top of page

Blijf-in-je-kot

100

Coronablog 2020 n°

27 juni 2020 - Toevallig of niet?

Is het toeval niet juist datgene is wat ons toevalt, wat voor-valt en dus het geval is, in al zijn onnaspeurbare vreemdheid?

27 juni 2020 - Toevallig of niet?
27 juni 2020 - Toevallig of niet?

Dit is ons 100ste blogbericht. 100 dagen lang stuurden we iedere dag een boodschap de wereld in. Hoe zijn we daartoe gekomen, vragen we ons nu af? Toevallig? Door een samenloop van corona-omstandigheden?


Is het toeval niet juist datgene is wat ons toevalt, wat voor-valt en dus het geval is, in al zijn onnaspeurbare vreemdheid?


Dit is toch wat Luc Devoldere, hoofdredacteur van de Lage Landen - Ons Erfdeel, zich afvraagt in deze literair-filosofische boodschap. Ze komt uit een reeks van korte videoberichten, KANTL in QUARANTAINE, waarbij verschillende leden van de KANTL (Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren) aan het woord komen over wat hen in deze bizarre quarantaine tijden heeft bezig gehouden. Volgens Devoldere kunnen we maar beter het toeval koesteren. Toeval is het wezenskenmerk van ons zijn, van het leven. Zonder het toeval zouden wij niet bestaan.


Of nog, hoe we toevallig op dit filmfragment botsten van de Spaanse film Los amantes del Círculo Polar  uit 1998, een poëtisch romantisch drama van Julio Medem. De hoofdpersonages Otto en Ana leren elkaar toevallig kennen op school. Toevallig (of niet) hebben ze beiden een palindroom als voornaam. Hun bijzondere band wordt nog groter als Otto’s vader met Ana’s moeder trouwt. Dan worden ze broer en zus, én minnaars. Toeval of het lot? In onderstaand kort fragment zien we Otto en Ana aankomen op een plein, elk vanuit een andere straat. Ze gaan aan een tafeltje zitten op een terras, maar ze hebben mekaar niet opgemerkt. Ze zijn elkaar uit het oog verloren toen de moeder van Otto stierf en hij zich afsloot van de buitenwereld . Maar op het plein lopen de omstandigheden weer samen.....


Toeval of niet, er is wel verandering op komst. Van ‘blijf-in-je-kot’ evolueerden we in onze coronaberichten naar ‘kom-uit-je-kot’. Vanaf 1 juli komt de cultuursector verder op gang. Het zal tijd vragen en we keren nog niet terug naar het oude normaal (voor zover dat nog ooit terugkomt). Maar er komen ongetwijfeld nieuwe mogelijkheden, ook voor Kunstontmoetingen.


Tijdens de vakantiemaanden juli en augustus willen we ons voorbereiden op een voorzichtige opstart. Meerdaagse busreizen zien we nog niet zitten, maar er zijn zeker alternatieve formules mogelijk dichter bij huis, met kleinere groepen en zoveel mogelijk in open lucht. Hoe we lezingen zullen volgen in een zaal, dat is nog niet helemaal duidelijk, maar we zijn hoopvol en blijven creatief.


We blijven contact bewaren en zullen af en toe nog berichtjes uitsturen met opmerkelijk kunstnieuws, suggesties of met een uitnodiging voor een echte Kunstontmoeting.

27 juni 2020 - Toevallig of niet?
bottom of page