top of page

Gent

Gent

Tweedaagse van Gent

Ontdekking van deze stad aan het water

Voorbeeldprogramma

Deze reis maakt gebruik van openbaar vervoer. Samenkomst in station Gent St-Pieters, inkomhal. 


Dag 1

  • 9:30 - Samenkomst station Gent St-Pieters, inkomhal / afhandeling van bagage via taxibedrijf

  • 10:00 - Met bus naar halte Leeuwstraat (bij Zebrastraat) 

  • 10:30 - Koffie Nieuw Zebra en aansluitend rondleiding collectie Zebrastraat (door lokale gidsen)

  • 12:30 - Lunch Nieuw Zebra, rest. Jour de Fête

  • 14:00 - Muinkwandeling langs de Schelde, van de St-Pietersabdij via de Krook tot aan Portus Ganda en de St-Baafsabdij (4,5 km)

  • 16:30 - Eventueel bezoek aan St-Baafsabdij (normaal alleen op zat en zon NM)

  • 17:15 - Met bus naar hotel in buurt van Belfort

  • Gezamenlijk diner in hotel

  • 20:30/21:00 - Gent by night (met stadsgidsen)


Dag 2

  • 9:30 - Met bus naar Oude Dokken

  • 10:00 - Wandeling Oude Dokken

  • 12:00 - Lunchen in Dok Noord

  • 13:30 - Met bus naar Ledegem

  • 14:00 - Bezoek aan de Standaert-site in Ledegem

  • 17:00 - Afsluitende drink

  • 17:45 - Met bus naar station Gent St-Pieters


Alternatief voor Standaert-site: bezoek aan Designmuseum in Gent.


Wie: Jo en Jan

Waar: Gent



Gent

Bijkomende informatie bij deze tweedaagse reis

Het verhaal van de Zebrastraat

In de 19e eeuw had Gent nog zijn eigen dierentuin, tot die in 1902 plaats moest ruimen voor de snel groeiende stad. De Gentsche Maatschappij der Werkerswoningen vroeg aan de stadsarchitect Charles Van Rysselberghe, broer van de bekende Belgische pointillist Theo Van Rysselberghe, om moderne arbeiderswoningen te bouwen. Hij tekende een bijzonder ovalen ontwerp dat vlug bekend zou staan als "De Cirk".  In 2001 kon de Stichting Liedts-Meesen dit architecturale pareltje maar op het nippertje redden van de sloophamer en het werd volledig gerenoveerd: rond het binnenplein werd de woonfunctie behouden maar aan de straatkant verschenen seminariezalen, een polyvalente ontmoetingsplek en 750m² tentoonstellingsruimte. Vanaf 2005 werd geëxperimenteerd met kruisbestuivingen tussen wonen, cultuur en evenementen. In 2015 kwam een uitbreiding met het project New Zebra, met een spectaculaire bolvormige gevel aan de Gustaaf Callierlaan. In de openbare ruimtes van het gebouwencomplex zijn kunstwerken van de permanente collectie van de Stichting Liedts-Meesen te zien, alsook tijdelijke tentoonstellingen



De Muinkwandeling (4,5 km)

"Wanneer je een tuin hebt en een bibliotheek, dan heb je alles wat je nodig hebt.", Marcus Tullius Cicero, Romeins redenaar en politicus (106 - 43 v. Chr.).

Onze wandeling start aan de tuin van de St-Pietersabdij. We volgen de oever van de Schelde tot aan de Krook, de nieuwe stadsbib, en vervolgen dan de Scheldeboordwandeling via de Reep tot aan Portus Ganda en de tuin van de St-Baafsabdij.


Gent is van oorsprong een dubbelstad: een “Castrum Gandavum”  (Romeinse versterking) zou op de plaats van de St.-Baafsabdij hebben gestaan (oostelijk Gent). Op de Blandijnberg  waar de St.-Pietersabdij werd opgetrokken, zijn dan weer resten van een Gallo-Romeinse nederzetting (villa) gevonden (zuidelijk Gent). Tussen die 2 nederzettingen lag de Schelde, een natuurlijke grens, in de 16e eeuw de grens tussen Duitsland en Frankrijk. Tot op vandaag is er sprake van een zekere rivaliteit tussen deze 2 agglomeraties. En in zekere zien waren St-Pieters aen St-Baafs ook elkaars concurrenten.


Verder verdiepen we ons in de waterhusihouding van Gent, want er is meer dan de Leie en de Schelde. En vandaag is er zelfs in het centrum een waterglijbaan of schuifaf voor kano's!



Ghent by night

Waar we in de namiddagwandeling meer onbekende plekken in Gent exploreren, bekijken we de hotspots van de stad tijdens een avondwandeling, wanneer de historische gebouwen prachtig en kunstig verlicht zijn met een unieke sfeerverlichting. Een magische ervaring, en zo dicht bij huis. De stad Gent mag oprecht fier zijn met zijn lichtplan dat reeds vele internationale prijzen in de wacht kon slepen.



De Oude Dokken

De Oude Dokken is een stadsvernieuwingsproject gelegen rond het Houtdok, het Achterdok en het Handelsdok. Waar vroeger havenindustrie gelegen was komt nu een gloednieuw stadsdeel aan het water. Al sinds 2004 is de Oude Dokken volop in transitie, je ziet  het gebied veranderen terwijl je erbij staat. Ongeveer 1.200 nieuwe woningen, goed voorzien van groene en open ruimte en publieke voorzieningen, nieuwe bruggen voor voetgangers, fietsers en autoverkeer en een directe aansluiting op de historische binnenstad. Vele troeven dus. We gaan kijken hoever de werken staan.....


De Standaert-site in Ledeberg

Midden in Ledeberg ligt de Standaert doe-het-zelfzaak. Deze familiezaak ging failliet eind 2012. Om wille van het potentieel voor stadsverdichting heeft de Stad Gent eind 2013 de site aangekocht en zetten verschillende buurtorganisaties en bewoners zich in om deze plaats te ontwikkelen in functie van de noden van Ledebergse bewoners en organisaties. Nu is deze site een nieuwe groene ontmoetingsplek voor alle buurtbewoners, met de 'Broederij', het nieuwe buurthuis, en centraal de  'mooiste' loods in eer hersteld. Aan de  ingang naar de site nodigt een kunstwerk van de Nederlandse kunstenaar Marc Nagtzaam passanten uit om de site te bezoeken. 



bottom of page