top of page

Monochromie en de tweesprong, 2 nieuwe muziekverhalen

Nieuwsbrief n°
11
13 mei 2021
De Griekse mythologie inspireerde Stravinsky en Haendel tot meesterlijke muziekcomposities over
universele thema's. We vinden aansluiting bij meesters in de schilderkunst als Manet, Monet, Picasso en Mondriaan.

Jo en Jan

13 mei 2021

Verleden week ging het over de belangrijke keuzes in het leven, met Herculus' tweesprong als inspiratiebron. Kies je voor de verleiding van de gemakkelijke weg of beslis je om tegen de stroom in een eigen koers te varen? Haendel verklankt de confrontatie tussen deugd en ondeugd meesterlijk, uiteindelijk kiest de held (niet onverwacht) voor de onsterfelijkheid. Het koor besluit:

  • De deugd zal u naar dit gezegend verblijf voeren,

  • met onsterfelijke jeugd gekroond, een god tussen de goden.

Ook Manet stond meermaals voor een tweesprong. Telkens ging hij tegen de stroom in, koppig ging hij zijn eigen weg. Nu beseffen we dat hij aan de basis ligt van een omwenteling in de kunst.


____



Kleuren zijn een enorm sterk middel om uitdrukking te geven aan gevoelens en stemmingen, niet alleen in de beeldende kunst, maar ook in de muziek. Monochromie of het bewust vermijden van kleurvariatie wordt dan weer een heel sterk signaal: het verplicht de toeschouwer en de luisteraar om zich te concentreren op vorm, melodie en ritme en schept nieuwe, verrijkende ervaringen. 


In het muziekverhaal van deze week voert Stravinsky ons mee opnieuw naar de Griekse mythologie, met zijn compositie voor een strijkersensemble Apollon Musagète (Apollo, leider van de muzen), een werk met een ‘apollinische’ sereniteit en geschreven voor ballet.

Daartegenover bekijken we voorbeelden van monochrome werken van Monet, Gris, Picasso en Mondriaan en zien hoe afwezigheid van kleurvariatie de aandacht verlegt naar “lineaire schoonheid” en “monochrome ritmiek.


Voor kijk-, lees- en luisterplezier


____


Coronawandelen doet we al meer dan een jaar. Het lijkt misschien saai en we verlangen naar andere uitdagingen rondom ons, maar het blijft toch nog een welkome afwisseling, zeker als je nieuwe paden bewandelt en tegelijk kunst kan ontmoeten. Bv. landart op de Chartreuzenberg in Holsbeek waar je ook kan gaan bosbaden, of de ruïnes van het Kasteel Ter Elst en het standbeeld van Kiliaan

die ongetwijfeld je interesse voor onze vaderlandse geschiedenis zullen aanwakkeren, of op zoek naar de resten van de abdij van Boudelo. Ook heel verrassend en overwacht in een grootstad: het prachtige  Ossegempark en de Kattenberg in Laken, met de dubbele wanden muurschilderingen van het tramstation 'De Wand'. 


Veel wandelplezier!




bottom of page