Rotterdam 1
Dagreis naar Rotterdam, Kop van Zuid
Havenstad Rotterdam, het Manhattan aan de Maas, maar ook nog zoveel meer
Voorbeeldprogramma
(in veronderstelling van max. 50 personen)
07.45 - Vertrek bus, Bonheiden
09.45 - Aankomst Rotterdam, Wilhelminapier - Groep 1 stapt af en begint architectuurwandeling na koffie in Hotel New York (wandeling van ~4,5 km)
10.00 - Aankomst museum BvB - Groep 2 start rondleiding BvB na koffie in museumcafetaria
13.00 - Gezamenlijke lunch, bv. in Witte de Withstraat 81B
14.30 - Omwisselen van groepen: groep 1 start rondleiding BvB, groep 2 start wandeling
16.30 - Einde rondleiding in mueum BvB - Groep 1 met bus naar Kop v. Zuid
17.00 - Einde wandeling Groep 2 - Tijd voor een gezamenlijke drink op de Wilhelminapier
18.00 - Verzamelen aan bus voor terugreis
18.15 - Vertrek bus
20.00 - Aankomst Bonheiden
Wie: Jo en Jan
Waar: Rotterdam, Kop van Zuid en Museum Boymans-van Beuningen
Bijkomende toelichting
Architectuurwandeling op Kop van Zuid en bezoek aan het Boymans-van Beuningen Museum
Twee stadsgezichten, telkens een episode van eigentijdse architectuur:
eens het land van Hoboken, nu het Museumpark met een overzicht van de architectuur van de 20ste eeuw
Kop van Zuid: van afgedankt havengebied tot trendy wijk, met de Erasmusbrug als icoon van het Rotterdam van de 21ste eeuw.
De wandeling verbindt 2 verschillende wijken van Rotterdam, elk met een eigen karakter en geschiedenis. Tijdens de wandeling blijft de skyline van Rotterdam als decor meespelen. Rotterdam is een stad van hoogbouw. De hoge torens zijn van overal goed herkenbaar. Dat zorgt voor samenhang en baken. Want het is moeilijk om in Rotterdam te verdwalen. Eens je een paar van die torenmasten weet te herkennen, kan je wel overal de weg terugvinden.
Als ijkpunt in het Museumpunt bezoeken we het Boymans-van Beuningen Museum, een referentie voor beeldende kunst, met een heel belangrijke eigen verzameling schilderkunst uit de 20e eeuw. Boijmans Van Beuningen biedt een overzicht van Nederlandse en Europese kunst. Ook de collectie tekeningen is een van de belangrijkste ter wereld. Aan de basis liggen 2 legaten, deze van M. Boijmans en later die van het echtpaar van Beuningen, kunstminnaars die hun collectie schonken aan de stad. Sinds de oprichting in 1849 wordt de collectie regelmatig verrijkt met schenkingen van topniveau. Daarnaast organiseert Museum Boijmans-van Beuningen het gehele jaar door uiteenlopende tentoonstellingen, op basis van de eigen collectie of bruiklenen. Altijd weer opnieuw interessante perspectieven. In 1935 werd het museumgebouw opgericht en vormt architecturaal een tegenpool van het Kröller-Möller museum in de Hoge Veluwe.
Recent is er naast het museumgebouw een annex bijgebouwd, het Depot Boijmans Van Beuningen, een ontwerp van architectenbureau MVRDV. Het is het eerste depot ter wereld dat toegang biedt tot een complete collectie. Hier geen tentoonstellingen, maar je zal – zelfstandig of met een gids – kunnen grasduinen tussen 151.000 kunstobjecten. Opening van het Depot Boijmans Van Beuningen is voorzien op 1 september 2021. Tot dan kan je genieten van de spectaculaire architectuur met de spiegelende façade.
Belangrijke randbemerking:
De gemeente Rotterdam verwacht in 2019 te beginnen met de renovatie van Museum Boijmans Van Beuningen. Het streven is om in 2019 te starten met het leegruimen van het museumgebouw en de asbestsanering. Daarna begint de renovatie. De duur is afhankelijk van het gekozen renovatiescenario. Vooralsnog gaat de gemeente uit van een sluiting van het museumgebouw van zeker drie tot vier jaar. Het is de bedoeling dat het museum tijdens de sluiting elders in Rotterdam opent om (delen van) de collectie tijdelijk te tonen. De gemeente en het museum onderzoeken hiervoor samen de mogelijkheden. Zie persbericht. En vanaf het najaar 2021 zal een deel van de collectie te zien zijn in het Depot.