top of page

Blijf-in-je-kot

95

Coronablog 2020 n°

22 juni 2020 - Zubin Mehta en Daniel Barenboim live op 23 juni

Dirigent Zubin Mehta en pianist Daniel Barenboim, 2 legendarische figuren uit de wereld van de klassieke muziek

22 juni 2020 - Zubin Mehta en Daniel Barenboim live op 23 juni
22 juni 2020 - Zubin Mehta en Daniel Barenboim live op 23 juni

Niet te missen, morgen dinsdag 23 juni om 20u00, een exclusief concert vanuit Florence met het orkest Maggio Musicale Fiorentino met Zubin Mehta als dirigent en Daniel Barenboim als pianist,  2 legendarische  figuren uit de wereld van de klassieke muziek. Bestel nu je elektronisch toegangsticket.


Dit concert met beperkt publiek (een zitplaats kost 100 €) wordt live gestreamd vanuit het Teatro del Maggio Musicale in Florence, Italië. Zubin Mehta zet zijn Schubert-cyclus voort met de onweerstaanbaar melodieuze vroege symfonie nr. 3. Het programma wordt aangevuld met Beethovens pianoconcert nr. 3 in c klein, met als solist Mehta's jeugdvriend en medewerker Daniel Barenboim.


Een kaartje voor het live online bijwonen kost 9,90 € en kan je kopen vanaf deze IDAGIO pagina. Dan krijg je een code die je net vòòr het concert moet gebruiken om aan te loggen vanaf dezelfde pagina.

Het concert duurt ongeveer 50 min en na de uitvoering zullen beide artiesten vragen van luisteraars beantwoorden.

IDAGIO, het bedrijf dat de opnames en de live-streaming organiseert, betaalt 80% van de netto-inkomsten door naar het orkest. Zo kunnen we in deze tijden van lockdown toch een zeer getroffen sector blijven ondersteunen.


Ter inleiding en voorbereiding, hier nog wat informatie over beide maestro's.


Dirigent, pianist en politiek activist Daniel Barenboim werd geboren in 1942 in Buenos Aires in een Argentijns-Joods gezin. Vanaf 5 jaar leerde hij piano van zijn moeder en studeerde later bij zijn vader. Op 7 jarige leeftijd gaf hij zijn eerste publiek concert in Buenos Aires. In 1952 verhuisde de familie naar Israël, een paar jaar later naar Salzburg. In 1967 huwde hij in Jeruzalem met de Britse celliste Jacqueline du Pré. 

Zijn boezemvriend, dirigent Zubin Mehta (van Indische afkomst), was toen getuige: 'I was not Jewish I had to temporarily be renamed Moshe Cohen, which made me a 'kosher witness'.


Hij trad vaak op samen met Jacqueline du Pré en ze speelden veel kamermuziek, ook met bevriende musici als Pinchas Zukerman, Itzhak Perlman en Zubin Mehta. Sinds de jaren zeventig leed Du Pré aan multiple sclerose en zij stierf in 1987 op 42-jarige leeftijd. Barenboim hertrouwde in 1988 met de Russische pianiste Elena Bashkirova, met wie hij toen al twee zonen had, David Arthur (1982) en Michael (1985) die ook allebei in de muziekwereld actief zijn, resp. als producer en volist.


Barenboim is een wereldburger met Argentijnse, Israelische, Palestijnse en Spaanse nationaliteit. Hij woont in Berlijn. Hij was de eerste persoon om tegelijk een Israëlisch en Palestijns staatsburgerschap te hebben en staat bekend als een uitgesproken voorstander van de rechten van de Palestijnen. Kijk hier  voor een reportage van de Duitse TV zender DW ter gelegenheid van Barenboim's 75-ste verjaardag, in 2017.

____


Dirigent Zubin Mehta is geboren in Bombay in 1936 als zoon van Mehli Mehta, oprichter van het Bombay Symphony Orchestra. Zijn eerste lessen in vioolspel en orkestdirectie kreeg hij van zijn vader. Na zijn opleiding, o.a. in Wenen en Londen volgde een indrukwekkende loopbaan als muzikaal directeur en dirigent van verschillende beroemde orkesten. Zo bv. was hij 13 jaar muzikaal directeur bij de NY Philhanornic en 32 jaar chef-dirigent van het orkest Maggio Musicale Fiorentino. In oktober 2019 vierde hij zijn afscheid van de Israel Philharmonic Orchestra waarvoor hij 50 jaar dirigent en muzikaal directeur was. Bekijk hier een YouTube video van een CBS interview met Zubin Mehta in 2018, bij zijn aangekondigd afscheid als dirigent van de Israël Philharmonic.


____Wil je nog meer weten van beiden?

  • het YouTube kanaal van Daniel Barenboim waar hij tot voor kort      regelmatig korte berichtjes postte over muziek en andere belangrijke dingen

  • de website van Daniel Barenboim, met uitgebreide biografie, concertagenda's en nieuwtjes met links naar videouitvoeringen

  • de website van Zubin Mehta, met een volledige biografie, foto's en links naar de orkesthuizen waar hij ooit werkzaam was

Hier, als toemaatje, een historische opname uit 1997 van Daniel Barenboim en Zubin Mehta met Tchaikovsky's 1ste pianoconcerto in B-flat major, vanuit de Waldbühne in Berlijn met de Berliner Philharmoniker. Ongeveer 20.000 aanwezigen! Dat waren nogal eens heroïsche tijden....


____Klara on Tour! Op zondag 21 juni


HERBELUISTER Klara-on-Tour! hier

https://radioplus.be/#/klara/herbeluister/f1e20fbc-b3b8-11ea-bd09-02b7b76bf47f

Een concertmarathon met en bij Klara’s grootste partners, om de zomer feestelijk in te zetten! In deze bizarre tijden wil Klara – mét haar grootste partners uit de muzieksector - toch voor een feestmoment zorgen bij de start van de zomer. Daarom presenteert Klara: ‘Klara on Tour’ op zondag 21 juni, van 10 tot 18 uur.


De tour start in Brussel (Bozar, i.s.m. Klarafestival), gaat over Antwerpen (deSingel), en Gent (De Bijloke), terug naar Brussel (de Munt in Bozar). Vervolgens een retourtje Antwerpen (AMUZ) - Brugge (Concertgebouw, i.s.m. MA Festival) - Antwerpen (deSingel, i.s.m. Opera Ballet Vlaanderen en Muziektheater Transparant), om te eindigen in Brussel (Flagey).


De marathon is niet alleen te beluisteren op Klara radio en via de Klara-app, maar ook te bekijken via livestream op klara.be, de Klara-app en het muziekplatform Pickx van Proximus (online en tv-kanaal). Later volgt een samenvatting op VRT NU en/of canvas.be of hier.

22 juni 2020 - Zubin Mehta en Daniel Barenboim live op 23 juni
bottom of page