top of page

Blijf-in-je-kot

69

Coronablog 2020 n°

27 mei 2020 - Wunderkammer

Eergisteren de tegenwoordige tijd, gisteren de toekomstige tijd. Vandaag de verleden tijd, over de passie van het verzamelen van dingen uit het verleden.

27 mei 2020 - Wunderkammer
27 mei 2020 - Wunderkammer

Eergisteren de tegenwoordige tijd, gisteren de toekomstige tijd. Vandaag de verleden tijd, over de passie van het verzamelen van dingen uit het verleden.


Vele mensen houden van verzamelen, een soort natuurlijke drang. Dat kan gaan van postzegels tot kunst. Verzamelen zelf is een kunst. Je bouwt niet zomaar een verzameling op, het moet een relevante verzameling worden, geschiedkundig representatief, goed gedocumenteerd en zo volledig mogelijk. En natuurlijk is het belangrijk om de opgebouwde collectie te kunnen tonen, in een speciale Wunderkammer.


Dikwijls ligt het onderwerp van de verzameling voor de hand: een schoenenfabrikant verzamelt schoenen, een schrijver verzamelt boeken, een meubelmaker verzamelt meubels, een historicus en expert van de 19e eeuw verzamelt prentkaarten. Zo hebben we reeds gewezen op de prentenverzameling van Prof. Herman Van Goethem die hij, met de lockdown, dagelijks met schuifjes publiceert op zijn facebookpagina als uitstapjes naar onze Vlaamse steden van weleer. Een paar dagen geleden, op 24 mei, was nummer 44 van zijn Reizen Corona aan de beurt. Nog geen Wunderkammer, maar misschien komt dat nog.

                     

Voor de verzameling SONS heeft Dirk Vanderschueren wel een Wunderkammer bedacht. Shoes or no shoes (SONS) is een privémuseum gewijd aan schoenen. De collectie bevat een etnografische collectie van meer dan 3000 paar schoenen uit meer dan 155 landen en regio's verzameld door Nederlander William Habraken. William groeide op in zijn vaders schoenhandel in Eindhoven en reisde als groothandelaar in schoenen de wereld rond. Daarnaast is er een collectie van meer dan 1200 door kunstenaars bewerkte schoenen en kunstwerken met schoenen, verzameld door Pierre Bogaerts en Veerle Swenters, een Antwerps schoenmakerskoppel. Dirk Vanderschueren, topman en eigenaar van schoenenfabrikant Cortina Group, heeft deze twee unieke collecties samengebracht in een prachtig gebouw in Kruishoutem. Oorspronkelijk ontworpen voor de kunstgalerij Emile Veranneman kreeg het in 2009 een facelift waarbij de baksteen buitenkant helemaal werd overtrokken met een loden schil.  Een museum waar een gebruiksvoorwerp in symbiose komt met kunst en architectuur. Bekijk hier een welkom van William Habraken of surf rond in het museum met een 3D virtuele tour.

   

Met een gelijkaardige combinatie van ingrediënten komen we terecht bij de passie van Rolf Fehlbaum. Hij is Emeritus Voorzitter van de Raad van Bestuur van VITRA en zoon van Willi and Erika Fehlbaum, de stichters van designmeubelen VITRA in Weil-am-Rhein (D). Naast zijn passie voor het familiebedrijf en voor hedendaagse architectuur heeft Rolf Fehlbaum ook de verzamelmicrobe te pakken voor …..stoelen. Zijn collectie is samengebracht in het VITRA Design Museum, op de Vitra Campus, en tentoongesteld in het ‘VITRA Schaudepot’, een nagelnieuw magazijn ontworpen door het Bazels architectenduo Herzog & de Meuron. Natuurlijk altijd boeiend voor een bezoek. Er is zoveel moois te zien op de VITRA Campus.

   

Maar ook online is er veel te beleven: zo is er een compleet nieuw digitaal archief van de collectie. Je kan dat consulteren op basis van de naam van de ontwerper, fabrikant, materiaal, etc. Maar veel interessanter is een film die VITRA online heeft gezet tijdens de lockdown, een documentaire van 90 min over de Geschiedenis van de Stoel, van 1800 tot nu. De film start bij de verhuis van de stoelen vanuit een vroeger depot naar het nieuwe Schaudepot, waar ze voorzichtig op een voorziene plaats worden neergezet. Dan worden de originele zitmeubels chronologisch toegelicht: vanaf Thonet tot aan 3D-geprinte zitmeubels. Maar misschien ben je niet zo geobsedeerd door het onderwerp ‘stoel’ om de volledige 90 min uit te kijken. Alvast eerste 7 minuten zijn toch boeiend om te volgen hoe de opstelling tot stand komt. Vanaf dan kan je, bij het chronologisch overzicht, die stoelen of zetels uitkiezen die je zelf het mooist of opmerkelijkst vindt. Want dat is het leukste aan deze film is het ahagevoel : alle getoonde stoelontwerpen zijn heel bekend en worden nu nog gemaakt of nagemaakt. Het doet je alleen maar dromen van een complete re-styling van je kot.


Klik hier om de officiële versie te bekijken op de VITRA site. Of hieronder een afgeleide film op youtube.

27 mei 2020 - Wunderkammer
bottom of page