top of page

Werken in uitersten

Nieuwsbrief n°
32
24 juni 2024
Dialogen 15 en 16 staan klaar op de website! Je komt met beide dialogen in heel andere werelden terecht: intense melancholie in dialoog 15 en zuiderse klanken in dialoog 16.

Jo en Jan

24 juni 2024

Dialoog 15

De gregoriaanse melodie van de klaagliederen van Jeremias bleven in de loop van de muziekgeschiedenis nazinderen. Niet alleen in de vocale klaagliederen, maar vooral in twee opmerkelijke instrumentale composities uit de klassieke periode: de Symfonie nr. 26 van Joseph Haydn en de Maurerische Trauermusik van Wolfgang Amadeus Mozart


  • Haydns Symfonie nr. 26 staat bekend onder de (mogelijk authentieke) naam Lamentatione. In het ingetogen tweede deel verwijst Haydn naar de gregoriaanse reciteertoon van de klaagzangen van Jeremias.

  • Van Mozart kan je de Maurerische Trauermuziek beluisteren, een unicum in het oeuvre van Mozart met een grote emotionele impact.  

Het zijn indrukwekkende en intense composities waarop we alleen maar met drie meesterwerken uit de beeldende kunst kunnen antwoorden: Jeremias bij Sluter, Michelangelo en Rembrandt.


Dialoog 16

In deze dialoog gaan we een luchtiger toer op. Manuel de Falla voert ons met zijn El sombrero de tres picos naar de zuiderse danswereld. De zomer is niet veraf! 


In de schilderkunst is het een hele uitdaging om de dynamiek van de dans in de per definitie statische kunstvorm over te brengen. Manet, Degas en van Gogh nemen de opdracht aan.


---


Met deze twee dialogen pauzeren we even. Ignace Bossuyt koos telkens weer prachtige en vaak minder bekende muziekfragmenten. Beelden in dialoog plaatsen was steeds weer een inspirerende zoektocht naar werken die het verhaal deden kloppen.


We hopen dat u genoten hebt van de nieuwe ontdekkingen en wensen iedereen een deugddoende zomer.

bottom of page