top of page

Blijf-in-je-kot

12

Coronablog 2020 n°

30 maart 2020 - Slamdichteres Lisette Ma Neza

In 2017 wint Lisette Ma Neza het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam. Lisette Ma Neza kreeg haar liefde voor de taal ingelepeld door haar Rwandese ouders. Heel bijzonder is haar slamgedicht in deze tijden van corona-lockdown. "Ik heb er voor gekozen een gedicht te schrijven over mentale zorgen thuis in deze quarantainedagen".

30 maart 2020 - Slamdichteres Lisette Ma Neza
30 maart 2020 - Slamdichteres Lisette Ma Neza

Bij het stukje over Plantin-Moretus werden we reeds getrakteerd op een gedicht van slamdichter Seckou Ouologuem. Slampoëzie is een poëzievorm die een aantal andere kunstvormen verenigt: voordracht, dichtkunst en performance. Deze trend komt overgewaaid uit de VS en maakt nu ook in Europa opgang. De slamdichter of slammer gebruikt bij het voordragen intonatie, ritme en lichaamstaal, een beetje zoals een rapper dat doet of zoals in hiphop. Een slamgedicht is toegankelijk, vaak humoristisch en energiek. Zowel de inhoud als de vorm zijn belangrijk. Slamgedichten worden dikwijls voorgedragen tijdens wedstrijden met een jury die dan punten geeft. Zo is er ook een Belgisch kampioenschap waarbij Nederlandstalige en Franstalige gedichten door elkaar voorgedragen worden.


In 2017 wint Lisette Ma Neza het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam.  Lisette Ma Neza kreeg haar liefde voor de taal ingelepeld door haar Rwandese ouders. In het Vlaamse televisieprogramma De Zevende Dag van 4 maart 2019 droeg ze een ode aan de Nederlandse taal voor.

https://youtu.be/JWA8HjhK6iQ 


Heel bijzonder vind ik ook haar slamgedicht in deze tijden van corona-lockdown. "Ik heb er voor gekozen een gedicht te schrijven over mentale zorgen thuis in deze quarantainedagen", zegt ze.


Luister en geniet van de troostende kracht van woorden.

https://youtu.be/VrXXqMswfus

30 maart 2020 - Slamdichteres Lisette Ma Neza
bottom of page