top of page

Blijf-in-je-kot

54

Coronablog 2020 n°

12 mei 2020 - Bjarke Ingels, enfant terrible van de architectuur

Er zijn 2 soorten architecten: de extravagante avant-garde met utopische dromen en gekke ideeën en de pragmatici. Bjarke Ingels van BIG wil tussenin zitten: Utopia die realiteit wordt.

12 mei 2020 - Bjarke Ingels, enfant terrible van de architectuur
12 mei 2020 - Bjarke Ingels, enfant terrible van de architectuur

Er zijn 2 soorten architecten:

  • De extravagante avant-garde met utopische dromen en gekke ideeën. Ze ontwerpen curiositeiten zonder zich echt te bekommeren over context of impact op de lange termijn.

  • De pragmatici met hun betrachting om kwalitatieve gebouwen af te leveren die voldoen aan de eisen van de gebruiker en passen binnen de regelgeving. Oerdegelijk, maar voorspelbaar      en saai.

Bjarke Ingels zegt van zichzelf dat hij tussenin wil zitten: innoverend en sturend voor de toekomst, maar toch passend in een bestaande maatschappelijke context. Utopia die realiteit wordt.


“When architecture is at its best, you are coming out with something that is pure fiction and becoming concrete reality”


Deze Deense architect is één van de meest gevraagde en inspirerende architecten van vandaag, een nieuwe wind in de architectuur. Charismatisch, filosofisch, vernieuwend, en toch nog zeer jong. Zijn hele oeuvre straalt een grote vorm van aanstekelijk optimisme uit, terwijl hij de uitdagingen van onze maatschappij op gebied van sociologie en ecologie allerminst uit de weg gaat. Zijn ontwerpen zijn nieuw, gedurfd, maar tegelijk ook ecologisch en sociaal verantwoord. Hij schuwt luxe en onnodige praal. Zelf woont hij met zijn familie op een omgebouwde ferry-boot, in de haven van Kopenhagen, zie bv. dit kort interview  vanaf zijn houseboat.


Geboren in 1974 wou hij eerst cartoonist worden, maar volgde toch architectuurstudies omdat hij dacht zo beter te leren tekenen. Maar architectuur werd zijn nieuwe passie, hij studeerde verder in Barcelona en begon te werken bij OMA (Rem Koolhaas, ook al een enfant terrible). Na 3 jaar richtte hij in 2001 het bureau PLOT Architects op  samen met de Belg Julien De Smedt die lange tijd in Denemarken woonde en werkte. In 2005 gingen ze elk hun eigen weg, Julien De Smedt met JDS (kantoren in Kopenhagen en Brussel) en Bjarke Ingels met BIG (Bjarke Ingels Group). Nu is BIG aanwezig op 4 locaties: Kopenhagen, New York, Londen en Barcelona, met 17 partners en meer dan 500 medewerkers. BIG is op zeer korte tijd big geworden en zet de wereld van de architectuur op stelten.


Kijk bv. rond met Google Street View hierboven (zet het scherm op groot en gebruik je PC-muis om te navigeren). Je ziet zijn project Copenhill: skiën op een afvalverwerkingscentrale in Kopenhagen. Niet alleen de meest ecologische centrale in zijn soort, maar ook de hoogste berg in Denemarken waar je het hele jaar door kan skiën. De video laat zien dat het ook echt is.


Er is heel wat beeldmateriaal beschikbaar, want Bjarke Ingels is ook een bedreven marketeer en ervaren communicator. Zo is er een boeiende TED-talk te zien waar hij enkele van zijn recentste projecten presenteert (o.a. het Lego-huis) en zijn visie op de toekomst met drijvende steden die energie-neutraal en duurzaam zijn en bestand zijn tegen de klimaatopwarming en verhoging van de zeespiegel.


En nog meer BIG kan je zien met de Netflix documentaire hieronder, nu uitzonderlijk publiek beschikbaar en online gezet.o.w.v. de lockdown. Heb je geen 44 minuten tijd, kijk dan naar volgende passages:

  • 00:00 – 02:38 = He made everybody wake-up: what he was proposing, had such a scale and such a revolutionary qualities that the Danes got scared.

  • 11:04 – 12:46 = The VM-house – we started our company without any clients….

  • 15:09 – 17:10 = The Mountain  – the way you realize your wildest dreams, it is actually 1 step at a time

  • 19:14 – 20:55 = The 8 House – In the big picture, architecture is the art and science of creating the framework of our lives

  • 26:08 – 26:45 = VIA 57 West, the NY Courtscraper


Zal het coronavirus zijn opmars stuiten, of zal hij sneller reageren met innovatieve en creatieve oplossingen? Met zijn geest en temperament is het tweede te verwachten. Benieuwd wat we nog van BIG te zien zullen krijgen.

12 mei 2020 - Bjarke Ingels, enfant terrible van de architectuur
bottom of page