top of page

Rijsel

Rijsel

Dagreis naar Rijsel

Eurallile als urbanistisch experiment - LAM als centrum voor Art Brut, een kunstzinnig experiment

Voorbeeldprogramma


  • Voormiddag: architectuurwandeling doorheen de parken van Euralille, o.l.v. Jan

  • Gezamelijke lunch

  • Namiddag: bezoek aan het LAM (Villeneuve d'Asq), o.l.v. Jo

Bij groepen groter dan 25 personen splitsen we het gezelschap in groepen die het programma alternerend doorlopen. De bus zorgt voor de nodige verplaatsingen tussenin.

De lunch proberen we wel gemeenschappelijk te houden en op het einde is er een gezamenlijke drink voorzien als afsluiter.


Wie:     Jo  en Jan 

Waar:   Rijsel, Euralille, en het LAM (Villeneuve d'Asq)Rijsel

Bijkomende inlichtingen bij het programma


Rijsel is voldoende bekend als karaktervolle oud-Vlaamse stad in Noord-Frankrijk. Ditmaal bezoeken we enkele minder bekende plekken, enerzijds de nieuwe urbanisatie Euralille, gelegen bij het nieuwe TGV station, en anderzijds het interessante museum van Moderne Kunst, het LAM (Lille Métropole Musée d'Art Moderne, d'Art Contemporain et d'Art Brute), gelegen in de voorstad Villeneuve d'Asq.


De Euralille-site is een echt laboratorium voor urbanisatie en stedenbouw; hoe een ingeslapen historische stad kan ontwaken als nieuwe metropool, zonder haar geschiedenis te verloochenen. Tot vandaag zijn er 3 urbanisten bezig geweest: te beginnen bij Rem Koolhaas, maar ook onze eigen Xavier de Geyter, en verder het kantoor Dusapin-Leclercq.


Het is ook een laboratorium voor moderne architectuur. Vooral Franse architecten komen aan bod, maar ook enkele buitenlandse toparchitecten. In totaal zijn 3 Pritzker-prijswinnaars vertegenwoordigd: Rem Koolhaas, Jean Nouvel en Christian de Portzamparc. De hele site is een schoolvoorbeeld van verantwoorde stadsverdichting: hoe veel mensen op een kleine oppervlakte kunnen samenwonen met een maximale levenskwaliteit. Ondanks het gemis aan een waterweg (wat toch heel dikwijls een aantrekkingspool is voor nieuwe architectuur), is er opvallend veel groen aanwezig. Tijdens de wandeling doorkruisen we 5 parken: Bois Habité, Parc de Dondaines, Parc du Cimetière de l’Est, Parc Matisse, Jardin des Géants.


___


Na 4 jaar werkzaamheden werd in 2010 het LAM opnieuw geopend na een grondige renovatie van het gebouw van Roland Simounet) en uitbreiding met een nieuwe vleugel van Manuelle Gautrand. De 2 museumvleugels zijn totaal verschillend van concept en toch vormen ze een eenheid. Het nieuwe gebouw met zijn zeer karakteristieke gevel à la "mouche arabes" fungeert als een arm die het oudere gebouw omsluit.


Aanleiding voor de nieuwe vleugel was de aanvaarding van een belangrijke schenking Art Brut die nu daar is ondergebracht. Verder bevat het LAM een representatieve verzameling moderne en hedendaagse kunst. Ook is er rond de museumgebouwen een interessant beeldenpark aangelegd waar het leuk kuieren is.


De verzameling Art Brut is afkomstig van de Collectie L'Aracine, een Frans-Belgische vereniging opgericht in 1982 met als doel om Art Brut te verzamelen en tentoon te stellen. De aandacht voor Art Brut werd ingegeven door Dubuffet: op reis in Zwitserland en Zuidwest Frankrijk in 1945 komt hij in contact met werken van mensen die niet artistiek gevormd zijn, maar die wel hun spontane creativiteit in meesterlijke werken uitleven: psychiatrische patiënten, mensen die het spiritisme beleven en mensen die creativiteit gebruiken als middel om een moeilijke periode door te komen. Dubuffet heeft ook vaak contact met André Breton, de grondlegger van het surrealisme voor wie automatisme, onderbewuste tevens van groot belang was.bottom of page