ongeveer 30 km boven Kopenhagen in een prachtige parkomgeving. De naam verwijst naar de eerste eigenaar van de villa uit 1855: hij noemde de villa naar de voornaam van zijn 3 echtgenotes, allemaal Louise. Het museum werd gesticht in 1958 door Knud Jensen; hij breidde de villa uit met een modern bijgebouw. Het museum focust op hedendaagse kunst vanaf WO II en bezit een eigen representatieve collectie. Ook worden er voortdurend tijdelijke tentoonstellingen ingericht. 


In haar educatieve rol werd in 2012 Louisiana Channel opgericht, een non-profit internet-TV kanaal dat nu een bibliotheek van 750 docu-video's ter beschikking stelt over beeldende kunst, literatuur, muziek, architectuur en design. De videotheek is deels ook beschikbaar als YouTube-kanaal. Reportages over een bepaald kunstwerk, interviews met kunstenaars, rondleidingen in tentoonstellingen of complete thematische series, je vindt er vast iets dat je kan interesseren. 


Hier 2 korte clips: over het museum zelf; over de videobibliotheek.


Zo vinden we een serie van 6 video's rond Ann Veronica Janssens. We kiezen deze interessante video uit 2020: to walk into a painting / wandelen in een schilderij, over haar installatie ‘Blue, Red and Yellow’ (2001), ook te zien in Louisiana. Een glazen ruimte is gevuld met kunstmatige mist en wordt belicht met de 3 primaire kleuren rood, blauw en geel. Als je binnenstapt, wordt je ondergedompeld in kleur. Je neemt letterlijk een kleurbad. Een heel aparte gewaarwording, want je oriëntatievermogen is uitgeschakeld, je wandelt op de tast, je ziet hoogstens enkele schimmen van medebezoekers, voor de rest alleen de oneindigheid. Het gevolg is dat we vertragen in onze stappen, we kijken rond, we worden nieuwe dingen gewaar die anders aan ons voorbijgaan, zoals de essentie van kleur. In deze video laat Ann Veronica Janssens haar installatie zien aan Troels Petersen, professor in de fysica.


Ann Veronica Janssens (1956) heeft een passie voor licht en kleur, dat is duidelijk. Met eenvoudige materialen, gassen en vloeistoffen creëert ze installaties en sculpturen die de toeschouwer verplichten anders naar de wereld te kijken. Lichteffecten, illusies, spiegelingen,…. Fragiele optische fenomenen die schoonheid worden. Licht en kleur krijgen een metafysisch gedaante.


Je m’intéresse à ce qui m’échappe, non pas pour l’arrêter dans son échappée mais bien au contraire pour expérimenter «l’insaisissable». Il y a peu d’objets dans mon travail. Ce sont des gestes engagés, des pertes de contrôle, revendiqués et offerts comme des expériences actives. Ma démarche se constitue de cette perte de contrôle, de l’absence de matérialité autoritaire, et de la tentative d’échapper à la tyrannie des objets.


Onlangs nog (nov 2018 – maart 2019) exposeerde ze in De Pont in Tilburg. Hier een prachtig kunstenaarsportret, terwijl zij en het team van De Pont haar expositie opbouwde.

7 juni 2020 - Ann Veronica Janssens in Louisiana.dk
bottom of page