top of page

Utrecht

Utrecht

Dagreis naar Utrecht

Bakermat van het modernisme en de Nieuwe Zakelijkheid

Voorbeeldprogramma


Utrecht en moderne architectuur: dit staat op het programma van deze dagreis.


Zoals gebruikelijk starten we de dag met een koffie met croissant bij van der Valk in Houten, dichtbij Utrecht. Tijdens de busreis belichten we de wereld van Rietveld, ter voorbereiding van het bezoek. Een groter reisgezelschap (meer dan 25 personen) splitsen we in 2 groepen, met een alternerend programma. We lunchen wel samen in een gezellige brasserie. Na afloop van de wandeling of het bezoek hebben we nog tijd voor een drink als afsluiter.

  • Voormiddag: bezoek aan het Schröderhuis o.l.v. Jo, met lokale gidsen

  • Gezamelijke Lunch

  • Namiddag: Architectuurwandeling in de Uithof o.l.v. Jan


Wie:    Museumgids (Schröderhuis), Jo Haerens en Jan Van Daele

Waar: Utrecht, Uithof en SchröderhuisUtrecht

Bijkomende informatie bij deze dagreis


Het Schröderhuis, ontworpen door Gerrit Rietveld in 1924, staat op de lijst van het Unesco Werelderfgoed. We bezoeken dit kunstwerk en architecturaal icoongebouw onder leiding van museumgidsen. Inmiddels is het gebouw een icoon geworden van het modernisme en kan op een wereldwijde belangstelling rekenen. Het gebouw is nog in zijn oorspronkelijk staat inclusief de meubels die ook door Rietveld ontworpen zijn. Het hele gebouw oogt als één groot kunstwerk, een schrijn als het ware. Maar dan wel een kunstwerk dat je mag betreden en van binnen bekijken, zij het alleen in heel kleine groepjes. De museumgids voert je door de verschillende kamers en demonstreert de spitsvondigheden in het ontwerp. 


Bezoek met lokale museumgidsen.Met de hedendaagse architectuur maken we kennis tijdens een architectuurwandeling in de Uithof,  de universitaire wijk van Utrecht, onder begeleiding van Jan Van Daele. We vinden er een indrukwekkende staalkaart van actuele architectuur  van vooral Nederlandse maar internationaal bekende architecten zoals Rem Koolhaas, Hertzberger, Mecanoo, ...
Op doordeweekse dagen kan het er behoorlijk druk zijn met al die studenten. Maar zelfs op een kalme zondag blijft een bezoek aan de universiteitsbibliotheek toch een indrukwekkende belevenis.
bottom of page