top of page

Kunstzinnige coronawandelingen in West-Vlaanderen

Leven in bubbels en zonder Kunstontmoetingen. Er is veel dat we moeten missen. Maar dat biedt kansen om nieuwe dingen te ontdekken. Deze pagina kan je inspireren om met je eigen bubbel mooie plekken in de buurt te (her-)ontdekken. 

Permekepad

Permekepad

Vertrek aan het dorpsplein voor het gemeentehuis. Wandelroute van + 10 km (lus 1 in het plannetje) langs verharde wegen en zandwegen. Vrij snel komt de route voorbij het Permekemuseum, de voormalige woning van Constant Permeke,  vaandeldrager van het Vlaams expressionisme.  Het museum (en de tuin) zijn gesloten voor renovatie tot in 2022. Misschien kan je toch een glimp opvangen van de beelden in de tuin, zie hier voor een beschrijving. Maar de opmerkelijke architectuur van de modernistische villa "De Vier Winden" en enkele sculpturen in de voortuin blijven de aandacht trekken. Journaliste Guinevere Claeys vertelt over dit huis waar ze opgroeide, want haar ouders waren 2O jaar lang conciërge in het museum (artikel DS)

Gistelsteenweg 341, 8490 Jabbeke, Belgium
Permekepad
ZieMie-wandeling

Een nieuwe cultuurwandeling in de Kortrijkse binnenstad uitgedacht door kunstenares Mie Bogaerts uit Heule. Ze ontwierp en schonk 20 kleine bronzen beeldjes aan de stad. Ieder beeldje is uniek en kreeg een eigen plek in Kortrijk. Bij elk beeldje hoort een gedichtje van Joris Denoo. Samen vormen ze de ZIEMIE (“Zie je mij?”) wandeling van ongeveer 7 km. Hier een routebeschrijving. In de beeldbank van de stad Kortrijk staan korte videoopnames van  Joris Denoo die de gedichten voorleest bij elk beeldje van Mie Bogaerts in de Ziemietour.

Kortrijk, Belgium
ZieMie-wandeling

Street Art in Zwevegem

Street Art in Zwevegem

Het betere straatwerk, waar her en der kleur en energie van de muren afspat. De Graffiti Wandelroute van 4 km zet je op de goede weg. Start bv. aan OC De Brug, aan de brug over het kanaal Kortrijk-Bossuit, of aan Transfo, een industriële erfgoedsite nu in een duurzaam herbestemmingsproject voor wonen, werken, recreatie en cultuur.

Otegemstraat 276, 8550 Zwevegem, Belgium
Street Art in Zwevegem
The Crystal Ship, street art wandeling

Klik hier voor een fiets- of wandelroute met alle locaties of ga naar de Facebookpagina van The Crystal Ship Oostende en start je wandeling met je smartphone als gids!  Ontdek The Crystal Ship wandeling met Facebook Messenger als gids! Of surf naar m.me/streetartoostende  en ga gratis aan de slag! Meest recent is een portret van Arno op het stadhuis.

8400 Ostend, Belgium
The Crystal Ship, street art wandeling
Zeezucht: het beeldenpoëzieparcours van dichteres Maud Vanhauwaert

Maud Vanhauwaert: “Hierbij presenteer ik u vijf gedichten. Elk gedicht verwijst naar een van de vele
kunstwerken in Knokke-Heist. 

De gedichten geven hun laatste versregel als een estafettestokje aan elkaar door, waardoor ze onderling met elkaar verbonden zijn. Op die manier nodigen ze je uit om op wandel te gaan langs de kustlijn. Je kan je wandeling starten op het Van Bunnenplein."
Hier een flyer met de teksten en hier de brochure 'Zin in kunst' met alle Beelden in de Stad en een plannetje.

Knokke-Heist, Belgium
Zeezucht: het beeldenpoëzieparcours van dichteres Maud Vanhauwaert
Vlonderpad, langs de internationale dijk aan het Zwin

Nieuw fiets-/wandelpad tussen Cadzand en Knokke. Parkeer aan het Zwin Natuur Park, het nieuwe onthaalgebouw van het Zwin, ontworpen door Coussée & Goris arch.

Graaf Leon Lippensdreef 8, 8300 Knokke-Heist, Belgium
Vlonderpad, langs de internationale dijk aan het Zwin
Concertgebouw Circuit

Coronaveilig belevingsparcours met kunst en architectuur - Mondmaskers verplicht - online tickets

't Zand 34, 8000 Brugge, Belgium
Concertgebouw Circuit
bottom of page