top of page

Laatste dialogen over goden en helden in beeld en klank

Nieuwsbrief n°
23
1 maart 2023
Nu de lente stilaan in aantocht is, beëindigen we deze reeks dialogen. Opnieuw werd het een parcours vol verrassingen. Hier nog de laatste verhalen over goden en helden uit de antieke wereld.

Jo en Jan

1 maart 2023

In Orlandus LassusProphetiae Sibyllarum maken we kennis met vijf van de twaalf Sibyllen (dialoog  17). Door zijn verblijf in Rome, in de jaren 1552-1555, kende de getalenteerde componist het thema van de Sibyllen goed. We kunnen ervan uitgaan dat hij ook de verschillende picturale voorstellingen van de Sibyllen gezien zal hebben: die van Rafaël geschilderd in de Santa Maria della Pace, die van Michelangelo in de Sixtijnse kapel en die van Bernardo Pinturicchio in de Appartementi Borgia. Vandaar dat we als antwoord op zijn compositie de Sibyllen van Michelangelo, Rafaël maar ook Signorelli ten tonele voeren, zonder de Sibyllen op het werk van de gebroeders Van Eyck te vergeten.


Dialoog 18 wordt gekenmerkt door intense doodsgedachten en een verzuchting naar vertroosting. De muziek van Schubert laat zowel Antigone als Oedipus aan het woord. De Duitse romanticus Caspar David Friedrich en de Zwitserse symbolist Böcklin begrijpen deze gevoelens en kunnen ze in beelden vertolken. De hedendaagse beeldhouwer Philip Aguirre y Ortegui zorgt voor de nodige vertroosting met een prachtig werk uit het Humanistisch Sculpturenpark van de VUB campus. En vergeet ook niet te luisteren naar een mooi geluidsfragment,  ingesproken door de ererector Caroline Pauwels.


Het intense rouwproces van Ariadne in dialoog 19 wordt ons aangereikt in de muziek van Monteverdi. We gingen op zoek naar moderne werken in de beeldentuin van het Kröller-Müller museum en vonden antwoorden die het gevoel ondersteunen. Zelfs een abstract beeldhouwwerk van Barbara Hepworth kan symbool staan voor het verinnerlijkt lijden van de treurige Ariadne en begeleidt de laatste klanken van Monteverdis fragment.


Met dialoog 20 komen we terug bij Haendel. In deze tweede reeks dialogen tussen muziek en beeldende kunst leek het wel of we een vaste gids meekregen. We begonnen met Haendel en nu, bij nummer twintig, eindigen we de reeks met een muziekfragment uit Haedels oratorium Semele, met Somnus in een centrale rol. De symbolist Gustave Moreau fungeert als Haendels 'compagnon de route' in de mystieke wereld van de mythologie.



Nu de lente stilaan in aantocht is, beëindigen we deze dialogen. Opnieuw werd het een parcours vol verrassingen. 

https://www.kunstontmoetingen.com/muziekverhalen-2-1 

Minder bekende muzikale pareltjes vonden hun weg naar een vertaling in beelden. Hier en daar kwamen we ook “klassiekers” als ankerpunten tegen. We hopen dat de dialogen de winter voor jou iets korter deden lijken en dat ze af en toe konden zorgen voor ogenblikken van ontroering bij het luisteren en kijken. Met deze intentie althans zijn we deze reeks gestart en kunnen we in de toekomst denken aan nieuwe dialogen!

bottom of page