top of page

Blijf-in-je-kot

101

Coronablog 2020 n°

28 juni 2020 - Visitons Paris en ligne

Op daguitstap naar Parijs en genieten van wat de musea online te bieden hebben. Hier een compleet dagprogramma ;-)

28 juni 2020 - Visitons Paris en ligne
28 juni 2020 - Visitons Paris en ligne

Vandaag gaan we op daguitstap naar Parijs en genieten van wat de musea online te bieden hebben. Hier volgt een compleet dagprogramma ;-)


We starten bij de Fondation Louis Vuitton. Het is nog steeds gesloten  en er loopt het initiatief #FLVchezvous, met wekelijks een nieuwe selectie van virtuele ‘rendez-vous’: een kunstenaar die er recent exposeerde en een opmerkelijk concert dat in het kleine, stemmige FLV auditorium gespeeld werd.


De concertselectie van vorige week  was een opmerkelijke uitvoering op 1 juli 2015 van de Seiji Ozawa International Academy of Switzerland o.l.v. Seiji Ozawa, één van de belangrijkste en meest succesvolle Japanse dirigenten. In deze opname hoor je 2 stukjes, beiden ongeveer 10 min lang:

  • 01:35 - 10:30 - Ludwig van Beethoven – 3e beweging quatuor no 16 en fa majeur op      135

  • 12:25 - 26:35 - Edvard Grieg - Suite Holberg op. 40 (movs 1, 4 et 5)

Op het moment van de uitvoering was Ozawa net 80 jaar oud en nog enorm vitaal. Alleen al deze dirigent zien dirigeren is een feest. Zijn mimiek werkt ongelooflijk aanstekelijk. Van bij de aanzet van het eerste stukje word je meegezogen in de betovering, en het slot is adembenemend mooi en teder. 


En kijk zeker ook eens naar Grieg om te zien hoe hij de jeugdige muzikanten helemaal kan begeesteren en hen leert om het beste van zichzelf te geven.

« Teaching is like a drug, once you start you just can’t stop! Working with such top-class young musicians gives me such enormous pleasure. »

De Seiji Ozawa International Academy of Switzerland is een gerenommeerde muziekacademie voor strijkers die Ozawa persoonlijk steunt met zijn specifieke leermethode.


Van de Fondation Louis Vuitton gaat het naar Atelier des Lumières, een digitaal kunstcentrum gevestigd in een gerenoveerde gieterij uit de 19e eeuw. Grote namen uit de kunstgeschiedenis worden onder de aandacht gebracht met iconische meesterwerken die geprojecteerd worden op de vloer en op de ruim 10 meter hoge wanden van de hal van het Atelier. Je wordt er letterlijk ondergedompeld in beroemde schilderijen.


Wellicht zullen niet alle kunstliefhebbers dit soort kunstcentrum kunnen smaken. Misschien is het al te commercieel en alleen gericht op spektakel, een soort pretpart van de kunst, maar anderzijds kan het ook helpen om kunst dichter bij de mensen te brengen en de jeugd te sensibiliseren.


Hier alvast een proevertje: Yves Klein in een clip van ongeveer 30 sec, in werkelijkheid duurt een ‘séance’ ongeveer 20 min en er zijn telkens 3 tentoonstellingen geprogrammeerd, dus goed voor 1 uur spektakel.


Van de Ateliers des Lumières  gaat het naar het Centre Pompidou voor het serieuze werk. Vanaf 1 juli terug open voor bezoekers met een tentoonstelling rond Christo en Jeanne-Claude, te zien tot 19 oktober 2020. Deze posthume overzichtstentoonstelling start met het project voor het inpakken van de Pont Neuf in Parijs (1975-1985), peilt de eerste initiatieven in hun eerdere ‘Parijse periode‘ (1958-1964) en eindigt met hun project voor het inpakken van de Arc de Triomphe, voorzien voor 2021, waarvoor de schetsen 60 jaar geleden gemaakt zijn.


Voor de virtuele bezoeker is er het project ‘Chefs-d’Oeuvre: uit de 120.000 werken van de collectie Hedendaagse Kunst zijn er een aantal meesterwerken die aan de hele wereld uitgeleend werden, maar nu terug thuis zijn. Deze emblematische verzameling is nu online beschikbaar op deze pagina. Als je op een foto van een kunstwerk klikt,  kom je op een nieuwe pagina met allerlei details en links. Soms zijn er verklarende videoclips uit de #PompidouVIP reeks. Klik hier voor de hele playlist.


En tenslotte, na het Centre Pompidou, eindigen we in het Louvre, het museum der musea, met ongeveer 10 miljoen bezoekers in 2019. Het zal terug opengaan op 6 juli. Ook tijdens de lockdown bleven ze bezoekers aantrekken via hun virtuele rondleidingen, ook hier te vinden. Zo kan je de zalen aflopen en in 360° beelden de kunstwerken één voor één bekijken. Maar, tenzij je naar iets specifieks zoekt, wordt zoiets snel 'boring'. Naast deze virtuele rondleidingen hebben ze van alles online geplaatst: werkmateriaal voor kinderen, lezingen en een immense selectie filmpjes van creatieve youtubers. Uit deze lijst hebben we er 2 opmerkelijke uitgekozen:

  • Onbekende meesterwerken uit het Louvre, van de youtuber AXOLOT

  • Alone in the Louvre, van Emma Smith (WhispersRed ASMR), een clip om met kunst  te relaxeren. Best te beluisteren met oortjes      of een koptelefoon. Je loopt door de zalen van het Louvre terwijl een stem al fluisterend commentaar geeft. Dat werkt hypnotiserend, iets om je dag mee te eindigen en dan langzaam in te dommelen en weg te dromen. Dezelfde clip bestaat ook in een versie met een mannenstem en in het Frans, je kiest maar.   https://youtu.be/8TJ_gc-Fv1U

28 juni 2020 - Visitons Paris en ligne
bottom of page