top of page

Blijf-in-je-kot

42

Coronablog 2020 n°

30 april 2020 - Sacré du Printemps, gek of geniaal?

Een schokgolf heeft deze muziek en de balletvoorstelling veroorzaakt in het mondaine Parijs van toen.

30 april 2020 - Sacré du Printemps, gek of geniaal?
30 april 2020 - Sacré du Printemps, gek of geniaal?

De première van 'Le Sacre du Printemps' in 1913 lokte oproer uit bij het publiek: een echt schandaal! Bekijk en luister het korte fragment om te begrijpen welke schokgolf deze voorstelling moet veroorzaakt hebben in het mondaine Parijs van toen. De opname is genomen uit een reconstructie van de originele choreografie van Vaslav Nijinsky, uitgevoerd in 2013 door het Ballet en Orkest van het Theater Mariinsky o.l.v. V. Gergiev.


Vaslav Nijinsky was een zeer getalenteerde mannelijke danser en choreograaf. Hij was geliefd vanwege zijn virtuositeit en diepgang die hij aan zijn karakters meegaf. Op het hoogtepunt van zijn roem staakte hij plots zijn optredens. Hij was mentaal compleet uitgeput en eindigde in de psychiatrie. Hoe komt iemand tot zo een beslissing en wat betekende dit voor zijn omgeving? Dat intrigeerde ook de Nederlandse acteur en schrijver Arthur Japin die hierover een biografische roman schreef 'Vaslav', uitgegeven bij de Arbeiderspers in 2010. Nadien verscheen hiervan een theaterstuk, met Jeroen Krabbé in de rol van Serjei Djagilev. Bekijk hier  een kort interview met Lapin en Krabbé.


Gek of geniaal? Voor Sander De Keere is het allebei toepasselijk op 'Le Sacre du Printemps'. Geniaal heerlijke muziek. Wat moet je onthouden?

  1. Stravinsky breekt met alle regels

  2. Het ritme is belangrijker dan de melodie

  3. Een nieuw soort dans, hoekig, wild, onnatuurlijk

  4. Onsamenhangend, een samenraapsel van fragmenten die een nieuwe werkelijkheid tonen

  5. Het schandaal.

Neem zeker de tijd (16 minuten) voor deze nieuwe reportage  van Sander De Keere.

30 april 2020 - Sacré du Printemps, gek of geniaal?
bottom of page