top of page

Magnificat

Nieuwsbrief n°
5
25 februari 2021
Muziek verbeeldt, kunst verklankt.... 
Prachtig hoe muziek en beeldende kunst in elkaar kunnen overvloeien.

Jo en Jan

25 februari 2021


Met het muziekverhaal van deze week zijn beeld en klank wel heel sterk verweven. 


Als basis vertrekken we van het prachtige Magnificat van Johann Rosenmüller, een zeventiende-eeuwse Duitse componist die aan een herwaardering toe is. Een ode aan Maria die één bepaaald moment uit haar leven doet oplichten. Dat ene moment, de 'Visitatie', waarbij de zwangere Maria haar oudere nicht Elisabeth ontmoet, wordt steeds opnieuw door kunstenaars afgebeeld als een weerzien vol emotie: vreugde, hoop, dankbaarheid. Een universeel thema van begroeting dat oud en jong verbindt en nieuw leven aankondigt.


Tot op vandaag zelfs leeft het thema verder. Als sluitstuk van dit muziekverhaal verwijzen we naar een hedendaags kunstwerk, een slow-motion video van Bill Viola, zwevend tussen de verstilde momentopname van een schilderij en een uitbundige lofzang. 


Kijk en luister!
En verder willen we nog melden dat de nieuwe website nu helemaal opgebouwd is, het laatst nog met de rubriek 'lessen en lezingen'.  In dit verband willen we jullie herinneren aan de online lezing over 'Zaha Hadid', die doorgaat op donderdag 4 maart om 13u30. Inschrijven via 't Blikveld door hier te klikken. 

bottom of page