top of page

Met chromatiek in klank en beeld het nieuwe jaar in

Nieuwsbrief n°
27
11 jan. 2024
Na de drukte van de kerst- en nieuwjaarsperiode zetten we 2024 in met chromatiek in klank en beeld.

Jo en Jan

11 jan. 2024

De derde reeks muziek-en-beeld dialogen loopt gestaag verder. Geen uitgestippeld pad, geen centraal thema. We deinen op de golven van de tijd en op wat binnensijpelt. 


Samen met Ignace Bossuyt schreven we opnieuw enkele dialogen::


Dialoog III.3 - Fragmenten uit Bachs kerstcantates dialogeren met Pieter Bruegel de Oude, Robert Campin en Petrus Christus.  Veel facetten van het kerstverhaal komen in de muziek naar voor: het feestelijk karakter, de vreugde bij de engelschaar en de meditatie. Elke schilder belicht één van de drie thema's in zijn eigen stijl. Beluister de muziekfragmenten en gebruik de aangegeven linken in de afbeeldingen  om in te zoomen op elk detail van de schilderijen.


Dialoog III-4 - Voor de overgang van oud naar nieuw dialogeren de componisten Guillaume Dufay en Samuel Scheidt met de Gebroeders van Limburg, bekende miniaturisten. Van Dufay beluisteren we twee nieuwjaarsliederen in de stijl van pittige Franse chansons. De compositie van Samuel Scheidt is dan weer religieus geïnspireerd en zijn werk brengt ons naar de protestantse vroeg-barok in Duitsland. Als antwoord laten we enkele pagina's zien uit het werk van de Gebroeders van Limburg.   Les Belles Heures du Duc de Berry  en Les Très Rices Heures du Duc de Berry zijn vroeg 15de-eeuwse manuscripten die in deze dialoog de maand januari alle luister bijzetten.


Dialoog III.5 - Na de feestelijkheden van de jaarwende beginnen we het jaar in een ingetogen en intiem-huiselijk sfeer. We luisteren naar twee korte elegieën uit de reeks Lyrische stukken van Edvard Grieg. Door de chromatiek krijgt de muziek een bijzondere 'kleur'. Die aandacht voor kleur vinden we ook terug bij Paul Sérusier, de profeet van een nieuwe stijl, waar grote kleurvlakken de verbeelding stimuleren.


We wensen je veel luister- en kijkplezier.

bottom of page