top of page

Blijf-in-je-kot

84

Coronablog 2020 n°

11 juni 2020 - Een vers voor kinderen en andere grote mensen

Hoe reageren kinderen op de lockdown en het verplicht binnenblijven? En vooral hoe gaan ze er creatief mee om in hun kindertekeningen?

11 juni 2020 - Een vers voor kinderen en andere grote mensen
11 juni 2020 - Een vers voor kinderen en andere grote mensen

‘Waar moet je al niet voor oppassen als je buiten komt?’, vroeg Pat Donnez zich meer dan tien jaar geleden voor het eerst af. Een vers over binnenblijven, speciaal voor kinderen en andere grote mensen. Gekozen uit een reeks 'Poëzie met Pat' die Klara radio recent op haar YouTube-kanaal heeft geplaatst.


Pat Donnez kennen we natuurlijk best van zijn programma 'Berg en Dal', op zondagmorgen van 10 tot 11 op Klara: 'een uur lang met een gast op levenswandel'. Of van 'Titaantjes' (2001-2007), met een reeks van spraakmakende interviews met bekende Vlamingen of Nederlanders die je nu nog kan beluisteren. Of recenter nog, in 2014, van Bwana Kitoko waar Pat Donnez in negen afleveringen op zoek gaat naar de zwarte ziel van de Belgen en de blanke roots van de Kongolees.


Maar naast zijn werk op radio is hij ook romanschrijver en dichter, met gedichten voor kinderen maar ook voor volwassenen.  Op zijn website vind je een aantal gedichten die hijzelf inspreekt.

Hier dan, speciaal voor deze coronatijd, een gedicht uit 2011, 'Alleen'.


Alleen


Waar moet je al niet voor oppassen als je buiten komt?
Zomersproeten. Wintervoeten.
Hagelschoten. Duizendpoten.
Heksentoeren. Keuterboeren.
Jachtgeweren. Coniferen.
Pruimenmondjes. Kippenkontjes.


Je bent nergens veilig meer. Altijd dreigt er wel
een haaienvin
een suikerspin
een tijgerin
een zeppelin
een pleeggezin.


Echt, ik kom de deur niet meer uit.
Voortaan zet ik mijn zinnen op binnen.

Binnen gebeurt er niets. Helemaal niets.
Binnen is er niemand.
Binnen ben ik.
ALLEEN.

Pat Donnez


Hoe reageren kinderen op de lockdown en het verplicht binnenblijven? En vooral hoe gaan ze er creatief mee om in hun kindertekeningen? Hier enkele sprokkels.


Wat mis jij het meest nu je thuis moet blijven? Je klasgenoten? Of muziekles?


Kinderen van over de hele wereld maakten er een tekening over. Persbureau Reuters maakte foto's van de tekeningen. Zo ontstond een fotoserie met kinderen van overal ter wereld. Klik op de foto of hier voor het artikel met enkele opmerkelijke tekeningen of op de YouTube voor een korte videoreportage.


Bij HLN-Nina vroegen ze hun lezers om kindertekeningen op te sturen. Galeriste Sofie Van de Velde koos uit de inzendingen haar toppers en gaf advies aan de kleine Picasso’s, Warhols en Monets. 

Klik hier voor het artikel op HLN of ga naar de specifieke facebookpagina waar je alle kunstwerkjes kan zien, 'Nina's Virtueel Kinderkunstmuseum'.


Of dit stoepkrijtinitiatief van Basisschool 'T Egeltje in Mol, waar ieder kind 'een uniek stekeltje' is.


Als je ooit nog eens op zoek moet naar ideeën om kinderen bezig te houden in huis, ga maar eens kijken op hun facebookpagina. Heel creatieve mensen daar in die school.


11 juni 2020 - Een vers voor kinderen en andere grote mensen
bottom of page