top of page

Maskerades

Nieuwsbrief n°
6
12 maart 2021
Carnaval en gemaskerde bals, over verbergen en verborgen zijn

Jan en Jo Van Daele - Haerens

12 maart 2021

"Schumanns Carnaval is een meesterstuk, gebaseerd op de eigentijdse literatuur, op het volkstheater, op het gemaskerd bal, op dubbelzinnigheid en geheimdoenerij en op autobiografische elementen. Een briljante synthese van een reeks typische romantische thema’s", zo omschrijft Ignace Bossuyt het muziekverhaal van deze week, met verborgen boodschappen in muziekpartituren, met het romantische thema van de ‘Doppelgänger’ (dubbelganger), met de geheimzinnige en raadselachtige personages die in het gemaskerd bal opgevoerd worden. 


Die maskerades kennen ook hun tegenhangers in de schilderkunst, zoals bij Guardi, Guérard, Manet en zelfs Tinguely: met een masker word je incognito en kan je eventjes je eigen wereld ontvluchten en een andere rol spelen. F.A.E. frei aber einsamAls een complete antipode klinkt het verhaal van Cecilia, ons muziekverhaal van de week ervoor. Gestorven omwille van haar geloof en bij toeval verheven tot de patrones van de muziek. Waar ze afgebeeld wordt of bejubeld in liederen, heerst een magische en verheven sfeer en een spirituele bevrijding van de aardse beslommeringen. Maskers overbodig. Droom eventjes met ons mee.

___


Ons online initiatief werd getipt in de laatste nieuwsbrief van het Davidsfonds, met een aantal nieuwe contacten als gevolg. Indien er in jullie vriendenkring geïnterssseerden zijn in onze muziek- en kunstverhalen, aarzel niet om deze mail ook naar hen door te sturen en hen te verwijzen naar onze website www.kunstontmoetingen.com.bottom of page