top of page

Kunstzinnige coronawandelingen in het Brussels gewest

Leven in bubbels en zonder Kunstontmoetingen. Er is veel dat we moeten missen. Maar dat biedt kansen om nieuwe dingen te ontdekken. Deze pagina kan je inspireren om met je eigen bubbel mooie plekken in de buurt te (her-)ontdekken. 

Wist je dat er een uniek openluchtmuseum is op de VUB Main Campus? In het Humanistisch Sculpturenpark vind je veertien permanente sculpturen in de groene, open ruimtes van het universiteitsterrein. Via QR-codes en je smartphone word je meegevoerd door informatieve luisterfragmenten en persoonlijke getuigenissen uit de VUB-gemeenschap. 

De verzameling openluchtsculpturen met een humanistische insteek wordt tot op vandaag verder uitgebreid. De kunstenaars in het Humanistisch Sculpturenpark zijn niet enkel invloedrijke namen uit de Belgische kunst, maar ze worden ook beschouwd als vrijdenkers pur sang.

Van 2022 tot 2024 wordt de permanente verzameling aangevuld door tien tijdelijke openluchtsculpturen van een nieuwe generatie kunstenaars. De sculpturen zijn inhoudelijk aan elkaar verbonden door hun humanistische boodschap.

Humanistisch Sculpturenpark van de VUB Main Campus
VUB, Pleinlaan 2, Elsene, Belgium
Humanistisch Sculpturenpark van de VUB Main Campus

Van de Heizel naar Laken door het Ossegempark en over de Kattenberg

Parkeren aan de Heizel (betalende parking Brupark, of op de Eeuwfeestlaan),  dan langsheen Trade Mart/Design Museum door het park van Ossegem, een echte natuuroase midden in de stad. Dan terug naar het Atomium en verder zuidelijk, daarna terug naar boven (letterlijk, de Kattenberg, met het monument van Leopold I op de top) naar het gerenoveerde tramstation De Wand met fantastische graffiti over maar liefst 4.500 m², de grootste graffitimuur van België, een realisatie van de vzw Tarantino. Eindpunt is de Neptunusfontein en pal daarachter het prachtige Chinees Paviljoen (dichtgetimmerd en wachtend op restauratie - hoe lang nog?) met de Japanse Toren op de achtergrond. Wandeling van ongeveer 8 km, met mogelijke afkortingen. Hier enkele foto's. In de brochure is een 2e wandeling in Laken opgenomen.

Een brochure voor een kortere wandeling aan de Heizel is hier te vinden.

Van de Heizel naar Laken door het Ossegempark en over de Kattenberg
Eeuwfeestplein, 1020 Brussel, België
Van de Heizel naar Laken door het Ossegempark en over de Kattenberg

Stripwandeling in Brussel

Brussel, de hoofdstad van het stripverhaal. Hier is een uniek type Street Art te bewonderen, specifiek gewijd aan strips en hun helden, allen van Belgische stripauteurs en meestal met  Brusselse roots. Of hoe Brussel een manier gevonden heeft om van zijn soms wat verloederde plekken een toeristische topper te maken.

Klik hier op de site van visit.brussels voor een overzicht van de mooiste stripmuren en hier voor een brochure. Om te zien waar je stripmuren kan spotten, kijk op de kaart hieronder. En hier is een voorbeeld van een kortere wandelroute in de Marollen, of hier voor een tocht van 11 km.

Misschien is er nog tijd voor een bezoek aan het stripmuseum?

Stripwandeling in Brussel
Marollen, 1000 Brussels, Belgium
Stripwandeling in Brussel

Kunst maakt deel uit van het DNA van de Brusselse metro. Ruim 80 werken van Belgische artiesten kleuren de perrons, lokettenzalen en gangen van de 69 metrostations. een van de kunstzinnigste metros ter wereld. Namen als Rik Poot, Roger Raveel, Pol Mara, Vic Gentils, Jan Cox,  Roger Somvilles , Paul Delvaux, Hergé, Stephan Vanfleteren ... Teveel om ineens te bezoeken, maar nu en dan, toevallig of gepland, kom je hier tot mooie ontdekkingen. MIVB heeft een boek uitgegeven 'Kunst in Brussel begint bij de metro', nog beschikbaar in het Frans of het Engels, of je kan hier een pdf  downloaden. Klik op het beeld hieronder voor een videoclip.

ALS KUNST DE METRO NEEMT...
Brussels, Belgium
ALS KUNST DE METRO NEEMT...

Permanent en vrij toegankelijk. In de prachtige botanische tuin met ook de Tuin van Geneeskrachtige Planten, kan UCL-Brussel pronken met een collectie hedendaagse sculpturen van oa.:  Ph. Jacques, A. Eijberg, G. Dederen, B. Allison, L. Rocour, P. Culot, T. Cassamajor, A. Jones, Dodeigne en M. Smolders.

 UCL Beeldentuin
Avenue E. Mounier 87, 1200 Woluwe-Saint-Lambert, Belgium
 UCL Beeldentuin

Ideaal voor een regendag en vrij toegankelijk. Ontdek deze nieuwe overdekte stad. Een ontwerp van Neutelings-Riedijk, architecten van het MAS. Ook een nieuwe cultuursite in volle wording, met pixelmuseum en de expositieruimte voor tijdelijke tentoonstellingen, bv. Parade in 2020, met beelden van Koenraad Tinel (tot eind nov 2020).

Gare Maritime
Avenue du Port 86C, 1000 Bruxelles, Belgium
Gare Maritime
bottom of page