top of page

Dialogen met de familie Bach

Nieuwsbrief n°
30
15 april 2024
Met het 'Osteroratorium' van Johann Sebastian Bach horen we zowel verdriet om de dood als vreugde bij de opstanding van Christus. Die overgang van emoties vertalen we in beelden van duisternis naar licht.

Fragmenten uit de dialoogcantate 'Meine Freundin, du bist Schön' van Johann Christophe Bach vertolken de emoties van een verliefd stel. Verlangen en innige verbondenheid zijn ook in de beeldende kunst geliefde thema's.

Jo en Jan

15 april 2024

De familie Bach speelt een centrale rol in de twee nieuwe dialogen.


Dialoog 11 - Pasen

Voor Pasen koos Ignace Bossuyt fragmenten uit het Osteroratorium van Johann Sebastian Bach. We horen zowel verdriet om de dood van Christus alsook vreugde bij de opstanding.


De beelden die hierop antwoorden laten diezelfde emoties zien. We maken de beweging van duisternis naar licht

  • Werk van George Minne en Caspar David Friedrich houden de sfeer gedempt. 

  • Het Noli me tangere van Giotto laat de hoop doorschijnen.  

  • En tot slot nemen we je mee naar Marfa (Texas) waar je aan de hand van een videofragment doorheen het werk van Robert Irwin kan wandelen: een prachtige combinatie van kunst, natuur en architectuur. Een hedendaagse vertolking van de weg uit de duisternis naar het licht.

https://www.kunstontmoetingen.com/muziekverhalen-3-1/pasenDialoog 12 - De verliefden

In dialoog 12 komt een tweede Bach aan bod: Johann Christoph Bach (1642-1703). Hij wordt beschouwd als de belangrijkste componist uit de Bach-familie vóór Johann Sebastian. We beluisteren twee fragmenten uit de dialoogcantate Meine Freundin, du bist Schön, op een tekst uit het Oudtestamentische Hooglied en met een expressie van smachtend verlangen en grenzeloze verliefdheid.


Ook in de beeldende kunst zijn dit geliefde thema's:

  • Het verlangen wordt uitgebeeld door twee iconische werken uit de kunstgeschiedenis: het schilderij De Kus van Gustave Klimt en het beeldhouwwerk De Kus van Auguste Rodin.

  • En wie beter dan Rubens geeft ons in zijn zelfportret met Isabella Brant een mooier beeld van innige verbondenheid tussen geliefden.

https://www.kunstontmoetingen.com/muziekverhalen-3-1/de-verliefden We wensen je veel luister- en kijkplezier.

bottom of page