top of page

Blijf-in-je-kot

75

Coronablog 2020 n°

2 juni 2020 - De helende kracht van kunst

Zin geven IN het leven, dat is de voornaamste kracht van kunst.
Kunst verbindt en brengt mensen samen.

2 juni 2020 - De helende kracht van kunst
2 juni 2020 - De helende kracht van kunst

Beste bloglezers,


We zijn ondertussen een nieuwe maand ingestapt, de 4e al in deze lockdown. Alhoewel scholen en musea voorzichtig terug opstarten, lijkt een terugkeer naar het vroegere ‘normaal’ er niet direct in te zitten, zeker niet voor de meeste cultuurevenementen waar social distancing niet gegarandeerd kan worden. Ondertussen kunnen we het gemis alleen opvullen met ‘blijf-in-uw-kot’ initiatieven, individuele museumbezoeken, zoom-lessen en virtuele wandelingen. Te weten dat jullie deze coronablog trouw blijven lezen (in mei gemiddeld 70 ‘visits’ per dag!), is een extra motivator om nog eventjes door te gaan. Hebben jullie interessante cultuurtips om hier te delen, stuur ze ons door.


We zullen doorgaan
Met de wankelende zekerheid
Om door te gaan
In een mateloze tijd
We zullen doorgaan
We zullen doorgaan
Tot we samen zijn


We gaan nog eventjes door, want….met deze lockdown gebeuren ook vele positieve dingen. Al gemerkt hoe mensen hun vrijgekomen tijd creatief invullen? Opnieuw iets gaan doen waarvoor ze vroeger nooit de tijd vonden? De afzondering kan kwetsen en helen tegelijk. Een interessante en hoopvolle gedachte. Hoe het ‘lot’ toch een nieuwe wending kan geven aan het leven.


Onlangs vonden we hierover een korte reportage op het youtube-kanaal van France TV arts, 'L'isolement en couleurs'. Soms ligt het noodlot en een eenzame afzondering aan de basis van een onwaarschijnlijke artistieke loopbaan:

  • een verkeersaccident bij Frida Kahlo

  • een zware ziekte bij Henri Matisse en bij Henri de Toulouse-Lautrec

  • een gedwongen internering bij Vincent van Gogh en bij Aloïse Corbaz.

Hun ongelukkig lot brak hun leven op een bepaald momentaf, maar vanuit hun isolering vonden ze de kracht om via de kunst hun leven een totaal nieuwe wending te geven, terug zin te krijgen in het leven en met hun kunst de hele wereld een boodschap van hoop mee te geven. Al blijkt het succes meestal postuum.


Zin geven IN het leven, dat is de voornaamste kracht van kunst. 'De helende kracht van kunst'  is de titel van een symposium dat in 2017 doorging in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) waar o.a. psychiater Dirk De Wachter, Barbara Raes (KASK school of arts), Isabel Vermote (KMSKB Museum op Maat), Julie Rodeyns (VUB / Matchbox vzw) spraken over het belang van kunst in de zorgsector. Zowel voor diegene die kunst maakt, maar ook voor elke participant. Kunst verbindt en brengt mensen samen.


Hieronder een korte en interessante reportage van enkele sleutelmomenten.

2 juni 2020 - De helende kracht van kunst
bottom of page