top of page

Blijf-in-je-kot

37

Coronablog 2020 n°

25 april 2020 - Hammershøi, de dichter van de stilte

'De dichter van de stilte', het liefst schildert hij de stilte, met taferelen die leeg en verlaten zijn, met alsof hij de alledaagse realiteit wil ontvluchten en zich koestert in de stilte van de innerlijkheid, en verlangt naar iets dat ongrijpbaar is.

25 april 2020  - Hammershøi, de dichter van de stilte
25 april 2020  - Hammershøi, de dichter van de stilte

De Nationale Veiligheidsraad heeft gisteren beslist en gesproken, er is wat licht in de tunnel. Maar we zullen toch nog een tijdje in lockdown-sfeer moeten blijven.


'Quarantaine' blijft de boodschap. En kunst als troost en hoop. Met vandaag de Deense fin-de-siècle kunstenaar Vilhelm Hammershøi (1864 – 1916). Hij kreeg als bijnaam de dichter van de stilte. In zijn schilderkunst schuwt Hammershøi  felle kleuren en vibrante taferelen. Het liefst schildert hij de stilte, beelden van zijn eigen interieur, in doffe kleuren, met stille personages die zich wegdraaien en met iets bezig zijn dat we moeten gissen. Of hij schildert buitentaferelen -landschappen of steden- in heel goed opgebouwde composities, symmetrisch en puur, maar leeg en verlaten. Er heerst in zijn werk altijd mysterie en een tikkeltje weemoed, alsof hij de alledaagse realiteit wil ontvluchten en zich koestert in de stilte van de innerlijkheid, en verlangt naar iets dat ongrijpbaar is. Meer dan 100 jaar oud, maar vandaag heel actueel.


Fotobron: https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Google_Art_Project_works_by_Vilhelm_Hammersh%C3%B8i


Op één van de interieurschilderijen zie je zijn vrouw Ida vanop haar rug en gezeten aan haar klavier. Is ze aan het spelen? Wat zou ze spelen? Zijn er nog andere mensen in de kamer die meeluisteren?


Wel inderdaad, wij luisteren mee. Bekijk in dit filmpje hoe je met 3D computeranimatie een schilderij levend kan maken (animatie door A.Zakharov op muziek van J.S. Bach, BWV 873 door Sviatoslav Richter).


Heb je nog meer zin in troost met Hammershoi en Bach? Kijk dan hier en hier.


Wil je iets meer te weten komen over deze mysterieuze schilder, hier is een mooie BBC reportage van Michael Palin.


Hou je goed!

25 april 2020  - Hammershøi, de dichter van de stilte
bottom of page