Valkenburg Heerlen
Dagreis naar Valkenburg en Heerlen
Onverwachte en hartelijke kunstontmoetingen in Nederlands Limburg
Voorbeeldprogramma
Voormiddag 1: bezoek aan de Regenboogspiraal (Kindervallei)i, ontvangst met koffie en Limburgse vlaai en uitleg door lokale gidsen
Voormiddag 2: korte wandeling in het park van Chateau St-Gerlach, (o.l.v. Jan)
Gezamenlijke lunch in Valkenburg
Namiddag 1: Streetart wandeling in Heerlen
Namiddag 2: Limburgse vlaai in het Glaspaleis Schmunck
Eventueel te combineren met een avondvoorsteliing in het Openluchtheater van Valkenburg
Wie: Jo en Jan, met lokale gidsen in de Regenboogvallei en voor de Streetartwandeling
Waar: Nederlands Limburg, Valkenburg en Heerlen
Bijkomende informatie voor deze dagreis
De Regenboogspiraal in Houthem (Ronald McDonald Kindervallei), een vakantieoord voor kinderen met een lichamelijke of meervoudige beperking samen met hun ouders, broertjes en zusjes. Het gebouw is een ontwerp van kunstenaar en architect Hundertwasser. We bezoeken het complex met lokale gidsen. Dat zijn, net zoals alle werknemers, vrijwillgers uit de streek met een hart voor kinderen en voor het Ronald MacDonaldproject. Vooraleer het gebwou te bezoeken, worden we vergast met koffie en Limburgse vlaai.
Het beeldenpark van Chateau St. Gerlach, met speciale aandacht naar een nieuw hypermodern feest- en congrespaviljoen van de gelauwerde Nederlandse architecte Francine Houben, van Mecanoo architecten.
Heerlen: de street art hoofdstad van Nederland
Verspreid over de stad vind je meer dan 70 muurschilderingen van gerenommeerde street art artiesten uit binnen- en buitenland. Het begon in 2013. Elk jaar vindt er een Street Art festival plaats er komen er nieuwe kunstwerken bij. De grijze en grauwe mijnwerkersstad heeft zich omgetuned naar de meest kleurrijke stad van Nederland.Klein of groot, de muurschilderingen trekken de aandacht van de voorbijganger. Soms is er een luchtige ondertoon, maar dikwijls ook een ernstige boodschap die doet nadenken. Of er wordt verwezen naar het mijnverleden van de stad.
Wandel- /fietsroutes en meer informatie op de website van Street Art Heerlen.
Het Schunck Glaspaleis in Heerlen, vroeger het Schunck modehuis, is gesticht op het einde van de 19e eeuw door een Eupense ondernemer Johan Arnold Schunck. Een ondernemer met een visie. Na WO I ging het snel vooruit en in 1933 hij liet door architect Frits Peutz een avant-garde winkelgebouw bouwen in voor die tijd ongebruikelijke vormen en materialen.
Met de Limburgse steenkoolmijnen uit de streek was Heerlen een zeer welvarende gemeente, totdat de mijnen tussen 1965 en 1975 gesloten werden. De Heerlense economie stortte in mekaar en ook met Schunck ging het snel bergafwaarts. In plaats van afbreken besloot de Gemeente in 1995 het Glaspaleis te renoveren. Deze opdracht werd verleend aan architecten Wiel Arets Architects en Jo Coenen. Nu behoort het tot een van de meest invloedrijke gebouwen van de 20e eeuw uitgeroepen door The International Union of Architects.
Tegenwoordig is het gebouw, onder de oude naam Schunck, in gebruik als multidisciplinair cultureel instituut met een museum voor moderne en hedendaagse kunst, een centrum voor onderzoek en presentatie op het terrein van architectuur en stedenbouw, een muziekschool, een openbare bibliotheek, aangevuld met een restaurant en café.
Het Openluchttheater van Valkenburg is het oudste -en volgens velen ook het mooiste- openluchttheater van Nederland. Op de flanken van de fameuze Cauberg en ontworpen door Pierre Cuypers (de architect van oa het Rijksmuseum). Tot bijna 1200 bezoekers kunnen genieten van de voorstellingen op het toneel onder het bladerdak, een idyllische groengele setting van de bomen en de mergelwand. Met recht een buitengewoon theater. Het aangeboden programma is zeer gevarieerd, van rock en pop, over wereldmuziek, naar klassiek en opera. Vooral dat laatste is bijzonder aan te raden. Veelal presenteren ze producties van Opera Zuid die speciaal voor het Openluchttheater aangepast zijn.