top of page

Blijf-in-je-kot

93

Coronablog 2020 n°

20 juni 2020 - De mobiles van Zoro Seigl

Zoro Feigl is gefascineerd door beweging. Hij probeert het gedrag van een bewegend voorwerp eerst zo goed mogelijk te begrijpen, om dan de controle te krijgen en het object in te zetten in een nieuwe beweging, een nieuwe belevenis. Hij wordt dirigent, het bewegend object een muziekstuk.

20 juni 2020 - De mobiles van Zoro Seigl
20 juni 2020 - De mobiles van Zoro Seigl

Herinner je je nog de strandbeesten van Theo Jansen (zie onze blogpost van 2 mei)? In dezelfde categorie kunstenaars als Theo Jansen, Panamarenko, Rickey en Tingely kan je ook Zoro Feigl plaatsen: met afgedankt materiaal en schroot maakt hij nieuwe constructies en probeert hiermee terug schoonheid te creëren. Zijn machines worden veelal aangedreven via een elektrische motor, maar het kan ook gewoon door de wind of door de natuurlijke luchtverplaatsing in een gesloten ruimte. Kabels, touwen, tuinslangen en kettingen laat hij dansen, draaien, kronkelen of spartelen. Zijn kunstwerken zijn grappig en speels, maar ook onvoorspelbaar en in een context te zien, zodat er een diepere grond en boodschap zichtbaar worden. Naast de puur visuele ervaring is er altijd de poëzie van een kritische beschouwing


De mensheid plaats zichzelf graag boven of buiten de natuur. Nu zie je dat wij onderdeel zijn van een groter geheel. We kunnen niet zomaar de baas spelen over de natuur en haar wetten.’


Zoro Feigl (Amsterdam, 1983) is gefascineerd door waarom iets beweegt zoals het beweegt. Hij probeert het gedrag van een voorwerp eerst zo goed mogelijk te begrijpen, om dan de controle te krijgen en het object in te zetten in een nieuwe beweging, een nieuwe belevenis. Dan wordt hij de dirigent en creëert hij schoonheid met iets dat in een vroeger leven helemaal niet met schoonheid geassocieerd werd. Hier een ontmoeting met Zoro Feigl ter gelegenheid van de Kinderkunstweek.


Feigl studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (2002-2004), de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam (2004-2007) en het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Gent (2010-2011). Hij exposeerde op velerlei plaatsen overal in de wereld en is een vaste gast in de Verbeke Foundation.

  • Ongetwijfeld heb je er het grote rode dekzeil gezien dat ophangt en af en toe gaat      ronddraaien als een reuzenhoepelrok of als een immense papaverbloem, vandaar de  naam 'poppy'. Ook het geluid van het roterende dekzeil hoort bij de hele opvoering.

  • Of misschien bezocht je er de overzichtstentoonstelling Bewogen Beweging in 2016, met kinetische werken van Zoro Peigl en strandbeesten van Theo Jansen.

Veel van zijn installaties zijn te vinden op zijn website, vaak met mooie clips, want kan je best de bewegingen waarnemen.


Een nieuwe werk is nu te zien in het Stedelijk Museum Schiedam


Zwermen – Zoro Feigl*

*Je ziet ze vliegen.


Op een met folie bespannen ring van 8 m doormeter liggen honderden kogeltjes. Door de beweging van de schijf. ontstaat een bijzonder schaduwspel dat lijkt op zwerm spreeuwen die kris-kras  in alle richtingen bewegen en een ballet lijken uit te voeren.


Zwermen vormt een opwarmertje voor Feigls grote tentoonstelling Jungle. De opening stond gepland voor half april, maar is vanwege het coronavirus naar eind volgend jaar verplaatst.

20 juni 2020 - De mobiles van Zoro Seigl
bottom of page