top of page

Blijf-in-je-kot

48

Coronablog 2020 n°

6 mei 2020 - 75 jaar vrijheid

4 en 5 mei, Nederland herdenkt elk jaar het einde van de 2e wereldoorlog en de bevrijding: op 4 mei met de herdenking van de slachtoffers, en op 5 mei Bevrijdingsdag.

6 mei 2020 - 75 jaar vrijheid
6 mei 2020 - 75 jaar vrijheid

Een mooie traditie die bij ons wat uit het oog verloren is gegaan (in Vlaanderen herdenken we eerder de eerste wereldoorlog). En dit jaar is het ook 75 jaar geleden. 75 jaar vrijheid en het herstel van onze vrije en open democratische rechtstaat. Rechten en vrijheden die echter niet vrijblijvend zijn, maar telkens bevestigd moeten worden, want altijd loeren er belagers. Daarom deze nationale ceremonie van samenhorigheid in herdenken van herwonnen vrijheid.


Er was een groots opgezet plan om deze speciale uitgave uitgebreid te vieren. Maar het virus stak er een stokje voor. Althans gedeeltelijk, want Nederland heeft toch herdacht, zij het online en ‘vanuit-hun-kot’. Hier enkele opmerkelijke sprokkels.


Op 4 mei 2020 was een videoprojectie voorzien op Hotel de Wereld in Wageningen, een historische locatie waar de overgave van de Duitsers voor het Nederlands grondgebied ondertekend werd. Het einde van de oorlog en de bevrijding geëvoceerd met een prachtige lichtshow, ondersteund een indringende tekst van Bas Steman en cellomuziek op de achtergrond. De show werd live uitgezonden op NOS. Klik hier voor meer context over de herdenking in Wageningen of ga naar de zeer goed gedocumenteerde webpagina van het NOS voor historische filmfragmenten van 75 jaar geleden.


Ieder jaar op 5 mei om 5 minuten voor 5 wordt op alle Bevrijdingsfestivals in het land, 5 minuten stilgestaan bij onze vrijheid. Dit jaar was er een oproep om op 5 mei, om 16.55 ( 5-voor-5 ), het lied Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder van Ramses Shaffy door heel Nederland te laten klinken. Het stond geprogrammeerd op radiozenders, het werd in groep meegezongen op verschillende zoom-sessies en was te horen op verschillende beiaards.


En als nostalgisch toemaatje, hier een origineleopname van één van de mooiste Nederlandse chansons  De tekst van het lied vind je op dezelfde youtube pagina.


Tenslotte nog het initiatief ’75 verhalen’: 75 Nederlanders vertellen hun verhaal over oorlog en vrijheid, 1 verhaal uit elk geboortejaar sinds 5 mei 1945. Elk verhaal begint met een quote, een indringende boodschap voor ons allemaal.

Scrol door de verschillende verhalen, je kan starten bij 0 of helemaal op het einde bij 75. Of misschien begin je bij je eigen leeftijd. Maar in ieder geval telkens weer boeiend.

   

En dan ook nog:

Dank je wel, Concertgebouw Brugge, om onze coronablog te promoten op jullie facebookpagina.

6 mei 2020 - 75 jaar vrijheid
bottom of page