top of page

Een nieuwe reeks dialogen

Nieuwsbrief n°
22
7 februari 2023
De nieuwe reeks dialogen balanceert tussen klassieke verhalen en nieuwe beelden: minder bekende meesterwerken uit de muziek en verrassende beelden van meesters uit de beeldende kunst.

Jo en Jan

7 februari 2023

Pan en Syrinx bij Debussy in dialoog 12 staan tegenover Rubens en Jan Brueghel de Oude. En de techniek zorgt ervoor dat je door verder te klikken op het beeld van het schilderij kan genieten van de meesterlijke natuurschilderingen. Marsyas brengt ons naar de indrukwekkende constructies van Anish Kapoor: misschien een onverwachte maar boeiende link.


Bij Theseus en de Minotaurus in dialoog 13 kan je verdwalen in het labyrint van Gijs Van Vaerenbergh op C-Mine en in de droomwereld van Heinrich Füssli. Haendel laat ons in twee fragmenten uit zijn minder bekende opera Arianna in Creta meeleven met de droom van Theseus en het gevecht met de Minotaurus.


De muziek van dialoog 14 en 15 is beklijvend.  Uit Monteverdi’s Incoronazione di Poppea  staan we bij de stervende Seneca.  De componist bouwt een verfijnde en emotioneel geladen dialoog op  tussen Seneca en zijn vrienden. Seneca echter bereidt zich op de dood voor en neemt op ontroerende wijze afscheid van het aardse bestaan. Haendel voert ons naar de emoties bij Hercules en Deianira. Jaloezie, wanhoop en waanzin zijn in dialoog 15 de hoofdthema’s. Edvard Munch, Chaïm Soutine en Gustave Courbet dienen hem van antwoord.


In dialoog 16 tenslotte staat Beethoven centraal. In achttien stukjes uit de balletmuziek Die Geschöpfe des Prometheus  probeert Prometheus zijn schepsels schoonheid bij te brengen. De beeldhouwers Wotruba, Zadkine en Barlach helpen hem daarbij.


We wensen je veel luister- en kijkplezier met deze nieuwe reeks.

bottom of page